688
Πολίτες της Νάρα άφησαν σημαίες της Ιαπωνίας και λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Αμπε. Μερικοί από αυτούς προσεύχονται | REUTERS/Issei Kato

Σίνζο Αμπε: Η δολοφονία που θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα την Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 14:14
Πολίτες της Νάρα άφησαν σημαίες της Ιαπωνίας και λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Αμπε. Μερικοί από αυτούς προσεύχονται
|REUTERS/Issei Kato

Σίνζο Αμπε: Η δολοφονία που θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα την Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 14:14

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας του Σίνζο Αμπε (σ.σ. την Παρασκευή) τα μηνύματα από φίλους και επαφές συνέχιζαν να έρχονται “βροχή” και όλοι έθεταν το ίδιο ερώτημα: πώς θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό στην Ιαπωνία; Σχεδόν το ίδιο ένιωσα κι εγώ. Ζώντας εδώ συνηθίζεις να μην σκέφτεσαι το βίαιο έγκλημα. Η ταυτότητα του θύματος κάνει την είδηση πιο σοκαριστική».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε να γράφει για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκιο Ρούμπερτ Γουίνγκφιλντ-Χέις, επιχειρώντας να μεταφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου το κλίμα από την σοκαρισμένη χώρα της Απω Ανατολής.

Η δολοφονία του πολιτικού που κυβέρνησε επί οκτώ χρόνια την Ιαπωνία στη Νάρα, στο ομιλίας του στην πόλη αυτή ενόψει των εκλογών της Κυριακής, συγκλόνισε και προκάλεσε θλίψη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Ο θάνατος του 67χρονου Αμπε, που δέχθηκε δύο σφαίρες στον λαιμό, ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε μια ομάδα είκοσι γιατρών για να σώσει τη ζωή του (περισσότερα εδώ).

«Ο Σίνζο Αμπε μπορεί να μην ήταν πλέον πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, αλλά εξακολουθούσε να είναι μια σημαντική φιγούρα στη δημόσια ζωή της Ιαπωνίας και πιθανώς ο πιο αναγνωρίσιμος ιάπωνας πολιτικός των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ποιος θα ήθελε να σκοτώσει τον Αμπε; Και γιατί;», διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος, ο οποίος συνέκρινε τη δολοφονία του Αμπε με τη δολοφονία του σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμπε το 1986, επιχειρώντας να σκεφτεί μία πράξη πολιτικής βίας η οποία να είναι «εξίσου συγκλονιστική για τους πολίτες».

Επιστρέφοντας στην αρχική του σκέψη ο Γουίνγκφιλντ-Χέις επέμεινε: «Οταν λέω ότι οι άνθρωποι εδώ (σ.σ. στην Ιαπωνία) δεν ανησυχούν για το βίαιο έγκλημα, δεν υπερβάλλω. Ναι, υπάρχει η Γιακούζα, οι γνωστές συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος της Ιαπωνίας. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έρχονται ποτέ σε επαφή μαζί τους. Ακόμη και η Γιακούζα αποφεύγει τα όπλα επειδή οι κυρώσεις που επισύρει η παράνομη οπλοκατοχή απλώς δεν αξίζουν τον κόπο».

Οπως εξήγησε: «Η κατοχή όπλου στην Ιαπωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Απαιτεί καθαρό ποινικό μητρώο, υποχρεωτική εκπαίδευση, ψυχολογική αξιολόγηση και εκτεταμένους ελέγχους ιστορικού του ενδιαφερόμενου, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων της αστυνομίας στους γείτονες του. Κατά συνέπεια, ουσιαστικά δεν υπάρχει ένοπλη βία. Κατά μέσο όρο, στην Ιαπωνία υπάρχουν λιγότεροι από 10 θάνατοι που σχετίζονται με όπλα  κάθε χρόνο – το 2017 υπήρξαν μόνο τρεις».

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που μεγάλο μέρος της προσοχής έχει επικεντρωθεί στον ένοπλο και στο όπλο που χρησιμοποίησε για να δολοφονήσει τον Αμπε, σημείωσε. «Ποιος είναι; Από πού πήρε το όπλο του;». Τη στιγμή που γραφόταν το άρθρο δεν είχαν γίνει περισσότερα στοιχεία γνωστά για τον δράστη, πέραν του παρελθόντος του στον στρατό.

Ως προς το δεύτερο ερώτημα, ωστόσο, η εκδοχή της χρήσης ενός «αυτοσχέδιου όπλου» είναι η σχεδόν βέβαιη, κατά τον Γουίνγκφιλντ-Χέις – ανάλογη ήταν και η πρώτη εκτίμηση των Αρχών. Στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας απεικονίζονται «δύο κομμάτια από σωλήνα κολλημένα μεταξύ τους με μαύρη ταινία με κάποιο είδος χειροποίητης σκανδάλης. Μοιάζει με κατασκευή από σχέδια που κάποιος “κατέβασε” από το Διαδίκτυο», σημείωσε ο συντάκτης.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και την επομένη της τραγωδίας, αποτίοντας φόρο τιμής στον πολιτικό / REUTERS/Issei Kato

«Μέχρι στιγμής», πάντως, «δεν ξέρουμε» αν το συμβάν αφορά σε «μια σκόπιμη πολιτική επίθεση ή η πράξη ενός φαντασιόπληκτου, κάποιου που ήθελε να γίνει διάσημος, πυροβολώντας κάποιον διάσημο».

Εκείνο που φαίνεται σίγουρο, για τον ανταποκριτή του BBC στο Τόκιο, είναι ότι η δολοφονία του Αμπε θα αλλάξει την Ιαπωνία, σύμφωνα και με τον τίτλο του άρθρου του (σ.σ. «Shinzo Abe death: Shock killing that could change Japan forever»).

«Δεδομένου του πόσο ασφαλής είναι η Ιαπωνία, τα μέτρα είναι πολύ χαλαρά. Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πολιτικοί στέκονται κυριολεκτικά στις γωνιές των δρόμων δίνοντας ομιλίες και σφίγγοντας τα χέρια με τους περαστικούς. Είναι σχεδόν βέβαιο γιατί ο δολοφόνος του Αμπε μπόρεσε να πλησιάσει τόσο κοντά και να τον πυροβολήσει με το όπλο που είχε φτιάξει. Αυτό πρέπει σίγουρα να αλλάξει μετά τη σημερινή ημέρα (σ.σ. το άρθρο γράφτηκε την Παρασκευή)», κατέληξε ο Ρούμπερτ Γουίνγκφιλντ-Χέις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...