854
Η διάσπαση του Internet και η εμφάνιση διαφόρων μορφών Διαδικτύου είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο | shutterstock

Πώς θα είναι ο κόσμος με τρία Internet;

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 12:58
Η διάσπαση του Internet και η εμφάνιση διαφόρων μορφών Διαδικτύου είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο
|shutterstock

Πώς θα είναι ο κόσμος με τρία Internet;

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 12:58

Kαλεσμένος σε εκδήλωση μιας εταιρείας κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) ο πρώην επικεφαλής της Google Ερικ Σμιντ μίλησε για το μέλλον του Internet. Η εκδήλωση έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά οι New York Times αποκαλύπτουν τα όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ανέφερε το Σμιντ.

Ο Σμιντ παρέμεινε στο τιμόνι της Google και των θυγατρικών  της εταιρειών για μια δεκαπενταετία και όπως είναι ευνόητο οι απόψεις του για το παρόν και το μέλλον του Διαδικτύου χρήζουν προσοχής. Ο Σμιντ πιστεύει ότι η παγκοσμιότητα του Internet κινδυνεύει και εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε μια εποχή που το Διαδίκτυο θα τριχοτομηθεί, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελεύθερη ροή των δεδομένων και πληροφοριών, όπως συμβαίνει σήμερα. Σύμφωνα με τον Σμιντ θα υπάρχει ένα Internet το οποίο θα ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Θα υπάρχει ένα δεύτερο Internet το οποίο θα ελέγχει η Κίνα η οποία ήδη έχει θέσει πολύ μεγάλους περιορισμούς στην λειτουργία και χρήση του Διαδικτύου στην χώρα. Εδώ και καιρό η Κίνα χρησιμοποιεί προηγμένα συστήματα ελέγχου της χρήσης του Internet με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων, τόσο σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού όσο και σε μειονότητες όπως οι Ουιγούροι. Το τρίτο Internet θα είναι αυτό που θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό με τον περίφημο νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων G.D.P.R που τέθηκε σε ισχύ πριν από λίγους μήνες.

Η εξίσωση και ο άγνωστος «δεδομένα»

Στην εξίσωση ο Σμιντ βάζει και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο δεδομένων που καλούνται να διαχειρίζονται και να αποθηκεύουν οι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες δημιουργούν κέντρα αποθήκευσης σε διάφορες χώρες οι οποίες όμως έχουν διαφορετικές μεταξύ τους νομοθεσίες για την χρήση των δεδομένων.

Κανείς δεν θέλει φυσικά να κατεβάσει τον διακόπτη του Internet γιατί έτσι θα σταματήσουν να βγαίνουν λεφτά μέσα από αυτό. Ομως σύμφωνα με τον Σμιντ οι προσπάθειες ελέγχου του Internet από πολλά και αλληλοσυγκρουόμενα πολιτικά και οικονομικά κέντρα θα αρχίσουν σύντομα να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του. Οι μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας της τεχνολογίας και του Internet καλούνται να επιλέξουν το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα ενταχθούν για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους γεγονός που θα έχει φυσικά γενικότερο αντίκτυπο στην λειτουργία όχι μόνο την δική τους αλλά και του Διαδικτύου γενικότερα.

Ανάμεσα σε εκείνους που γνωρίζουν τον κόσμο του Internet σε κάθε του πτυχή  είναι αναμφισβήτητα και ο Ερικ Σμιντ ο οποίος προβλέπει την διάσπασή του (φωτό: shutterstock)

To 2010 η Google διέκοψε την λειτουργία της στην Κίνα όταν αποκαλύφθηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση παρακολουθούσε τόσο την δραστηριότητα των χρηστών στην μηχανή αναζήτησης αλλά και την ηλεκτρονική αλληλογραφία όσων είχαν λογαριασμούς Gmail. Ομως τώρα η Google ετοιμάζεται να επανέλθει στην τεράστια κινεζική αγορά με μια νέα μηχανή αναζήτησης που σχεδίασε την οποία ονόμασε Dragonfly (λιβελούλα). Η μηχανή αυτή είναι σύμφωνα με την εταιρεία συμβατή με την νομοθεσία της Κίνας και φυσικά θα περάσει πρώτα από την βάσανο του ελέγχου από τις αρμόδιες κινεζικές Αρχές για να πάρει την σχετική άδεια λειτουργίας. Εχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι η μηχανή έχει ενσωματωμένο σύστημα καταγραφής των αναζητήσεων των χρηστών και τα δεδομένα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε μια κινεζική εταιρεία με την οποία θα συνεργαστεί η Google. Μια εταιρεία που όπως είναι ευνόητο άπαντες εκτιμούν ότι θα συνεργάζεται στενά με την κινεζική κυβέρνηση αν δεν ελέγχεται πλήρως από αυτή. Αν και η Google επισήμως αναφέρει ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει αποφασίσει το πότε θα θέσει σε λειτουργία την Dragonfly η διαρροή ενός εσωτερικού εγγράφου δείχνει ότι στόχος είναι η μηχανή αναζήτησης να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Επειδή όμως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ επέφερε κλυδωνισμούς στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αν και το πότε θα δώσει η κινεζική κυβέρνηση το πράσινο φως στην Dragonfly. Βέβαια η υπόθεση Σνόουντεν απέδειξε ότι η προσπάθεια παρακολούθησης και ελέγχου της πληροφορίας στο Internet δεν είναι στόχος μόνο αντιδημοκρατικών καθεστώτων.

«Βαλκανοποίηση», μικρές εταιρείες και Ψυχρός Πόλεμος

Διαφαίνεται ότι το σχέδιο «Βαλκανοποίησης» του Internet όπως ονομάζουν οι ειδικοί την διάσπαση του σε πολλές σφαίρες επιρροής έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Για αυτό και η βιομηχανία της τεχνολογίας με πρώτες και καλύτερες τις εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ έχουν αρχίσει να οργανώνουν την στάση τους απέναντι σε αυτή την εξέλιξη αφού δεν θέλουν να μείνουν έξω από καμία αγορά και μελετούν το πώς θα έχουν παρουσία σε όλα τα (πιθανά) Internet που θα κάνουν την εμφάνιση τους το προσεχές διάστημα. Ειδικά οι μεγάλες εταιρείες ανησυχούν ότι θα υπάρξουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για αυτές αν δεν βρουν τρόπο να προσαρμοστούν και να βρουν τρόπο να έχουν παρουσία στον νέο ιντερνετικό χάρτη.

Οι μεγάλες εταιρείες φοβούνται ότι αν δεν είναι προετοιμασμένες στο ενδεχόμενο διάσπασης του Internet τότε κάποιες άλλες «τοπικές» εταιρείες θα καλύψουν το κενό που υπάρξει από την απουσία τους σε κάθε νέο πόλο που θα δημιουργηθεί. Κάποιοι βέβαια κάνουν ένα βήμα περισσότερο και λένε ότι η διάσπαση του Internet δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο σε ότι έχει να κάνει με το εμπόριο αλλά θα αποτελέσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ξεσπάσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος οι επιπτώσεις του οποίου δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...