625
O Δημήτρης Λιγνάδης ενώ αποχωρεί από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ο Αλέξης Κούγιας έκανε και πάλι λόγο για χοντροκομμένη κατασκευή σε βάρος του εντολέα του | George Vitsaras / SOOC

Υπόθεση Λιγνάδη: Eνσταση ακυρότητας της προδικασίας από τον Κούγια

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 13:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/02/2021, 17:45
O Δημήτρης Λιγνάδης ενώ αποχωρεί από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ο Αλέξης Κούγιας έκανε και πάλι λόγο για χοντροκομμένη κατασκευή σε βάρος του εντολέα του
| George Vitsaras / SOOC

Υπόθεση Λιγνάδη: Eνσταση ακυρότητας της προδικασίας από τον Κούγια

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 13:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/02/2021, 17:45

Ενσταση ακυρότητας της ποινικής προδικασίας για την άσκηση της δίωξης στον Δημήτρη Λιγνάδη, κατέθεσε την Τετάρτη ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος κατά την έξοδό του από το γραφείο της ανακρίτριας, όπου και υπέβαλε αίτημα αναβολής της απολογίας του κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή, σκηνοθέτη-ηθοποιού.

«Μαζί με τον κ. Λιγνάδη εμφανιστήκαμε στην ανακρίτρια με σκοπό να καταθέσουμε ένσταση ακυρότητας της προδικασίας. Προκαλείται απόλυτη ακυρότητα όταν ο φερόμενος ότι διέπραξε οποιαδήποτε πράξη δεν κληθεί να λάβει αντίγραφο των κατηγοριών και να καταθέσει ρητές εξηγήσεις. Εξαίρεση γίνεται και ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη αν πρόκειται για αυτόφωρη διαδικασία ή αν ο δράστης έχει πρόθεση να εξαφανιστεί. Ο εισαγγελέας κώφευσε», είπε ο κ. Κούγιας.

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου οδηγήθηκε και πάλι στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και θα απολογηθεί την Πέμπτη στις 2.30 μ.μ.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης/SOOC

Ο κ. Κούγιας έβαλε κατά του εισαγγελέα που όπως είπε, περιόρισε το αποδεικτικό υλικό στις καταθέσεις των φερόμενων ως παθόντων, ενώ θα έπρεπε να κληθεί προηγουμένως (πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης) ο κατηγορούμενος με την ιδιότητα του υπόπτου. Η άσκηση ποινικής δίωξης χωρίς να κληθεί ο φερόμενος ως δράστης, υποστήριξε ο ποινικολόγος, γίνεται κατ’ εξαίρεση μόνο αν πρόκειται για αυτόφωρη διαδικασία ή αν υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστεί. Παρ’ όλο όμως που ο εντολέας μου κατέθεσε εγγράφως ότι είναι στη διάθεση των αρχών, καθώς επίσης τον τόπο κατοικίας του κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο εισαγγελέας κώφευσε και άσκησε την ποινική δίωξη, δήλωσε ο κ. Κούγιας και ακολούθως παρέθεσε στοιχεία που όπως ισχυρίστηκε, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των μαρτύρων, αλλά και της αξιοπιστίας τους εν γένει.

Στην πραγματικότητα, τόνισε, δεν έχουμε παρά μία πολύ μικρή δικογραφία δέκα σελίδων, με τις μηνύσεις των μηνυτών και τις καταθέσεις των μαρτύρων που πρότειναν οι μηνυτές.

Για να εξηγήσει τον ισχυρισμό περί «χοντροκομμένης κατασκευής κατηγοριών», ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι την περίοδο για την οποία κατηγορείται ότι τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις ο κ. Λιγνάδης έλειπε στο εξωτερικό.

«Ο εντολέας μου από ταξιδιωτικά έγγραφα αποδεικνύει πως ήταν στην Αίγυπτο την περίοδο για την οποία κατηγορείται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.

Το κατώφλι της εισαγγελίας πέρασαν και οι δικηγόροι του Νίκου Σ., του ανθρώπου που ξετύλιξε το κουβάρι των καταγγελιών, καθώς πρώτος σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα, υπέδειξε ως βιαστή του τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Η καταγγελία του δεν είχε υποβληθεί στην Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα και αν και το αδίκημα έχει παραγραφεί, θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία, ενώ δήλωσε ότι είναι στην διάθεση των δικαστικών αρχών για ό,τι χρειαστούν. Και για άλλες μαρτυρίες που αφορούν την δικογραφία, μιλάει ο δικηγόρος του 25χρονου μηνυτή του κ. Λιγνάδη, που η υπόθεσή του είναι ποινικά ενεργή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Βλάχος, συνήγορος υπεράσπισης, ενός εκ των δύο μηνυτών του κ. Λιγνάδη, έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια να ακολουθηθεί η κλασική μέθοδος υπεράσπισης θυτών τέτοιου είδους εγκλημάτων, όπως είναι οι βιασμοί, η οποία δεν είναι άλλη από τη σπίλωση της ηθικής υπόστασης των θυμάτων.

Ο ΔΣΑ εγκαλεί Κούγια και Βλάχο

Σε κάθε περίπτωση, επειδή η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο, λόγω της υπερέκθεσης μαρτύρων και δικηγόρων, τόσο ο κ. Κούγιας όσο και ο κ. Βλάχος αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για να δώσουν εξηγήσεις. Οπως έγινε γνωστό τρεις αναφορές υπεβλήθησαν σε βάρος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κούγιας καλείται σε εξηγήσεις για τις δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί από τη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Λιγνάδη.

Παράλληλα, ο κ. Βλάχος έχει καταγγελθεί και καλείται σε εξηγήσεις για τυχόν διαρροή της δικογραφίας. Μετά τις εξηγήσεις τα πειθαρχικά όργανα του ΔΣΑ θα αποφασίσουν αν θα ασκήσουν ή όχι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των δύο δικηγόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...