473
(φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic

Εισβολή χάκερ στο Facebook: Εκτέθηκαν πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 20:20
(φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Dado Ruvic

Εισβολή χάκερ στο Facebook: Εκτέθηκαν πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 20:20

Πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε χάκερ που επιτέθηκαν και κατάφεραν να «σπάσουν» το δίκτυο του Facebook, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας.

Η εταιρεία εντόπισε την επίθεση στην αρχή της εβδομάδας, όπως έγραψε και το BBC.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα, ωστόσο οι χάκερ είχαν ήδη προλάβει να παραβιάσουν εκατομμύρια λογαριασμούς.

Ετσι, η τεχνική υπηρεσία του Facebook αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει πάνω από 90 εκατ. λογαριασμούς χρηστών το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να προφυλαχθούν. Μετά τον έλεγχο που έγινε, προέκυψε ότι εκτέθηκαν πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών.

Aν και η έρευνα του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται στα αρχικά στάδια, εντούτοις διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι κατάφεραν να κλέψουν «access tokens», δηλαδή ψηφιακά κλειδιά που χρησιμοποιούνται προκειμένου το σύστημα να θυμάται τους κωδικούς ασφαλείας και οι χρήστες να μη χρειάζεται να τους πληκτρολογούν σε κάθε είσοδό τους στο Facebook.

Το Facebook άλλαξε τα συγκεκριμένα κλειδιά όχι μόνο για τους 50 εκατ. λογαριασμούς, αλλά και σε ακόμη 40 εκατ. λογαριασμούς που υπήρχε υπόνοια ότι μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Συνολικά, δηλαδή, 90 εκατ. χρήστες θα χρειαστεί να πληκτρολογήσουν και πάλι τους κωδικούς τους. Μόλις εισέλθουν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα λάβουν ένα μήνυμα στον κεντρικό τοίχο (News Feed) που θα τους εξηγεί τι έχει συμβεί.

Η εταιρεία, προς το παρόν, δεν κατάφερε να αναγνωρίσει την ταυτότητα των χάκερ, ούτε να εντοπίσει την προέλευσή τους. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι υπεύθυνοι, δεν διευκρινίστηκε ούτε ο σκοπός της επίθεσης, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία, ώστε να γίνουν οι συγκριτικές μελέτες και να προκύψει η κοινή συνισταμένη από τους λογαριασμούς που παραβιάστηκαν.

Το Facebook, πάντως, κατέφυγε σε νομική υπηρεσία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να αποδοθούν ευθύνες.

Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος της Διαχείρισης Προϊόντων της Facebook, δήλωσε: «Εξετάζουμε αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και θα θέλαμε να ενημερώσουμε για το τι συνέβη και για την άμεση δράση μας για προστασία της ασφάλειας των χρηστών μας».

Σε κάθε περίπτωση, η νέα επίθεση από χάκερ στο σύστημα του Facebook σημειώθηκε λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016, γεγονός που υποχρέωσε τον ιδρυτή του μεγάλου ιντερνετικού δικτύου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, να απολογηθεί ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, στο Κογκρέσο, αλλά και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Βουλής.

Στην υπόθεση που έχει μείνει γνωστή ως «σκάνδαλο της Cambridge Analytics», επηρεάστηκαν πάνω από 89 εκατ. λογαριασμοί χρηστών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχαν προέλευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην απολογία του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε παραδεχθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατον να προφυλαχθούν απόλυτα οι χρήστες του Facebook και ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων ασφαλείας, τα οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φαίνεται να απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο ίδιος τότε είχε δηλώσει, απευθυνόμενος στα περίπου δύο δισ. χρήστες του δικτύου του, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προφυλάξουμε τα δεδομένα σας και αν δεν το καταφέρουμε, δεν είμαστε άξιοι να σας παρέχουμε υπηρεσίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...