876
Ο Ζανγκ Γιμίνγκ προσπαθεί να αποφύγει την απώλεια της εταιρείας του στις ΗΠΑ με τα χρονικά όρια όμως για να το καταφέρει να είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα | CreativeProtagon/Shutterstock

Ο πόλεμος για το Tik Tok: ο κινέζος ιδρυτής του και ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 18:42
Ο Ζανγκ Γιμίνγκ προσπαθεί να αποφύγει την απώλεια της εταιρείας του στις ΗΠΑ με τα χρονικά όρια όμως για να το καταφέρει να είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα
|CreativeProtagon/Shutterstock

Ο πόλεμος για το Tik Tok: ο κινέζος ιδρυτής του και ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 18:42

Ο Ζακ Γιμίνγκ έτρωγε ήσυχος το πρωϊνό του στο σπίτι του στο Πεκίνο τον περασμένο Ιούλιο όταν ξαφνικά στην οθόνη του υπολογιστή του είδε ένα μήνυμα που του έστειλε ένα φίλος του. Ο φίλος του ιδρυτή της δημοφιλούς στους εφήβους κοινωνικής πλατφόρμας Tik Tok τον ενημέρωνε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι ο κορονοϊός προήλθε από την Κίνα και ότι θα λάβει μέτρα εναντίον του ασιατικού γίγαντα ανάμεσα στα οποία θα είναι και η απαγόρευση στις ΗΠΑ του Tik Tok.

Ο Γιμίνγκ έμεινε έκπληκτος. «Κινεζικός ιός; Και τι σχέση μπορεί να έχει ο κορονοϊός με το Tik Tok;» σχολίασε σε συνεργάτες του ο κινέζος επιχειρηματίας.

Πριν καταλάβει τι συμβαίνει και πώς θα κινηθεί, ο ιδρυτής του Tik Tok άκουσε τον Τραμπ να δηλώνει πώς είτε η εταιρεία θα πουλήσει άμεσα το κομμάτι των αμερικανικών δραστηριοτήτων της είτε θα απαγορεύσει την λειτουργία της στις ΗΠΑ. Μάλιστα αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Microsoft εκδήλωσαν δημόσια τον ενδιαφέρον τους να εξαγοράσουν το αμερικανικό τμήμα του Tik Tok.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι τα δεδομένα που συγκεντρώνει η πλατφόρμα από τους χρήστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των ΗΠΑ και ότι η λειτουργία του Tik Tok αποτελεί εθνικό κίνδυνο για την χώρα του. Εχει δώσει διορία για να προχωρήσει η εξαγορά του Tik Tok στην Microsoft ή άλλη αμερικανική εταιρεία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλιώς θα προχωρήσει στην απαγόρευση της πλατφόρμας. Εκτός από την Microsoft ενδιαφέρον για την απόκτηση του Tik Tok στις ΗΠΑ εκδήλωσαν η Twitter, η Oracle και η Walmart

Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι μέρος των χρημάτων της πώλησης θα πρέπει να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία των ΗΠΑ ως κάποιου είδους προμήθεια. Όπως είναι ευνόητο η κίνηση αυτή προκάλεσε ένα ακόμη διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα με την κινεζική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή την εξέλιξη κάνοντας λόγο για… ληστεία.

Ο Γιμίνγκ βρέθηκε ξαφνικά εκτεθειμένος ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Από την μια πλευρά άρχισε να δέχεται επιθέσεις στο εσωτερικό της Κίνας ότι αντιμετωπίζει παθητικά την επίθεση του Τραμπ ενώ, από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές της εταιρείας του που προέρχονται από την Δύση τον πίεζαν να προχωρήσει στην πώληση που ζητούσε ο αμερικανός πρόεδρος. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal o Ζανγκ Γιμίνγκ κατέθεσε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια ζητώντας να εμποδιστεί η εφαρμογή της απόφασης που έλαβε ο Τραμπ. Αμέσως μετά την κατάθεση της αγωγής του Γιμίνγκ παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στις ΗΠΑ. Ο Κέβιν Μάγιερ είχε φύγει μόλις πριν από τρεις μήνες από την Walt Disney για να ηγηθεί της προσπάθειας του Tik Tok να γίνει μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη στα social media. Όπως, όμως ανακοίνωσε, οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πλέον μεταβάλει τον ρόλο που είχε κληθεί να αναλάβει και δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο Κινέζος που αγαπά την Δύση

O Ζανγκ Γιμίνγκ κρίνει εκτός των άλλων άδικη την επίθεση που δέχεται η εταιρεία του επειδή θεωρεί ότι, σε αντίθεση με άλλους κινέζους ιδρυτές εταιρειών νέων τεχνολογιών, εκείνος όχι μόνο δεν συνδέθηκε άμεσα ή έμμεσα με την κινεζική κυβέρνηση αλλά ανέκαθεν ένιωθε πιο κοντά σε νοοτροπία με τον αμερικανικό τρόπο ζωής παρά με τον κινεζικό και θεωρούσε καλύτερο το αμερικανικό μοντέλο λειτουργίας των εταιρειών, ειδικά εκείνων του τεχνολογικού τομέα.

Οι υποστηρικτές του ιδρυτή του Tik Tok επισημαίνουν ότι δεν είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και πως όταν η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει τη Google εκείνος ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια ζητώντας από τους χρήστες του Internet στην Κίνα να φοράνε μπλούζες στις οποίες να υπάρχουν μηνύματα εναντίον αυτής της απόφασης. Αυτά θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη πριν ο Λευκός Οίκος στείλει το τελεσίγραφο, εκτιμά το περιβάλλον του Γίμινγκ αλλά αναφέρουν και οι υπάλληλοι της ByteDance, της μητρικής εταιρείας του TikTok.

Η δημοφιλής στους εφήβους πλατφόρμα Tik Tok αποτελεί ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2012 ως μια μικρή start-up η οποία όμως είχε από την αρχή μεγάλες φιλοδοξίες για να βγει από τα σύνορα της Κίνας. Ο Γιμίνγκ ως ικανός προγραμματιστής μπορούσε να συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση των ιδεών που έπεφταν στο τραπέζι για την δημιουργία διαφόρων εφαρμογών. Μια από τις πρώτες εφαρμογές έστελνε στους χρήστες της ειδήσεις η επιλογή των οποίων γινόταν βάσει των προτιμήσεων τους, των ειδήσεων που διάβαζαν κλπ. Η εφαρμογή συγκέντρωσε πάνω από 100 αγωγές από ενημερωτικά sites και εφημερίδες της Κίνας με την κατηγορία ότι παρανόμως έπαιρνε περιεχόμενο τους και τα έστελνε στους χρήστες.

Ένα ταξίδι στην Καλιφόρνια το 2014 στο οποίο ο Γιμίνγκ επισκέφτηκε τη Facebook, την Tesla και επώνυμα στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ, όπως τον ιδρυτή της Yahoo, του έδωσε ιδέες για το πώς πρέπει να προσαρμόσει την στρατηγική του ώστε η εταιρεία του να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα. Τα κατάφερε περίφημα με το TikTok που ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική και τον χορό σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα με πολύ μικρής διάρκειας βίντεο που δημιουργούν μόνοι τους οι χρήστες.

O αριθμός των χρηστών του Tik Tok ξεπερνά το ένα δισ. σε όλο τον κόσμο. Η αξία της μητρικής του, της ByteDance, εκτιμάται αυτή την στιγμή στα 100 δισ. δολάρια και οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε τι θα συμβεί τελικά με το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...