660
Ολοι οι ύποπτοι φάκελοι παρελήφθησαν από το ειδικά εκπαιδευμένο τμήμα της Πυροσβεστικής (φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη επιχείρηση της ΕΜΑΚ με ύποπτο φάκελο) | IntimeNews/Μπαλτάς Κώστας

Υποπτοι φάκελοι εστάλησαν σε επτά πανεπιστημιακά ιδρύματα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 15:01
Ολοι οι ύποπτοι φάκελοι παρελήφθησαν από το ειδικά εκπαιδευμένο τμήμα της Πυροσβεστικής (φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη επιχείρηση της ΕΜΑΚ με ύποπτο φάκελο)
|IntimeNews/Μπαλτάς Κώστας

Υποπτοι φάκελοι εστάλησαν σε επτά πανεπιστημιακά ιδρύματα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 15:01

Δεν ήταν μόνο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, που έγινε στόχος του αποστολέα του φακέλου με την περίεργη σκόνη. Υποπτοι φάκελοι εστάλησαν επίσης, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ).

Ολοι οι φάκελοι θα σταλούν για ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, από τον μέχρι στιγμής έλεγχο στον φάκελο της Μυτιλήνης, που έφτασε στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, δεν προκύπτει κάτι επικίνδυνο, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και άλλων φορέων για το θέμα και παράλληλα έχουν ενημερωθεί και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα καταστήματα ΕΛΤΑ, αν βρεθούν άλλοι τέτοιοι φάκελοι να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Στο Μετσόβειο

Σύμφωνα με τον Σκάι, ο ένας φάκελος εστάλη στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με παραλήπτη τον αντιπρύτανη. Είχε ημερομηνία αποστολής τον Νοέμβριο και ανοίχτηκε από δύο γυναίκες οι οποίες τον έκλεισαν και τον άφησαν πάνω στο γραφείο του. Οι γυναίκες αυτές δεν παρουσίασαν κάποια συμπτώματα. Ο αντιπρύτανης, έχοντας ενημερωθεί για το τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάλεσε την αστυνομία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρύτανης του ΕΜΠ παρέλαβε χτες τον φάκελο, τον άνοιξε και τον πέταξε στα σκουπίδια, καθώς, όπως είπε, δεν είχε σκόνη και περιείχε μόνο κάποια φυλλάδια. Αυτό διαπιστώθηκε και από το ειδικό κλιμάκιο που τον παρέλαβε σήμερα.

Στην Κέρκυρα

Ο δεύτερος φάκελος είχε παραλήπτη το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας αλλά εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας και δεν έφτασε στον προορισμό του.

Φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» εντοπίστηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης στο ταχυδρομείο Κέρκυρας. Αμέσως, η γύρω περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Εξάλλου τέσσερα άτομα, που φέρεται ότι είχαν επαφή με τον κλειστό ύποπτο φάκελο, έχουν ήδη μεταφερθεί προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, σε ειδική μονάδα, προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.

Ο ύποπτος φάκελος θα αποσταλεί σήμερα στο Χημείο του Κράτους προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο του, ενώ το κεντρικό ταχυδρομείο Κέρκυρας θα παραμείνει αύριο κλειστό ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες απολύμανσής του.

Στην Κρήτη

Υποπτο φάκελο, που εστάλη από την Ινδία, παρέλαβε το απόγευμα της Τετάρτης, μέσω των ΕΛΤΑ, και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Μιχάλη Λαγουδάκη, ο φάκελος περιείχε φυλλάδιο στην αραβική γλώσσα και παραδόθηκε από υπάλληλο του ιδρύματος, ο οποίος νωρίτερα τον είχε παραλάβει με την αλληλογραφία των ΕΛΤΑ στη Γραμματεία της πρυτανείας.

Ο φάκελος που παρέλαβε το Πολυτεχνείο ήταν σκισμένος σε ορισμένα σημεία, έφερε πλέγμα ενίσχυσης και ήταν άσπρου και πράσινου χρώματος.

Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου αρχικά δεν αξιολόγησαν την αποστολή του φακέλου, ωστόσο, σήμερα το πρωί, όταν και έγινε γνωστή η αποστολή ύποπτου φακέλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές των Χανίων οι οποίες και τον παρέλαβαν.

Στη Μυτιλήνη

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη σήμανε συναγερμός στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όταν εντοπίστηκε ύποπτος φάκελος με σκόνη. Οπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει. Οι ίδιοι ωστόσο παραμένουν στο νοσοκομείο σε απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα σχετικά με το περιεχόμενο των φακέλων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Προς το παρόν, η πρώτη χημική ανάλυση του δείγματος από τον φάκελο που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Η δεύτερη χημική ανάλυση αναμένεται να βγει το απόγευμα της Πέμπτης και θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Τα ξημερώματα, ο φάκελος που εντοπίστηκε στη Μυτιλήνη, εστάλη με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C 130 στην Αθήνα, στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, για να εξεταστεί. Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν τους χώρους του Πανεπιστημίου, όπως σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζεται από σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρύτανη του πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτζιλάκη, και είχε αποσταλεί από την Ινδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...