550
Τόσο η Ιστορία όσο και η γλώσσα δείχνουν ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος σχεδόν αποκλειστικά για δεξιόχειρες | Shutterstock/Aleksey Boyko

Οντας αριστερόχειρας σε έναν δεξιόχειρα κόσμο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 20:31
Τόσο η Ιστορία όσο και η γλώσσα δείχνουν ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος σχεδόν αποκλειστικά για δεξιόχειρες
|Shutterstock/Aleksey Boyko

Οντας αριστερόχειρας σε έναν δεξιόχειρα κόσμο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 20:31

Η ζωή κρύβει πάντα δυσκολίες για τις μειονότητες. Ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, υπέρβαροι, ΑΜΕΑ, άτομα με τραύλισμα στην ομιλία και άλλες μειονοτικές μερίδες του πληθυσμού αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Μια πληθυσμιακή μειονότητα, όμως, σπανίως συνυπολογίζεται στα άτομα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προσαρμοστικά προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες.

Οι αριστερόχειρες αντιπροσωπεύουν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, με αρκετούς επωνύμους στις τάξεις τους (επιφανέστερος όλων ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα) και σπάνια δημιουργούν αίσθηση σε κοινή θέα. Ο δεξιόχειρας συντάκτης σταυρολέξων της βρετανικής Telegraph, Κρις Λάνκαστερ, έλαβε πρόσφατα επιστολή διαμαρτυρίας από αριστερόχειρα αναγνώστη της εφημερίδας.

Η επιστολή ανέφερε ότι ορισμένα από τα παζλ του εντύπου προκαλούν μειονέκτημα στους αριστερόχειρες λύτες, λόγω των ενδείξεων που εκτυπώνονται στη «λάθος» πλευρά του πλέγματος. Ο Λάνκαστερ αιφνιδιάστηκε από τη διαμαρτυρία, καθώς δεν είχε σχέση με τις συνήθεις γκρίνιες για την ορθογραφία στα σταυρόλεξά του. Μπήκε, όμως, σε σκέψεις.

Σύντομα συνειδητοποίησε ότι, παρά την ύπαρξη τόσων αριστερόχειρων στον πλανήτη, τόσο η Ιστορία όσο και η γλώσσα δείχνουν ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος σχεδόν αποκλειστικά για δεξιόχειρες. Μιλήστε με πολλούς αριστερόχειρες πάνω από μια ορισμένη ηλικία και θα σας πουν ιστορίες για δασκάλους που έδεναν το αριστερό τους χέρι πίσω από την πλάτη τους, ώστε να τους αναγκάσουν να χρησιμοποιήσουν το δεξί, και άλλους που τους χαρακτήριζαν «διαβολικούς».

Ολα αυτά συνέβαιναν παρά το γεγονός ότι πολλές διάσημες προσωπικότητες ανά τους αιώνες ήταν αριστερόχειρες: ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Μαρία Κιουρί, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Πέραν του Ομπάμα, πληθώρα πρόσφατων αμερικανών προέδρων ήταν αριστερόχειρες – ανάμεσά τους ο Μπιλ Κλίντον, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο Τζέραλντ Φορντ και ο Χάρι Τρούμαν.

Οι περισσότεροι αγγλομαθείς είναι εξοικειωμένοι με τη λέξη «sinister», για την οποία το αγγλικό λεξιλόγιο μας λέει ότι «υποδηλώνει απειλούμενο κακό, κάτι δυσοίωνο, κακόβουλο, κρυφό». Κοιτάξτε λίγο πιο πίσω χρονικά, και ο λόγος για τις κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον των αριστερόχειρων γίνεται πιο ξεκάθαρος: στα λατινικά, «sinister» σημαίνει «αριστερά» ή «στην αριστερή πλευρά».

Αντιθέτως, στα λατινικά, η λέξη «dexter» είναι αυτή από την οποία προκύπτει η αγγλική λέξη «dexterous» (επιδέξιος), που προφανώς συνδέει τη δεξιά πλευρά με την ικανότητα και στη δική μας γλώσσα. Αλλωστε, η έκφραση «όλα θα πάνε δεξιά» ήταν η παλαιότερη εκδοχή του «μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά».

Πέρα από τη γλώσσα, οι θρησκευτικές εικόνες αντικατοπτρίζουν ιδιαίτερα την πεποίθηση ότι η αριστεροχειρία δεν είναι επιθυμητή. Λέγεται ότι ο Χριστός κάθεται στα δεξιά του Θεού. Ο Ιουδαϊσμός μιλάει για τη σχέση της δεξιάς πλευράς με τη δύναμη και της αριστερής με την αδυναμία. Στο Ισλάμ, το να τρως φαγητό με το αριστερό χέρι περιγράφεται ως ακάθαρτο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αριστερόχειρες δεν έχουν την τιμητική τους σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι η προκατάληψη του δεξιόχειρα ευθύνεται και για αυτό, καθώς οι τηλεθεατές προτιμούν υποσυνείδητα τους αριστερόχειρες, λόγω της αντιστροφής της εικόνας τους στην οθόνη, που τους κάνουν να δείχνουν δεξιόχειρες.

Επιστρέφοντας στην αρχική επιστολή διαμαρτυρίας στον συντάκτη της Telegraph, τα καλά νέα είναι ότι σε πολλά από τα παζλ της εφημερίδας οι ενδείξεις εμφανίζονται κάτω από το πλέγμα. Επιπλέον, φυσικά, στον νέο της ιστότοπο για παζλ, το άγγιγμα στην οθόνη αφής, ή η πληκτρολόγηση στον υπολογιστή κάτω από την οθόνη δεν κρύβει τις ενδείξεις των σταυρολέξων, όποιο χέρι και αν προτιμά κανείς.

Μακάρι η λύση σε κάθε πρόβλημα στον κόσμο να ήταν τόσο εύκολη όσο αυτή, καταλήγει ο Κρις Λάνκαστερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News