301
Η αποστολή DART ετοιμάζεται να συγκρουστεί με έναν αστεροειδή | NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

NASA: Σκάφος-καμικάζι θα πέσει πάνω σε αστεροειδή!

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 19:17
Η αποστολή DART ετοιμάζεται να συγκρουστεί με έναν αστεροειδή
|NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

NASA: Σκάφος-καμικάζι θα πέσει πάνω σε αστεροειδή!

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 19:17

Η αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021 από τη βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια.

Το κόστους 330 εκατομμυρίων δολαρίων ρομποτικό σκάφος DART, αφού διένυσε μια απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, πλησίασε τον αστεροειδή Δίδυμο που έχει διάμετρο 800 μέτρων.

Ο Δίδυμος έχει ένα μικρό δορυφόρο διαμέτρου 160 μέτρων, τον Δίμορφο. Το σκάφος της αποστολής DART είναι προγραμματισμένο να πέσει τις πρώτες ώρες της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου, στις 2:14 ώρα Ελλάδος, πάνω στον Δίμορφο.

Η πρόσκρουση του σκάφους στον αστεροειδή αναμένεται να γίνει με ταχύτητα 24.000 χιλιομέτρων την ώρα και θα έχει ως στόχο να τον εκτρέψει ελαφρά από την τροχιά του μόνο με την κινητική ενέργεια του σκάφους. Αυτό μπορεί να χρειαστεί μελλοντικά να γίνει με κάποιον άλλο μεγάλο αστεροειδή που υπάρχει κίνδυνος η τροχιά να τον φέρει ακριβώς πάνω στον πλανήτη μας.

Ο «βομβαρδισμός» του Δίμορφου αναμένεται να αλλοιώσει ελαφρά την τροχιά του, ώστε να περιφέρεται γύρω από τον Δίδυμο κατά τουλάχιστον 73 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα. Τα τηλεσκόπια από τη Γη θα παρακολουθούν για να δουν κατά πόσο αυτό όντως συνέβη. H NASA θα μεταδώσει ζωντανά τη τελική φάση της αποστολής DART.

Το σκάφος έχει ήδη απελευθερώσει μια διαστημική συσκευή που έχει πλησιάσει τον Δίμορφο σε απόσταση 55 χιλιομέτρων και με τις κάμερες της θα φωτογραφήσει τα αποτελέσματα της πρόσκρουσης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει σχεδιάσει την αποστολή HERA, στο πλαίσιο της οποίας μια γερμανικής κατασκευής διαστημική συσκευή, συνοδευόμενη από δύο μικροδορυφόρους θα ταξιδέψουν στον Δίδυμο και στον Δίμορφο για να τους μελετήσουν πιο προσεκτικά και να δουν τον κρατήρα που θα έχει δημιουργηθεί, καθώς και τις άλλες επιπτώσεις της πρόσκρουσης του σκάφους της αποστολής DART.

Η HERA αναμένεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει στον αστεροειδή και το φεγγάρι του στο τέλος του 2026.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News