417
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι χειροκροτείται μετά το τέλος της ομιλίας του στην ιταλική Βουλή | Alessandra Benedetti - Corbis/Corbis via Getty Images

Ζελένσκι στην ιταλική Βουλή: Μην υποδεχτείτε ρώσους τουρίστες το καλοκαίρι

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 14:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/03/2022, 22:09
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι χειροκροτείται μετά το τέλος της ομιλίας του στην ιταλική Βουλή
|Alessandra Benedetti - Corbis/Corbis via Getty Images

Ζελένσκι στην ιταλική Βουλή: Μην υποδεχτείτε ρώσους τουρίστες το καλοκαίρι

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 14:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/03/2022, 22:09

«Ο λαός μου μετετράπηκε σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού». Αυτό τόνισε την Τρίτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε απευθείας σύνδεση με την ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους», πρόσθεσε σε δραματικό τόνο ο Ζελένσκι.

Τόνισε ακόμη ότι η Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, αριθμούσε 500.000 κατοίκους, όπως η ιταλική πόλη της Γένοβας. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά. Ο ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι «τον πόλεμο αυτό τον οργάνωσε μόνον ο Βλαντίμιρ Πούτιν» και ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές και την γεωργική της παραγωγή, εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής, των βομβαρδισμών, προειδοποιώντας για επισιτιστική κρίση.

Ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης τους Ιταλούς να μην υποδεχθούν άλλους ρώσους τουρίστες και να συνεχιστεί η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ολιγάρχες. «Μη γίνεστε καταφύγιο για δολοφόνους» είπε χαρακτηριστικά ο ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους ιταλούς νομοθέτες, ενώ αλλάζοντας τον τόνο πρόσθεσε:

«Φιλοξενείτε πάνω από 70.000 πρόσφυγες, 25.000 είναι παιδιά. Σας είμαστε ευγνώμονες».

«Σταματήστε έναν μόνον άνθρωπο, ώστε να επιβιώσουν εκατομμύρια Ουκρανοί», ολοκλήρωσε ο Ζελένσκι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε παρέμβασή του αμέσως μετά την ομιλία του ουκρανού προέδρου χαρακτήρισε «ηρωική την αντίσταση της Μαριούπολης και όλων των υπόλοιπων ουκρανικών πόλεων» και πρόσθεσε ότι «η Ιταλία εκφράζει βαθιά ευγνωμοσύνη προς αυτό τον λαό».

«Η χώρα μας δεν στρέφει το βλέμμα της αλλού, ο στόχος των κυρώσεων είναι να προσέλθει με ειλικρίνεια η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Ντράγκι. Υπενθύμισε ότι η Ιταλία έχει «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία ρώσων ολιγαρχών αξίας 800 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και ότι στοχεύει να ξεπεράσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την Μόσχα.

Η αναφορά στον Δένδια

Ο Ζελένσκι έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο Νίκο Δένδια, για την πρότασή του να ηγηθεί αποστολής στη Μαριούπολη ώστε να υπάρξει απεγκλωβισμός των αμάχων από την πολιορκούμενη πόλη.

«Είμαι ευγνώμων στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που αποφάσισε να στηρίξει το έργο των ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποί μας στη πόλη και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια που είναι πολύ σημαντική για όλους εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ουκρανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News