501
Τα «σούπερ-ηλικιακά» γονίδια έχουν τη δυνατότητα να γυρίζουν... πολύ πίσω το βιολογικό ρολόι της καρδιάς | Shutterstock

Σούπερ γονίδια εμποδίζουν την καρδιακή γήρανση

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 16:40
Τα «σούπερ-ηλικιακά» γονίδια έχουν τη δυνατότητα να γυρίζουν... πολύ πίσω το βιολογικό ρολόι της καρδιάς
|Shutterstock

Σούπερ γονίδια εμποδίζουν την καρδιακή γήρανση

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 16:40

Υπάρχει μια ομάδα γονιδίων που έχει εντοπιστεί σε άτομα των οποίων η φυσική και γενικότερα η οργανική κατάσταση διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμη και στα βαθιά γεράματα. Τα γονίδια αυτά ονομάζονται «σούπερ-ηλικιακά» και διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι μπορούν να αναζωογονήσουν την καρδιά, μειώνοντας της ηλικία της κατά δέκα ολόκληρα έτη.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», οι ερευνητές εμφύτευσαν τέτοια γονίδια σε καρδιακά κύτταρα ασθενών με ανεπάρκεια και τα αναγέννησαν, καθώς πλέον λειτουργούν όπως μια δεκαετία νωρίτερα.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει την πόρτα για τον επαναπρογραμματισμό καρδιακών κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες, έτσι ώστε να  αντιμετωπιστούν περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά ακόμη και η πρόληψή της.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι φορείς μιας παραλλαγής του γονιδίου BP1FB4 απολαμβάνουν μεγάλη διάρκεια ζωής, που μπορεί να ξεπερνά τα 100 έτη, και παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα.

Η ανακάλυψη

Στα πειράματα που έγιναν στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές εμφύτευσαν τη γονιδιακή παραλλαγή σε έναν άκακο ιό, τον οποίο στη  συνέχεια τοποθέτησαν με ένεση σε ηλικιωμένα ποντίκια. Οπως διαπιστώθηκε, το βιολογικό ρολόι της καρδιάς των ποντικών γύρισε πίσω σε χρόνο αντίστοιχο με εκείνον δέκα ανθρώπινων ετών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε ηλικιωμένους ανθρώπους: η παραλλαγή εμφυτεύθηκε σε γερασμένα καρδιακά κύτταρα που είχαν υποστεί ζημιές. Οπως συνέβη με τα ποντίκια, έτσι και στα ανθρώπινα κύτταρα παρατηρήθηκε αναγέννηση των κυττάρων. Κατ’ επέκταση, δημιουργήθηκαν νέα αιμοφόρα αγγεία και αποκαταστάθηκαν λειτουργίες που είχαν πάψει να υπάρχουν.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε δείχνουν ότι μια υγιής γονιδιακή παραλλαγή μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένηση της καρδιακής απόδοσης σε ηλικιωμένα άτομα. Τώρα μας ενδιαφέρει να διαπιστώσουμε εάν η χορήγηση της πρωτεΐνης, αντί του γονιδίου, μπορεί επίσης να λειτουργήσει. Γονιδιακές θεραπείες χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από προβληματικά γονίδια. Ωστόσο, μια θεραπεία που βασίζεται σε μια πρωτεΐνη είναι ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη από τη γονιδιακή θεραπεία», αναφέρει ο Πάολο Μαντεντού, καθηγητής Πειραματικής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Καρδιακό Ινστιτούτο Μπρίστολ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Θαυματουργά

Με το πέρασμα του χρόνου, η δυνατότητα της καρδιάς να παρέχει αίμα στο σώμα εξασθενεί, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο επέρχονται επιβλαβείς αλλαγές δεν είναι ίδιος για όλους. Οι επιλογές που κάνει ο καθένας ως προς τον τρόπο ζωής του μπορεί να επιταχύνουν ή να καθυστερήσουν το βιολογικό ρολόι, αλλά η κληρονομικότητα των προστατευτικών γονιδίων παίζει κρίσιμο ρόλο.

Η νέα μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι «σούπερ-ηλικιακά» γονίδια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε καρδιές ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας. «Ολοι θέλουμε να μάθουμε τα μυστικά της γήρανσης και το πώς θα μπορούσαμε να επιβραδύνουμε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Η καρδιακή λειτουργία μειώνεται σταδιακά, αλλά αυτή η έρευνα αποκάλυψε με εξαιρετικό τρόπο ότι μια παραλλαγή ενός γονιδίου που βρίσκεται συνήθως σε άτομα με μεγάλη διάρκεια ζωής μπορεί να σταματήσει, ακόμη και να αναστρέψει, την καρδιακή γήρανση. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά ενδέχεται στο μέλλον να προσφέρει έναν επαναστατικό τρόπο θεραπείας ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και να σταματήσει την εμφάνιση των προβλημάτων εξαρχής», υποστηρίζει ο Τζέημς Λίπερ, ιατρικός διευθυντής του British Heart Foundation, που χρηματοδότησε την έρευνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...