314
|

moirazomai κατά της καχυποψίας

Avatar Νίκος Κακαρίκας 7 Νοεμβρίου 2014, 00:16

moirazomai κατά της καχυποψίας

Avatar Νίκος Κακαρίκας 7 Νοεμβρίου 2014, 00:16

Όταν κάποιος σου μιλά για οργανισμό κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης αυτόματα το μυαλό ανατρέχει σε αμαρτωλές ΜΚΟ και φιλανθρωπία με κρυφό αντίτιμο. Βαρεθήκαμε τόσο πολύ να πέφτουμε από τα σύννεφα που ταξινομούμε τα πράγματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Η καχυποψία μάς έχει καταλάβει κι όλα περνούν από το μικροσκόπιό της, κι όχι άδικα.

Η εμπειρία του Γιώργου Λάγιου, ενός εκ των δύο ιδρυτών της πρώτης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης «Μοιράζομαι» αποτυπώνει γλαφυρά τις αντιδράσεις. Μαζί με το φίλο του Στάθη Ντουραμάκο θέλησαν πριν ένα χρόνο να κάνουν τη διαφορά, να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που είχαν ανάγκη, χωρίς όμως μεσάζοντες και με διαφάνεια.

Όπως ο ίδιος διηγήθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του έργου του, «μοιράζομαι» τους τελευταίους 11 μήνες -που είναι πραγματικά εντυπωσιακό- η πρώτη αντίδραση των φίλων του όταν τους το περιέγραψε ήταν: «Πάρα πολύ ωραίο, αλλά εντάξει πες την αλήθεια, γιατί το κάνεις;».

Ακόμη και η μητέρα του, του είπε «παιδί μου είσαι καλά, ανησυχώ, μήπως έχεις μπει σε κάποια αίρεση;». Και η υπάλληλος της εφορίας, τους υποδέχθηκε με το ύφος ότι εξυπηρετεί μελλοντικούς απατεώνες. Ο Στάθης Ντουραμάκος από την πλευρά του επιμένει ότι «το μοιράζομαι είναι ό,τι πιο φυσικό έχουμε μέσα μας, σαν από ένστικτο, όπως τα παιδιά που δεν διστάζουν να μοιραστούν με άλλα παιδιά, το κολατσιό τους, το ποδήλατό τους, τα παιχνίδια τους».

Μέσα σε 11 μήνες μέσω της πλατφόρμας moirazomai.gr έχουν καλυφθεί 300 ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, 50 εξ αυτών ανάγκες υγείας υψηλού κόστους. Παράλληλα συνεργάζονται με 50 ιδρύματα και οργανισμούς και έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό κανάλι αλληλεγγύης όπου όσοι θέλουν να προσφέρουν έρχονται απευθείας σε επαφή με όσους έχουν ανάγκη, χωρίς μεσάζοντες. Το «μοιράζομαι» δεν συλλέγει αγαθά, δεν μαζεύει χρήματα, απλώς επιβεβαιώνει την ανάγκη και τη γνωστοποιεί αναρτώντας την στην πλατφόρμα. Ο καθένας από τον καναπέ και το γραφείο του μπορεί να επισκεφθεί την πλατφόρμα και να επιλέξει την ανάγκη που επιθυμεί να καλύψει.

Εσείς είστε έτοιμοι να μοιραστείτε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News