967
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής μοιράστηκε τις προσδοκίες του για συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αίματα άναψαν στη Χαριλάου Τρικούπη | INTIMEnews

Αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ λόγω διαφοροποίησης Κρεμαστινού

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 13:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/01/2019, 16:45
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής μοιράστηκε τις προσδοκίες του για συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αίματα άναψαν στη Χαριλάου Τρικούπη
|INTIMEnews

Αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ λόγω διαφοροποίησης Κρεμαστινού

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 13:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/01/2019, 16:45

Η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και οι φωνές περί προσέγγισης του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αναζήτηση της λεγόμενος νέας κεντροαριστερής διακυβέρνησης, προκαλούν νέα αναταραχή στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ.

Και αν η Φώφη Γεννηματά θέλησε να εκτονώσει κάπως τα πράγματα, διευκρινίζοντας ότι στην επικείμενη ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, οι δηλώσεις του βουλευτή Δωδεκανήσου, αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, στον φιλοκυβερνητικό μάλιστα ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» άναψαν τα αίματα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκτίμησε πως θα ήταν «πολύ θετικό» εάν μέσα από μία ιδεολογική συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ «προκύψει κάτι», αν και όπως παραδέχθηκε, αυτό είναι δύσκολο σε προεκλογική περίοδο.

Οι αντιδράσεις για όσα εκστόμισε ο κ. Κρεμαστινός –που σημειωτέον λίγο νωρίτερα διέψευδε τα σενάρια ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει υπέρ των Πρεσπών– ήταν τέτοιες που αναβλήθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μέχρι ότου δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Οντως, το μεσημέρι από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δηλώθηκε, ότι ο κ. Κρεμαστινός θα εναρμονιστεί με την κεντρική γραμμή του κόμματος, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τη Φώφη Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση όμως η διαφοροποίηση του πρώην υπουργού συνιστούν μια «πληγή» στο ήδη ασθενές σώμα του ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, βουλευτή Αρκαδίας, που είπε ότι η θέση του κ. Κρεμαστινού τον λυπεί και τον κάνει να ντρέπεται.

 

Ο ίδιος ο κ. Κρεμαστινός στις ραδιοφωνικές του δηλώσεις σημείωσε αναφορικά με τη στάση του ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και κατόπιν θα πρέπει να την ακολουθήσει και η μειοψηφία. Για όσους τηρήσουν διαφορετική στάση, παρέπεμψε στις αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά.

Πιο αναλυτικά, ο πρώην υπουργός θέλησε να επισημάνει πως δεν έχει  πει ποτέ ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, «για τον απλούστατο λόγο», όπως εξήγησε, «ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής».

«Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω … όχι μόνο εγώ, όλοι μας, η κοινοβουλευτική ομάδα», τόνισε.

Κατά την άποψή του, «η συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία, έχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα κτλ. θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα».

Όπως εκτίμησε, «τα μισά Σκόπια -ίσως και παραπάνω, η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους, λένε ότι θα το αλλάξουν όταν γίνουν κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό … Θα προκαλέσω ή θα προκληθεί στην ΚΟ συζήτηση σε αυτά τα πολύ βασικά θέματα, για να ληφθεί μία σοβαρή απόφαση … Οι αντίπαλοι του Ζάεφ δεν δέχονται την Συμφωνία αυτή την στιγμή … κάποια στιγμή θα γίνουν κυβέρνηση, πλειοψηφία … υπάρχει κίνδυνος, δεν μπορώ να πω ‘τι ωραία που είναι’. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ΚΟ μας».

«Θα δημιουργηθεί μία πλειοψηφία και μία μειοψηφία, που υποτίθεται ότι πρέπει να ‘ακούσει’ την πλειοψηφία, εάν ένα κόμμα είναι συντεταγμένο. Δεν είναι νοητό να ψηφίζει ο πρόεδρος σε οποιοδήποτε κόμμα αλλιώς και διαφορετικά ο βουλευτής και να λένε ότι είναι στον ίδιο χώρο», παρατήρησε για να συμπληρώσει ότι η απόφαση που θα λάβει η ΚΟ θα πρέπει να γίνει «σεβαστή από όλους», γιατί «αυτός που δεν συντάσσεται, αυτομάτως δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα, όποιος κι αν είναι».

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, καθώς «είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος … την απόφαση θα την πάρει η πρόεδρος του κόμματος, η κυρία Γεννηματά».

Για την τοποθέτηση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ την Τετάρτη στη Βουλή ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Κρεμαστινός εμφανίστηκε κάπως επιφυλακτικός: «Αυτό θα το δούμε», είπε «δεν το αμφισβητώ, αν το είπε, αλλά δεν είναι ωραίο σε ένα κόμμα οι συνιστώσες του να ψηφίζουν διαφορετικά σε βασικά θέματα».

Για τι θα γίνει άν τελικά υπάρξει στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που θα κινηθεί εκτός της γραμμής, απάντησε ότι αυτό «πρέπει να το δει η ΚΟ και κυρίως η πρόεδρος». «Δεν είναι ένα θέμα, θα γίνονται καθ’ έξιν, θα προκύψει και κάτι άλλο και κάτι άλλο μετά… Πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο», σημείωσε.

«Ο Τσίπρας μπορεί να πάει μέχρι Οκτώβριο»

Εκρινε εξάλλου πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση Τσίπρα, δεδομένου ότι διαθέτει 151 ψήφους σταθερά, «ασφαλώς και μπορεί» να συνεχίσει μέχρι τον Οκτώβριο.

«Οι πρόωρες εκλογές», εξήγησε,  «είναι αίτημα που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως και βασίζεται στο ότι η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών δεν βοηθάει την οικονομία της χώρας … υπό την έννοια αυτή, αφού η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο, αυτή δεν πρέπει να είναι παρατεταμένη».

Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι «οπωσδήποτε, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες» για έναν διάλογο δύο «όμορων χώρων» όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση, «αλλά πρώτα πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν».

«Ο Πρωθυπουργός νομίζω ότι θα έχει την πρωτοβουλία σε αυτό … για μία κατ’ αρχήν ιδεολογική συζήτηση. Αν προκύψει κάτι, αυτό θα είναι πολύ θετικό», υποστήριξε ο κ. Κρεμαστινός. Ωστόσο όπως παραδέχθηκε, το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί άμεσα δεν είναι και τόσο πιθανό. «Θα το ευχόμουν, αλλά το βλέπω δύσκολο».

«Σε προεκλογική περίοδο δεν γίνονται αυτά, αλλά μακάρι», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής στη δήλωσή του που προκάλεσε την αναταραχή στους διαδρομους της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι επίμαχες δηλώσεις Κρεμαστινού εντάσσονται προφανώς στο σχέδιο – τάση συμπίεσης των μικρότερων κομμάτων υπέρ του νέου δίπολου ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, δεδομένου μάλιστα ότι τα μηνύματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μόνο θετικά δεν είναι για το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...