662
Ενήλικοι εθελοντές που δεν ντρέπονται για τις ατέλειες του σώματός τους εμφανίζονται γυμνοί στην εκπαιδευτική εκπομπή | DR Ultra

Παιδική τηλεοπτική εκπομπή προβάλλει το (αληθινό) ανθρώπινο σώμα

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 16:51
Ενήλικοι εθελοντές που δεν ντρέπονται για τις ατέλειες του σώματός τους εμφανίζονται γυμνοί στην εκπαιδευτική εκπομπή
|DR Ultra

Παιδική τηλεοπτική εκπομπή προβάλλει το (αληθινό) ανθρώπινο σώμα

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 16:51

Σε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της δανικής τηλεόρασης, ενήλικοι ποζάρουν γυμνοί μπροστά σε μαθητές προκειμένου να προωθήσουν την ιδέα της «θετικής εικόνας του σώματος», δίνοντας ένα εντελώς καινούργιο νόημα στα σχολικά μαθήματα τύπου «δείχνουμε και μιλάμε».

Η εκπομπή είναι ζωντανή. Στο στούντιο βρίσκονται μαθητές ηλικίας 11-13 ετών και μπροστά τους γδύνονται πέντε ενήλικες επισκέπτες, οι οποίοι στη συνέχεια απαντούν σε ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το σώμα τους και τα ιδιωτικά τους σημεία, γράφει ο Κόλιν Φρίμαν στην Telelgraph.

Η εκπομπή μεταδίδεται στο Ultra, ένα παιδικό κανάλι on demand, που αποτελεί μέρος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Δανίας, DR. Προκειμένου να αμφισβητηθούν τα στερεότυπα του «τέλειου σώματος», στο πλατό φιλοξενούνται ηλικιωμένοι και νέοι, αδύνατοι και χοντροί, τριχωτοί και με σπυράκια.

Μαθητές 11-13 ετών συμμετέχουν σε τηλεοπτική εκπαιδευτική εκπομπή με γυμνούς ενηλίκους

Οι παραγωγοί λένε ότι ενθαρρύνει τους εφήβους να αποδεχτούν ότι υπάρχουν άνθρωποι διαφόρων μορφών και μεγεθών, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ντροπή για σώμα. Ωστόσο, ακόμη και στην «ανοιχτόμυαλη» Δανία, η οποία είναι εδώ και καιρό γνωστή για τη χαλαρή στάση της απέναντι στο γυμνό, η εκπομπή «Ultra smider tøjet» δέχτηκε κριτική.

Ο βουλευτής Πίτερ Σκάρουπ, μέλος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, κατηγόρησε τους υπεύθυνους του σχεδιασμού των προγραμμάτων για την επιλογή ενός «χυδαίου τρόπου» εκπαίδευσης των παιδιών σχετικά με τα γεννητικά όργανα. Οι νεότεροι πάντως, οι οποίοι παρακολουθούν ήδη τη δεύτερη σεζόν του προγράμματος, δεν φαίνεται να υιοθετούν την άποψή του.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους των New York Times, Τόμας Ερντμπρινκ και Μάρτιν Σέλσο Σόρενσεν, που παρακολούθησαν τα γυρίσματα της τελευταίας εκπομπής, παιδικά γέλια δεν ακούστηκαν. Αντ’ αυτού, οι μαθητές άρπαξαν την ευκαιρία να κάνουν σε ενήλικες σοβαρές –και πολύ προσωπικές– ερωτήσεις, όπως «Σε ποια ηλικία βγήκαν τρίχες στο κάτω μέρος του σώματός σας;» και «Είστε ευχαριστημένοι με τα ιδιωτικά σας μέρη;».

Οι γυμνοί ενήλικες εθελοντές απαντούν σε ερωτήσεις των παιδιών

Ενας ενήλικος ονόματι Μάρτιν παραδέχτηκε πως όταν ήταν νεότερος, στενοχωριόταν για το μέγεθος του μορίου του. «Αλλά η σχέση με τον εαυτό μου άλλαξε με την πάροδο του χρόνου», είπε.

Ο 29χρονος οικοδεσπότης του προγράμματος, Γιανίκ Σκόου, ο οποίος ανέπτυξε το concept της εκπομπής μαζί με έναν παραγωγό, δήλωσε στην εφημερίδα: «Ισως μερικοί άνθρωποι να λένε “Ω, Θεέ μου, συνδυάζουν τη γύμνια με τα παιδιά”. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το σεξ, είναι το να βλέπεις το σώμα σαν κάτι φυσικό, όπως κάνουν τα παιδιά».

Στην εκπομπή εμφανίστηκε ακόμη και ένας τρανσέξουαλ με τατουάζ στο στήθος και ξυρισμένο κεφάλι. Ο Ρέι είπε στα παιδιά: «Δεν είμαι αγόρι, ούτε κορίτσι, είμαι λίγο από όλα».

Η 13χρονη Ιντα Ενγκελχαρντ Γκούντερσεν είπε αργότερα: «Δεν έχω συνηθίσει να βλέπω εθελοντές γυμνούς και να τους κάνω ερωτήσεις. Αλλά μάθαμε για το σώμα και για το πώς αισθάνονται άλλοι άνθρωποι για το σώμα τους».

O οικοδεσπότης της εκπομπής «Ultra smider tøjet» Γιανίκ Σκόου και ενήλικοι εθελοντές

Η εκπομπή τηρεί αυστηρές οδηγίες για την προστασία των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να συναινέσουν για την εμφάνιση των παιδιών τους, ενώ οι ενήλικες επισκέπτες είναι εθελοντές και όχι ηθοποιοί, και δεν εμφανίζονται ποτέ μαζί με τα παιδιά σε ένα πλάνο. Οι μαθητές μπορούν επίσης να μιλήσουν σε έναν δάσκαλο εάν αισθανθούν άβολα, αν και οι οικοδεσπότες της εκπομπής λένε ότι αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Η Δανία είναι από καιρό γνωστή για την ανοιχτή στάση της στην εκπαίδευση των παιδιών, και την απροθυμία της να προστατεύει τους νέους από τα δεδομένα της ζωής.

Το 2014, ο ζωολογικός κήπος της Κοπεγχάγης επέτρεψε στα παιδιά να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ευθανασίας μιας υγιούς νεαρής καμηλοπάρδαλης, το πτώμα της οποίας στη συνέχεια τεμαχίστηκε και δόθηκε ως τροφή στα λιοντάρια.

Η εκπομπή «Ultra smider tøjet» δέχθηκε εγκωμιαστικά σχόλια από τηλεοπτικούς κριτικούς της Δανίας, ενώ επίσης κέρδισε ένα βραβείο στο περσινό φεστιβάλ της Δανικής τηλεόρασης, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρει μιμητές σε παιδικά προγράμματα άλλων χωρών.