509
Στον πίνακα αναγράφονται τα στοιχήματα που παίζονται για τον επόμενο ηγέτη των Συντηρητικών | REUTERS/Phil Noble

Βρετανία: Οι πρώτοι μνηστήρες για τη θέση του Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 12:08
Στον πίνακα αναγράφονται τα στοιχήματα που παίζονται για τον επόμενο ηγέτη των Συντηρητικών
|REUTERS/Phil Noble

Βρετανία: Οι πρώτοι μνηστήρες για τη θέση του Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 12:08

Αμέσως μετά την παραίτηση Τζόνσον ξεκίνησαν οι διεργασίες για την ανάδειξη νέου ηγέτη των Τόρις και οι ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων.

Ο Τομ Τούγκενχατ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, είναι ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Σε άρθρο του, που δημοσιεύει η Telegraph, ανέφερε: «Εχω υπηρετήσει στο παρελθόν -στο στρατό, και τώρα στη Βουλή. Τώρα ελπίζω να ανταποκριθώ στο κάλεσμα, για άλλη μια φορά, ως πρωθυπουργός. Ήρθε η ώρα για ένα καθαρό ξεκίνημα. Είναι ώρα για ανανέωση».

Ο Τούγκενχατ πρόσθεσε ότι θα συγκροτήσει μια «συμμαχία συναδέλφων» με στόχο να φέρει «νέα ενέργεια και ιδέες στην κυβέρνηση και να γεφυρώσει το χάσμα του Brexit που έχει κυριαρχήσει στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σύμφωνα με το Sky News σύντομα αναμένεται να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους και οι Γκραντ Σαπς, υπουργός Μεταφορών και Σατζίντ Τζάβιντ, πρώην υπουργός Υγείας του Τζόνσον και από τους πρώτους που παραιτήθηκαν, ενώ το BBC αναφέρει ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπρέιβερμαν και ο υπέρμαχος του Brexit, Στιβ Μπέικερ. Επίσης, ακούγεται και το όνομα της Λιζ Τρας, υπουργού Εξωτερικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως συμφωνήθηκε στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι δεν θα λάβει σοβαρές αποφάσεις μέχρι να παραδώσει τη θέση στον νέο ηγέτη των Συντηρητικών, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, ο Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα υποβάλλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, παρότρυνε το κόμμα να αντικαταστήσει τον Τζόνσον το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε σήμερα ότι δεν συμφωνεί με τις εκκλήσεις προς τον Τζόνσον να παραιτηθεί άμεσα προκειμένου να υπάρξει μια λειτουργική κυβέρνηση λέγοντας ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα πρέπει να διενεργήσει μια ολοκληρωμένη διαδικασία ώστε να αναδειχθεί ο καλύτερος ηγέτης.

«Ο Τζόνσον παραμένει πρωθυπουργός μέχρι να βρεθεί ένας νέος πρωθυπουργός, έτσι λειτουργεί το σύστημά μας», δήλωσε.

«Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν τον λόγο να γίνει αυτό σωστά και με επαγγελματικό τρόπο, αλλά γρήγορα, ώστε να υπάρξει κάποια εγκυρότητα», είπε.

«Ο Τζον Μέιτζορ έχει την άποψή του, διαφωνώ με αυτή. Νομίζω ότι είναι υπερβολικά σημαντικό να δοκιμαστεί η ικανότητα ενός υποψηφίου να φθάσει και έξω από τη φούσκα του Γουεστμίνστερ, επομένως νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας», τόνισε.

Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές που θα έδεναν τα χέρια του διαδόχου του Τζόνσον, κατέληξε ο Κλέβερλι, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Τζόνσον σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γαμήλια δεξίωση αυτό το μήνα στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία με τις προσκλήσεις να έχουν ήδη αποσταλεί.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής 1922 δεν συμφώνησε ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά ότι ο νέος ηγέτης θα πρέπει να έχει εκλεγεί μέχρι το συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος που διεξάγεται τον Οκτώβριο. Ακόμα το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά ο Γκρέιαμ Μπρέιντι είπε ότι μπορεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν από τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...