467
Ενα αυτοκίνητο πάνω σε ρομποτικό μηχανισμό στάθμευσης μέσα σε κτίριο το Μανχάταν | Park Plus

Νέα Υόρκη: Ρομποτικοί παρκαδόροι μόνο για πλούσιους

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 20:35
Ενα αυτοκίνητο πάνω σε ρομποτικό μηχανισμό στάθμευσης μέσα σε κτίριο το Μανχάταν
|Park Plus

Νέα Υόρκη: Ρομποτικοί παρκαδόροι μόνο για πλούσιους

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 20:35

Το να προσπαθείς να βρεις χώρο στάθμευσης στη Νέα Υόρκη είναι σαν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο: απολύτως απαραίτητο, αλλά ταυτόχρονα και επώδυνο. Κάποιοι από τους κατοίκους της αμερικανικής μητρόπολης, εκείνοι που ανήκουν στην κοινότητα των πλουσίων της πόλης, έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης του οχήματός τους, χωρίς μάλιστα να είναι απαραίτητη η παρουσία και η βοήθεια… παρκαδόρου.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Robb Report, σε ορισμένα από τα πιο ακριβά κτίρια κατοικιών της Νέας Υόρκης έχει ξεκινήσει η δημιουργία χώρων στάθμευσης που λειτουργούν εντελώς αυτοματοποιημένα, με ρομποτικούς μηχανισμούς.

Η τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος σε αυτά τα κτίρια είναι πολύ υψηλή, ίσως και μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια τον μήνα. Ομως, η τιμή ενοικίασης μιας θέσης στάθμευσης στο κτίριο ξεπερνά κάθε φαντασία, αφού κυμαίνεται μεταξύ 300-600.000 δολαρίων ετησίως.

Σε ορισμένα εξαιρετικά ακριβά κτίρια της Νέας Υόρκης, τα ρομποτικά συστήματα στάθμευσης είναι η επόμενη εξαιρετική άνεση. Οι χώροι, διαθέσιμοι μόνο στους κατοίκους, θα τους στοιχίζουν από 300.000 έως 595.000 δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του CNBC. Αυτό το ποσό έρχεται να προστεθεί στο ούτως ή άλλως τσουχτερό ενοίκιο για το διαμέρισμα.

«Οσο τρελό και αν ακούγεται, 300 χιλιάδες δολάρια ετησίως για μια θέση πάρκινγκ στο κτίριο που μένεις, είναι μια λογική τιμή για τη Νέα Υόρκη. Η απουσία χώρων στάθμευσης στην πόλη και η μη ορατή στο κοντινό μέλλον επίλυση του προβλήματος, το μόνο που προκαλεί είναι αύξηση των τιμών για θέσεις στάθμευσης» αναφέρει η Σενάντα Αντζέμ, ειδική στον τομέα του πολυτελούς real estate.

Οσον αφορά τα ρομποτικά πάρκινγκ, ο κάτοχος του οχήματος παίρνει από ένα ειδικό για την περίσταση μηχάνημα μια κάρτα με barcode, η οποία του παρέχει πρόσβαση στο γκαράζ του κτιρίου. Ο οδηγός του οχήματος το τοποθετεί σε μια πλατφόρμα και βγαίνει από αυτό. Η πλατφόρμα, που λειτουργεί με αυτοματοποιημένο σύστημα, κινείται στον χώρο του γκαράζ και τοποθετεί το όχημα στον ενδεδειγμένο κενό χώρο. Οταν ο κάτοχος του οχήματος θελήσει να πάρει το αυτοκίνητο του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να δείξει την κάρτα του στο μηχάνημα και μέσα σε χρονικό διάστημα δύο λεπτών το ρομποτικό σύστημα θα έχει φέρει το όχημα σε αυτόν.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σύστημα αυτό διευκολύνει τους κατόχους των αυτοκινήτων στο παρκάρισμα (να μη χάνουν χρόνο ψάχνοντας ή κάνοντας μανούβρες για να το τοποθετήσουν κάπου), ενώ αυξάνει και το επίπεδο ασφάλειας, αφού ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν θα φοβάται μήπως ο παρκαδόρος προκαλέσει ζημιά ή το… ψαχουλέψει.

Οι πρώτες τέτοιου είδους θέσεις πάρκινγκ έχουν ήδη καταληφθεί: ορισμένοι κάτοικοι διαμερισμάτων στο Μανχάταν έχουν δώσει αρκετά εκατ. δολάρια για να αποκτήσουν, τουλάχιστον μία. Ενα ακόμη ενδιαφέρον όσο και τραγελαφικό στοιχείο αυτής της ιστορίας είναι ότι ο κάτοχος της θέσης πάρκινγκ που έχει πληρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να την αποκτήσει, πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 150 δολάρια μηνιαίως για τα… κοινόχρηστα και τη συντήρηση του γκαράζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News