870
|

Νέος Οδηγός: Συμβουλές για τα πρώτα σου βήματα & τι ασφάλεια να επιλέξεις

Avatar Advertorial 29 Ιουλίου 2022, 19:08

Νέος Οδηγός: Συμβουλές για τα πρώτα σου βήματα & τι ασφάλεια να επιλέξεις

Avatar Advertorial 29 Ιουλίου 2022, 19:08

Συνέχισε να διαβάζεις και μάθε σημαντικές συμβουλές που σε αφορούν ως νέο οδηγό, καθώς και πληροφορίες για να ασφαλίσεις το όχημα σου.

Εξι σημαντικές Συμβουλές για κάθε νέο οδηγό

1. Μάθε το όχημα που οδηγείς.

Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου σου; Μάθε τι σημαίνουν οι ενδείξεις ασφαλείας και δοκίμασε το όχημα σου για να δεις πώς αντιδρά για παράδειγμα το φρένο του. Φυσικά, αυτές οι δοκιμές πρέπει να γίνονται με ασφάλεια, σε δρόμους χωρίς κίνηση.

2. Ρύθμισε σωστά τους καθρέφτες του αυτοκινήτου.

Η σωστή ρύθμιση των καθρεφτών είναι πολύ σημαντική, ώστε να έχεις πάντα ορατότητα και να μην δημιουργούνται τυφλά σημεία. Σε γενικές γραμμές για να είναι σωστά ρυθμισμένοι οι καθρέφτες θα πρέπει από τον κεντρικό καθρέφτη να μπορείς να δεις όλο το πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου και από τον δεξί και τον αριστερό καθρέφτη να μην έχεις καθόλου ορατότητα των πίσω φτερών του αμαξιού.

3. Διατήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ο χρόνος αντίδρασης ενός οδηγού και η απόσταση ακινητοποίησης του αμαξιού, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η εμπειρία του οδηγού, τα λάστιχα, οι καιρικές συνθήκες, η ταχύτητα κ.α. Για να σταματήσει εντελώς το όχημα, διανύει κάποια μέτρα. Θα πρέπει πάντα να διατηρείς απόσταση από το μπροστινό όχημα ανάλογη της ταχύτητας του οχήματός σου. Σκέψου ότι όσο ταχύτερα κινείται το όχημα, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να ακινητοποιηθεί.

4. Χρησιμοποίησε το φλας.

Κι όμως η χρήση του φλας, είναι πολύ σημαντική για να κινείσαι με ασφάλεια στο δρόμο. Ειδικά για τους νέους οδηγούς, το φλας είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να προειδοποιούν τους υπόλοιπους οδηγούς για την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν.

5. Να κυκλοφορείς με «Ν» τον πρώτο χρόνο οδήγησης.

Το «Ν», δείχνει στους υπόλοιπους οδηγούς ότι διανύεις τα πρώτα βήματα στην οδήγηση και καλό θα ήταν να έχουν υπομονή μαζί σου και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Η έλλειψη οδηγικής εμπειρίας, μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για σένα όσο και για τους άλλους τον πρώτο καιρό.

6. Επίλεξε την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου

Η ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι απαραίτητη για να κυκλοφορείς νόμιμα και χωρίς άγχος, καθώς αποτελεί την ασπίδα προστασίας σου. Επομένως, μια πολύ σημαντική συμβουλή για τους νέους οδηγούς είναι να επιλέξουν την ασφάλεια που θα τους προσφέρει πλήρη κάλυψη.

Ποιος θεωρείται νέος οδηγός και τι είναι το επασφάλιστρο;

Νέοι οδηγοί για τις ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούνται:

  1. Οι οδηγοί ηλικίας έως 23 ετών
  2. Οι οδηγοί που έχουν αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης τον τελευταίο ένα χρόνο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες νέων οδηγών, ισχύει το επασφάλιστρο. Το επασφάλιστρο επιβαρύνει τα ασφάλιστρα ως πρόσθετο έξοδο. Ο λόγος που οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβαρύνουν τα ασφάλιστρα των νέων οδηγών με επασφάλιστρο, είναι γιατί βάσει στατιστικών μελετών, οι νέοι οδηγοί είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα. Το επασφάλιστρο, είναι υποχρεωτικό για τους νέους οδηγούς και αυξάνει την τιμή του ασφαλιστικού προγράμματος από 30% έως και 50%.

Πότε σταματάς να πληρώνεις επασφάλιστρο;

H διακοπή της επιβάρυνσης γίνεται αυτόματα από την ασφαλιστική και δεν απαιτείται κάποια δική σου ενέργεια, όταν δεν θεωρείσαι πια βάσει νόμου νέος οδηγός. Πότε είναι αυτό; Για να μην θεωρείσαι νέος οδηγός, θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας σου και να έχεις στην κατοχή σου το δίπλωμα οδήγησης για παραπάνω από 1 χρόνο. Για να πάψεις να πληρώνεις το επασφάλιστρο θα πρέπει να ισχύουν και οι δύο προϋποθέσεις.

Τι καλύψεις χρειάζεσαι ως νέος οδηγός;

Οι νέοι οδηγοί, χρειάζονται την μέγιστη δυνατή κάλυψη καθώς στατιστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα ή να προκαλέσουν οι ίδιοι ζημιές στο αυτοκίνητο τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά που δείχνουν ότι οι νέοι οδηγοί επιλέγουν τρεις φορές περισσότερο πλήρεις ασφάλειες όπως είναι η μικτή ασφάλεια, σε σχέση με το μέσο όρο, για να είναι πλήρως καλυμμένοι σε οποιαδήποτε περίσταση. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το αυτοκίνητο είναι σχετικά καινούριο, για να καλυφθούν και από ζημιές του οχήματος, ακόμα και αν υπεύθυνος για το ατύχημα είναι ο οδηγός του.

Ωστόσο το κόστος της μικτής ασφάλειας είναι μεγάλο και γι’ αυτό το λόγο η πλειοψηφία επιλέγει ασφαλιστικά πακέτα όπως αυτό της Βασικής ή της ασφάλειας Πυρός/ Κλοπής. Στις περιπτώσεις αυτές, συνιστούμε να μην ξεχάσεις να προσθέσεις τις εξής πρόσθετες καλύψεις:

  1. Κάλυψη οδικής βοήθειας, που είναι απαραίτητη όταν το αυτοκίνητο σου ακινητοποιηθεί από ατύχημα ή βλάβη, με δυνατότητα εξυπηρέτησης όλο το 24ωρο.
  2. Κάλυψη για θραύση κρυστάλλων, η οποία είναι ιδιαίτερα βοηθητική, ειδικά αν κυκλοφορείς σε περιοχές που τα φαινόμενα απόπειρα κλοπής αυτοκινήτων είναι συχνά.
Πώς θα βρεις την φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου;

Το κόστος του επασφάλιστρου, ισχύει σε όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα εφόσον θεωρείσαι νέος οδηγός, ωστόσο η επιβάρυνση εξαρτάται από την ασφαλιστική εταιρεία. Πριν επιλέξεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ψάξεις για προσφορές και να συγκρίνεις τις καλύψεις των ασφαλιστικών συμβολαίων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, βγάζουν διάφορες προσφορές κατά διαστήματα και είναι πολύ πιθανό να βρεις ασφάλεια σε πολύ καλή τιμή. Συνήθως η επιβάρυνση του επασφάλιστρου κυμαίνεται από 30 έως 50 % και προστίθενται στην κάλυψη αστικής ευθύνης. Με την κατάλληλη έρευνα, μπορείς να επιλέξεις το ασφαλιστικό πρόγραμμα με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση και τις καλύψεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News