504
Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ περιεργάζονται την φουτουριστική τουαλέτα που παρουσίασε ο Μπιλ Γκέιτς | REUTERS/Thomas Peter

Ο Μπιλ Γκέιτς παρουσίασε την τουαλέτα του μέλλοντος

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 16:02
Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ περιεργάζονται την φουτουριστική τουαλέτα που παρουσίασε ο Μπιλ Γκέιτς
|REUTERS/Thomas Peter

Ο Μπιλ Γκέιτς παρουσίασε την τουαλέτα του μέλλοντος

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 16:02

Στην μάχη ενάντια σε ασθένειες που πλήττουν κυρίως των αναπτυσσόμενο κόσμο ο Μπιλ Γκέιτς ρίχνει ένα νέο όπλο. Πρόκειται για μία τουαλέτα που δεν χρειάζεται νερό ή δίκτυο υπονόμων και χρησιμοποιεί χημικά για να μετατρέπει τα ανθρώπινα περιττώματα σε λίπασμα. Ο Γκέιτς που συνήθως ποζάρει είτε στο πλευρό των μεγαλύτερων ηγετών του κόσμου, είτε στο πλευρό άλλων μεγιστάνων, είτε με κάποιο καινούργιο προϊόν των εταιρειών του εμφανίστηκε στο Πεκίνο κρατώντας στο χέρι του ένα δοχείο γεμάτο με… περιττώματα. Στόχος του συνιδρυτή της Microsoft ήταν να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης στην απουσία τουαλετών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Στα μέρη που δεν υπάρχουν υγειονομικές εγκαταστάσεις υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα εδώ μέσα», σχολίασε ο Γκέιτς δείχνοντας το δοχείο που βρισκόταν δίπλα του απευθυνόμενος σε ένα φόρουμ για το μέλλον των τουαλετών στον κόσμο. «Όταν τα παιδιά πάνε να παίξουν έξω, εκτίθενται σε αυτό όλη την ώρα», κατήγγειλε ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος. «Δεν είναι μόνο θέμα ποιότητας ζωής, συνδέεται με ασθένειες, τον θάνατο και τον υποσιτισμό», τόνισε. Στη διάρκεια του φόρουμ αυτού ο Μπιλ Γκέιτς παρουσίασε μια φουτουριστική τουαλέτα που δεν χρειάζεται νερό ή δίκτυο υπονόμων και χρησιμοποιεί χημικά για να μετατρέπει τα ανθρώπινα περιττώματα σε λίπασμα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τουαλέτα αυτή είναι προϊόν πολυετούς έρευνας την οποία χρηματοδότησε το ίδρυμα του αμερικανού μεγιστάνα της βιομηχανίας των υπολογιστών και της συζύγου του Μελίντα.

Ο Μπιλ Γκέιτς στο βήμα του φόρουμ και δίπλα του ένα δοχείο με περιττώματα

Υπάρχουν διάφορα σχέδια της τουαλέτας, όμως όλα λειτουργούν διαχωρίζοντας τα υγρά από τα στερεά περιττώματα.

«Οι τουαλέτες που υπάρχουν τώρα απλώς απομακρύνουν τα περιττώματα στο νερό, ενώ αυτές οι τουαλέτες δεν χρειάζονται σύστημα υπονόμου. Παίρνουν όσο τα υγρά όσο και τα στερεά και τα επεξεργάζονται χημικά, στις περισσότερες περιπτώσεις τα καίνε», επεσήμανε ο Γκέιτς μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τη Unicef, σχεδόν 900 εκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν τουαλέτα και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την ύπαιθρο. Στην Ινδία 150 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην διαθέτουν τουαλέτες, έναντι 550 εκατομμυρίων το 2014, σύμφωνα με το Νέο Δελχί.

Το Ιδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς ιδρύθηκε το 2000 και διαθέτει κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για έρευνες κυρίως στην προσπάθεια εξάλειψης ασθενειών που εξοντώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων προσφέρει ο ίδιος ο Γκέιτς. Το ίδρυμά του αρχικά επικεντρώθηκε στην προσπάθεια ανάπτυξης και παραγωγής νέων εμβολίων για την φυματίωση, την ελονοσία καθώς και την αντιμετώπισης της πολυομελίτιδας. Στήριξε στην συνέχεια προσπάθειες ανάπτυξης νέων τρόπων αντιμετώπισης της πνευμονίας και διαφόρων επικίνδυνων ιών όπως ο ροταϊός.

Το ίδρυμα στηρίζει επίσης ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη αποτελεσματικής θεραπείας για τον ιό HIV. Στην πορεία το ίδρυμα άρχισε να προσφέρει οικονομική στήριξη και σε διάφορα πρότζεκτ που σχετίζονται με την βελτίωση της εκπαίδευσης. Ο Γκέιτς και η σύζυγός του μετέχουν ενεργά σε διάφορες ερευνητικές προσπάθειες του ιδρύματος και ταξιδεύουν σε πολλές περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου είτε για να δουν από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί, είτε για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που χρηματοδοτεί το ίδρυμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News