233
Οι Αρχές εξετάζουν αν τα περιστατικά της ηπατίτιδας Α σχετίζονται με την κατανάλωση συσκευασμένων φραουλών | REUTERS/Thomas White/Illustration/File Photo

Μπορεί η ηπατίτιδα Α να σχετίζεται με τις βιολογικές φράουλες;

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 18:23
Οι Αρχές εξετάζουν αν τα περιστατικά της ηπατίτιδας Α σχετίζονται με την κατανάλωση συσκευασμένων φραουλών
|REUTERS/Thomas White/Illustration/File Photo

Μπορεί η ηπατίτιδα Α να σχετίζεται με τις βιολογικές φράουλες;

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 18:23

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διεξάγουν έρευνα για το αν η έξαρση της ηπατίτιδας που παρατηρείται στην Αμερική και τον Καναδά συνδέεται με βιολογικές φράουλες που πωλούνται συσκευασμένες σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Το ζήτημα εξετάζεται σε συνεργασία με τις καναδικές Αρχές.

«Οι έρευνες ανίχνευσης δείχνουν ότι περιστατικά στην Καλιφόρνια, τη Μινεσότα και τον Καναδά ανέφεραν ότι αγόρασαν φρέσκες οργανικές φράουλες με την επωνυμία FreshKampo ή HEB πριν αρρωστήσουν», ανέφερε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ως τώρα έχουν νοσήσει 17 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 12 νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η FDA. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «διεξάγεται έρευνα για την έξαρση των μολύνσεων ηπατίτιδας Α στις ΗΠΑ και τον Καναδά που πιθανώς να συνδέεται με την κατανάλωση φραουλών, οι οποίες αγοράστηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου».

Οσοι αγόρασαν αυτά τα προϊόντα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τα κατέψυξαν για μεταγενέστερη κατανάλωση θα πρέπει να τα πετάξουν αμέσως, τόνισε η FDA. «Αν δεν είστε σίγουροι ποιο προϊόν αγοράσατε, πότε αγοράσατε τις φράουλες ή πού τις αγοράσατε προτού τις καταψύξετε, πρέπει να τις πετάξετε», συμπληρώνει. Αυτό συστήνεται «σε ανεμβολίαστους που έχουν εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επειδή ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει μια μόλυνση αν πραγματοποιηθεί εντός 14 ημερών από την έκθεση».

Ερευνα διεξάγει και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News