772
Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα ήταν εγκατεστημένα μέσα σε αυτοκίνητα | Reddit

Πέρασαν 75 χρόνια από το πρώτο τηλεφώνημα με κινητό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 13:15
Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα ήταν εγκατεστημένα μέσα σε αυτοκίνητα
|Reddit

Πέρασαν 75 χρόνια από το πρώτο τηλεφώνημα με κινητό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 13:15

Όλοι έχουμε ένα κινητό τηλέφωνο παντού μαζί μας και η νέα γενιά ανθρώπων τα θεωρεί ως κάτι δεδομένο και δεν μπορεί να φανταστεί πώς ζούσαμε χωρίς αυτά. Βέβαια στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, πριν από τριάντα χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα αποτελούσαν εικόνα βγαλμένη από σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κάποιοι θα θυμούνται από τις κινηματογραφικές ταινίες και τα τηλεοπτικά σήριαλ τις πρώτες ογκώδεις συσκευές κινητών τηλεφώνων που έκαναν την εμφάνιση τους κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στις ΗΠΑ. Ομως το πρώτο τηλεφώνημα κινητής τηλεφωνίας έγινε πάλι στις ΗΠΑ πριν από ακριβώς 75 έτη, στις 17 Ιουνίου του 1946. Την ιστορική πρώτη κλήση έκανε ένας οδηγός αυτοκινήτου μέσα από το όχημα του στο Σεντ Λιούις, στην πολιτεία του Μιζούρι.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Slate η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας ήταν διαθέσιμη σε μεγαλουπόλεις και κάποια εθνικά οδικά δίκτυα. Για να γίνει κάποιος συνδρομητής της κινητής τηλεφωνίας στην πρώτη υπηρεσία του είδους έπρεπε να γεμίσει το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του με τον απαραίτητο εξοπλισμό και όταν τηλεφωνούσε από την συσκευή που ήταν εγκατεστημένη στο όχημα του έπρεπε να μιλήσει πρώτα με το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας η οποία τον συνέδεε με τον αριθμό που ήθελε.

Δεν ήταν και πολύ λειτουργικό ή γρήγορο όλο αυτό αλλά παρόλα αυτά για την εποχή του ήταν και πάλι πολύ επαναστατικός τρόπος επικοινωνίας. Το 1948 η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ είχε πέντε χιλιάδες συνδρομητές. Η πρώτη φορητή συσκευή κινητής τηλεφωνίας παρουσιάστηκε και πάλι στις ΗΠΑ το 1973 και τρεις δεκαετίες μετά ο μισός πληθυσμός της χώρας διέθετε ένα κινητό τηλέφωνο.

Τεχνολογικό επίτευγμα

Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα αφού σε μια συσκευή μεγέθους παλάμης ενσωματώνεται μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων και οργάνων τα περισσότερα εκ των οποίων είναι το καθένα από μόνο του ένα σύνθετο προηγμένο μηχάνημα. Τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν κεραίες και ηλεκτρονικά συστήματα που επιτρέπουν την λήψη και μεταφορά του σήματος. Διαθέτουν ειδικούς επεξεργαστές υπολογιστών που χρησιμοποιούν προηγμένους αλγορίθμους για να μετατρέπουν τις πληροφορίες σε σήματα που μεταδίδονται στον αέρα. Κάθε σύστημα, κάθε όργανο, κάθε τεχνολογία που ενσωματώνει ένα κινητό τηλέφωνο κρύβει πίσω της επίπονη και πολυετή προσπάθεια για να υλοποιηθεί.

Το κοινό χαρακτηριστικό της εξέλιξης όλων των τεχνολογικών επιτευγμάτων γενικότερα είναι ότι όσο εξελίσσονται μικραίνουν σε μέγεθος. Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί την επιτομή αυτής της πραγματικότητας αφού διαθέτει μια σειρά από εξαρτήματα και συστήματα σε μίνι διαστάσεις.

Η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων στηρίζεται βέβαια στο δίκτυο των αποκαλούμενων σταθμών βάσης και όλης της υποδομής που κρύβεται πίσω από αυτούς τους σταθμούς. Ο σταθμός βάσης αποτελείται από έναν αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας, έναν αριθμό μικροκυματικών κεραιών, τον ιστό στήριξής τους και έναν οικίσκο, με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Κάθε σταθμός βάσης φέρει από 1 έως 4 κεραίες και δίνει σήμα, δηλαδή παρέχει τηλεπικοινωνιακή κάλυψη, σε συγκεκριμένη περιοχή. Όταν ο σταθμός βάσης απαρτίζεται από τρεις κεραίες, δημιουργεί τρεις περιοχές κάλυψης περιμετρικά. Οι περιοχές αυτές, λόγω του σχήματός τους, ονομάζονται «κυψέλες».

Οι πρώτες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούσαν ένα περιορισμένο αριθμό μεγάλων σε μέγεθος ραδιο-πυλώνων. Αυτό σήμαινε ότι όλοι οι συνδρομητές μιας υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας σε μια πόλη μοιράζονταν τον ίδιο κεντρικό σταθμό βάσης γεγονός που περιόριζε τις δυνατότητες του συστήματος. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις δεκαετίες για να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες κυψέλες το 1983 που επικοινωνούσαν μεταξύ τους και μετέφεραν την κλήση ενός χρήστη από την μια κεραία στην άλλη βελτιώνοντας τις δυνατότητες των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Το SRC-536 Handie-Talkie ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο που δημιουργήθηκε για τον αμερικανικό στρατό. Credit: Wikipedia/uknown author
Η ιστορία

Το κινητό τηλέφωνο που έχουμε στα χέρια μας ενσωματώνει τεχνολογίες οι οποίες άρχισαν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται πριν εκατό έτη και ακόμη παλαιότερα. Οπως συμβαίνει συνήθως με κάθε νέο τεχνολογικό επίτευγμα ο αρχικός σκοπός για την υλοποίηση του ήταν στρατιωτικός. Στην περίπτωση των κινητών τηλέφωνων ήταν η ανάγκη για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πρώτο δείγμα κινητού τηλεφώνου ήταν το SRC-536 Handie-Talkie που ήταν μια φορητή συσκευή που μπορούσε να την κρατά κάποιος με το ένα χέρι και χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στην διάρκεια του πολέμου. Την συσκευή αυτή κατασκεύασε η εταιρεία από την οποία προέκυψε στην συνέχεια η Motorola που κυριάρχησε για πολλά χρόνια στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων.

Βέβαια από την στιγμή που έγινε η πρώτη κλήση κινητής τηλεφωνίας κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της εξέλιξης αυτής της τεχνολογίας. Ακόμη και αν οι εμπνευστές της πίστευαν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα κατασκευαστεί μια μικρή φορητή συσκευή για να επικοινωνούμε τηλεφωνικά είναι βέβαιο ότι δεν φαντάζονταν ούτε και θα πίστευαν αν τους το έλεγαν τι δυνατότητες έχουν αποκτήσει σήμερα τα κινητά τηλέφωνα αλλά και τι δυνατότητες ετοιμάζονται να αποκτήσουν στο κοντινό μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News