1752
Tο 2013 ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου είχε ταξιδέψει μαζί με τον Νίκο Παππά στην Βενεζουέλα (επάνω), ενώ τρία χρόνια μετά επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου (κάτω), όπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος | CreativeProtagon

Νέα στοιχεία για τις offshore του Αρτέμη Αρτεμίου

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 3 Ιουλίου 2018, 19:38
Tο 2013 ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου είχε ταξιδέψει μαζί με τον Νίκο Παππά στην Βενεζουέλα (επάνω), ενώ τρία χρόνια μετά επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου (κάτω), όπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος
|CreativeProtagon

Νέα στοιχεία για τις offshore του Αρτέμη Αρτεμίου

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 3 Ιουλίου 2018, 19:38

Οκτώβριος 2016. Η σφοδρή σύγκρουση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχει «άρωμα» offshore. Στον πόλεμο ανακοινώσεων που ακολούθησε φιγουράριζαν τα Panama Papers, ένας κύπριος δικηγόρος που βρέθηκε συνδεδεμένος με τρεις offshore και που ο φακός τον «συνέλαβε» να επισκέπτεται το Μέγαρο Μαξίμου, το ταξίδι του ίδιου κύπριου δικηγόρου με τον μετέπειτα υπουργό Νίκο Παππά στην Βενεζουέλα το 2013, και ένα κυπριακό τραστ – μέτοχος της «Αυγής». Η αντιπαράθεση αντιπολίτευσης-κυβέρνησης ξεκίνησε από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» (τα οποία υπέγραφε ο Ιάσονας Πιπίνης) όπου σε φωτό εικονιζόταν ο Αρτέμης Αρτεμίου –ο κύπριος δικηγόρος- έξω από το Μαξίμου και συνεχίστηκε με το θέμα για το ταξίδι στην Βενεζουέλα.

Η Νέα Δημοκρατία από τις 23 Οκτωβρίου 2016 είχε προχωρήσει σε μπαράζ ανακοινώσεων: «Επισκέφθηκε, ναι ή όχι, ο κ. Αρτεμίου το Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου; Με ποιους συναντήθηκε; Συνδέεται η επίσκεψή του, την οποία δεν διαψεύδει η παρέα του Μαξίμου, με τη συζήτηση στη Βουλή και την απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας για το ποιος κρύβεται πίσω από την offshore της “Αυγής”;»  ανέφερε στην πρώτη ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στην προσπάθειά της να “βγάλει λαβράκι” για την ταυτότητα ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά και δημόσια το Μέγαρο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία έχει σπάσει όλα τα κοντέρ της σοβαρότητας και της γραφικότητας», αντέδρασε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Την επόμενη ημέρα 36 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή: «Ποια τεχνογνωσία κομίζει ο κ. Αρτεμίου – ειδικευμένος στις offshore – στους κ. Τσίπρα και Παππά, κατά τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, και για ποιο λόγο; Μέχρι που φθάνει η συνεργασία του με την Κυβέρνηση;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα για τα οποία ζητούσαν απάντηση οι νεοδημοκράτες βουλευτές.

Στη συνέχεια η εφημερίδα προχώρησε σε δημοσίευμα για το ταξίδι του κυρίου Παππά με τον κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013. Και αμέσως βγήκε νέα ανακοίνωση από τη ΝΔ που ρωτούσε για τις σχέσεις των δύο, ενώ κατατέθηκε και νέα ερώτηση στη Βουλή, αυτή τη φορά από 46 βουλευτές.

Την ίδια ημέρα ήρθε και η απάντηση από το Μαξίμου: «Το αφήγημα περί διαπλοκής που προσπαθεί να στήσει η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας, μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις, είναι τόσο γελοίο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε συζήτησης…»

Newspaper_ELTypos_Artemiou_Protagon
Ο Αρτέμης Αρτεμίου τον Οκτώβριο του 2016 έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου

Λίγο αργότερα ο Νίκος Παππάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM παραδέχθηκε ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα είχε όντως πραγματοποιηθεί. «Το ταξίδι είχε γίνει τότε και συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό», ανέφερε ο Νίκος Παππάς. Και πάλι η ΝΔ απάντησε με ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι καλό θα είναι η κυβέρνηση να μην πετάει την μπάλα στην κερκίδα και να απαντήσει ποιες είναι οι σχέσεις της με τον κύπριο δικηγόρο.

Μέσα σε όλα αυτά, τη δική του ανακοίνωση-απάντηση στο αρχικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου είχε εκδώσει και ο Αρτέμης Αρτεμίου. Σε αυτήν, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι το γραφείο του παρέχει νομικές συμβουλές σε πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό και για αυτό το λόγο έχει συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, και στελέχη οργανισμών και εταιρειών. Επίσης, σημείωσε ότι στις 10 Οκτωβρίου 2016 είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για να υποβάλει, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη του, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την κυπριακή εταιρεία μέτοχο της Αυγής. Όσο για τις offshore με τις οποίες συνδεόταν στη δημοσιευμένη βάση δεδομένων των Panama Papers, o κ. Αρτεμίου δήλωσε: «Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος και στην υπερβολή. Σημειώνω, ως παράδειγμα, την αναφορά στο δημοσίευμα ότι τάχατες κατέχω περίοπτη θέση στα Panama Papers τη στιγμή που συνδέομαι με 3 μόνο από τις 7000 περίπου χιλιάδες εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο. Και οι 3 εταιρείες συστάθηκαν και λειτουργούν για λογαριασμό πελατών μας που ΔΕΝ είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα στην Κύπρο ή στην Ελλάδα».

Την περίοδο που μαινόταν ο πόλεμος των ανακοινώσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ το 2016 είχε δημοσιευθεί η πρώτη διαρροή των Panama Papers – περίπου 11,5 εκατομμύρια αρχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, εγγράφων, διαβατηρίων και άλλων στοιχείων που αφορούσαν τις offshore που διαχειριζόταν η παναμέζικη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca από τη δεκαετία του 1980 έως και το 2015. Τα δεδομένα αυτά είχαν διαρρεύσει στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία τα μοιράστηκε με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) και δεκάδες έγκυρα μέσα ενημέρωσης ανά τον πλανήτη, όπως ο Guardian,το BBC, η Monde, το L’Espresso και άλλα. Από την Ελλάδα συμμετείχε το Protagon.

Τα στοιχεία στα νέα Panama Papers

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες μία νέα διαρροή απασχόλησε τον διεθνή Τύπο:  1,2 εκατομμύρια αρχεία της Mossack Fonseca που αφορούν την περίοδο 2016-2017 ελήφθησαν και πάλι από την Sueddeutsche Zeitung η οποία τα μοιράστηκε με το ICIJ και τα συνεργαζόμενα μέσα. Σε αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες offshore εταιρειών, οι οποίες στην πρώτη διαρροή φαίνονταν «ορφανές», καθώς η Mossack Fonseca προσπαθούσε να συλλέξει όσα περισσότερα μπορούσε ώστε να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.

Στη νέα διαρροή εντοπίστηκαν αρχεία και για τις τρεις offshore με τις οποίες συνδεόταν ο κ. Αρτεμίου. Αν και ο ίδιος στην ανακοίνωσή του το 2016 ανέφερε ότι και οι τρεις συστάθηκαν και λειτουργούσαν για λογαριασμό πελατών του, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Mossack Fonseca, το παναμέζικο δικηγορικό γραφείο απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers, είχε καταγεγραμμένο τον ίδιο ως ιδιοκτήτη για δύο από τις τρεις offshore. Οι δύο υπεράκτιες εταιρείες που εμφανίζονται στα εσωτερικά αρχεία της Mossack Fonseca να έχουν πραγματικό δικαιούχο τον κ. Αρτεμίου είναι οι Pizzazz Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και η Alicium Limited με έδρα τις Σεϋχέλλες. Και οι δύο φαίνεται ότι πέρασαν στην διαχείριση του δικηγορικού γραφείου του το 2015.

Engrafa_Artemiou_Protagon_1
Αριστερά, η ανακοίνωση του Αρτέμη Αρτεμίου τον Οκτώβριο του 2016 όπου αναφέρεται ότι οι offshore συστάθηκαν και λειτουργούν για λογαριασμό πελατών. Δεξιά, έγγραφο από τη νέα διαρροή των Panama Papers όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ίδιος ο κύπριος δικηγόρος είναι πραγματικός ιδιοκτήτης της Alicium Limited με έδρα τις Σεϋχέλλες από τις 16 Απριλίου 2015

Σε έγγραφο το οποίο περιλαμβάνεται στη νέα διαρροή αναφέρεται η αποδοχή της κυριότητας της Alicium Limited από τον κ. Αρτεμίου τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ πριν από αυτό το χρονικό σημείο η Mossack Fonseca δεν εμφανίζεται να έχει γνώση σε ποιον ανήκει η εν λόγω offshore.

Σε άλλο νέο αρχείο της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2016 (έναν μήνα μετά τις αρχικές αποκαλύψεις των Panama Papers), το όνομα του κ. Αρτεμίου φέρεται να εμφανίζεται ως αυτό του πραγματικού ιδιοκτήτη της Pizzazz Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.  Στη νέα διαρροή εντοπίζονται επίσης διάφορες λεπτομέρειες για το αντικείμενο και τις δραστηριότητες της εν λόγω offshore, όπως αυτές φέρεται ότι είχαν δηλωθεί από την πλευρά του κ. Αρτεμίου, και οι οποίες προκαλούν απορίες εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι επρόκειτο για μία offshore που είχε πραγματικό ιδιοκτήτη έναν δικηγόρο.

Όπως φαίνεται στα αρχεία, ο κ. Αρτεμίου ήταν δικαιούχος υπεράκτιας εταιρείας που παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και πραγματοποιούσε έρευνες αγοράς σε σχέση με προϊόντα λιπασμάτων.  Επιπλέον φαίνεται ότι η Pizzazz είχε συνάψει ένα συμβόλαιο για αυτές τις υπηρεσίες της.

 

Venezouela-Margarita_big_Protagon

Στις αρχές Απριλίου του 2017, λίγες ημέρες πριν από τις υπογραφές για τη λύση της Pizzazz, ο Ελεύθερος Τύπος σε άλλο δημοσίευμά του αποκάλυψε ότι o Νίκος Παππάς μαζί με τον Αρτέμη Αρτεμίου ταξίδεψαν στο νησί Margarita με τζετ του Μαχέντ Χαλίλ, ενός λιβανέζικης καταγωγής επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα και φέρεται να είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Από έρευνα του Armando.Info στη Βενεζουέλαενός από τα μέσα ενημέρωσης που συμμετέχουν στα Panama Papers- σε συνεργασία με το Protagon εντοπίστηκε ότι ο κ. Χαλίλ συνεργάζεται «έντονα» με το καθεστώς Μαδούρο και ότι έχουν βρεθεί τουλάχιστον επτά περιπτώσεις εταιρειών του οι οποίες έχουν συνάψει κρατικά συμβόλαια. Επιπλέον, πηγές του Armando.Info ανέφεραν ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η Distribuidora Agromar, μία εταιρεία με έδρα τη Βενεζουέλα, είναι συμφερόντων του κ. Χαλίλ και ότι ανάμεσα σε άλλα διανέμει και προϊόντα λιπασμάτων.

Κατά την έρευνα του Armando.Info βρέθηκε επίσης ότι η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγκα Ντιάζ, η οποία σήμερα ζει αυτοεξόριστη σε χώρα της Νοτίου Αμερικής, είχε ξεκινήσει να ψάχνει εταιρείες του κ. Χαλίλ υπό την υποψία παράνομων πράξεων σε σχέση με ξένο συνάλλαγμα.

Engrafa_Artemiou_Protagon-2
Αριστερά, βεβαίωση από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ότι η Pizzazz διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό έως τον Απρίλιο του 2017. Δεξιά, έγγραφο από εταιρεία συνδεδεμένη με το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου όπου αναφέρεται ότι η Pizzazz ουδέποτε είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά της

Στη νέα διαρροή υπάρχει και έγγραφο όπου φαίνεται ότι η Pizzazz κατείχε τραπεζικό λογαριασμό στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ο οποίος έκλεισε τον Απρίλιο του 2017, όταν η δικηγορική εταιρεία του κ. Αρτεμίου υπέγραψε έγγραφα για τη λύση της offshore εταιρείας. Ωστόσο, στα υπογεγραμμένα έγγραφα δηλώνεται ότι η Pizzazz ουδέποτε κατείχε τραπεζικούς λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Εποπτείας της Συνεργατικής Τράπεζας εκείνη την περίοδο συμμετείχε ο συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου, ο Λάμπρος Πιερή.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Το Protagon απέστειλε ερωτήματα στον κ. Αρτεμίου, ο οποίος αρχικά δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει στη δημοσιογραφική έρευνα. Τα ερωτήματα αφορούσαν τη σχέση του με τις δύο offshore και γιατί ενώ δήλωσε ότι ήταν πελατών του εμφανίζεται ο ίδιος ως ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τα αρχεία της Mossack Fonseca. Επιπλέον ρωτήθηκε με ποια εταιρεία είχε συνάψει συμφωνία η Pizzazz για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για προϊόντα λιπασμάτων. Ακόμα, γιατί φέρεται να έχει δηλωθεί ότι η Pizzazz δεν είχε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ σύμφωνα με έγγραφο στη νέα διαρροή φαίνεται ότι έχει. Ο κ. Αρτεμίου δεν απάντησε στα ερωτήματα.

Όσον αφορά την τρίτη offshore, υπό την επωνυμία Elazzoulian Limited και έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, με την οποία συνδεόταν το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, σε αυτήν εμφανίζεται να υπάρχει ένας κύπριος μέτοχος.

Ο εν λόγω μέτοχος της Elazzoulian έχει δραστηριότητες και στην Ελλάδα: τον Δεκέμβριο του 2016 αγοράζει μετοχές του Λάμπρου Πιερή, συνιδρυτή του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου, σε διαφημιστική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα στην οποία μεγάλος πελάτης είναι η ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, η διαφημιστική εταιρεία που συστάθηκε αρχές καλοκαιριού του 2015 φέρεται να έχει πάρει αναθέσεις για την παραγωγή εντύπων καθώς και κάποια δημιουργικά πρότζεκτ όσον αφορά τις ηλεκτρονικές σελίδες και τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...