903
Το κόμμα των Τόρις εμφανίζεται να επιθυμεί μια ταχεία απόφαση για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον | REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Τον Σεπτέμβριο η εκλογή νέου πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 23:02
Το κόμμα των Τόρις εμφανίζεται να επιθυμεί μια ταχεία απόφαση για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον
|REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Τον Σεπτέμβριο η εκλογή νέου πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 23:02

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του, και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων οι οποίες σταματούν το καλοκαίρι. Αυτό έγραψαν την Πέμπτη οι Financial Times επικαλούμενες βρετανούς βουλευτές με γνώση των σχεδίων των Τόρις.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, και υπό το βάρος ενός μπαράζ παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών και αρκετών σκανδάλων που τον επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται από το πρωθυπουργικό αξίωμα, αν και θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του (περισσότερα εδώ και εδώ).

«Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημείωσε μιλώντας ενώπιων δεκάδων δημοσιογράφων έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει μια εσωτερική διαμάχη για την εκλογή του νέου αρχηγού κόμματος, ο οποίος με τη σειρά του θα διοριστεί πρωθυπουργός από τη βασίλισσα. Επίσημες ανακοινώσεις επί της διαδικασίας αναμένονται τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οπότε και θα συνεδριάσει η λεγόμενη «Επιτροπή 1922», η οποία καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς.

Ο ίδιος ο Τζόνσον σχεδιάζει  να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Τζέιμς Ντάντριτζ. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του.

Οι πιθανοί διάδοχοι του Τζόνσον

Είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος με σιγουριά ποιο είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών, και αυτό γιατί είναι πολλά τα ονόματα που ακούγονται ότι ενδιαφέρονται για την αρχηγία των Τόρις, έγραφε νωρίτερα την Πέμπτη ο ανταποκριτής του ΑΠΕ ΜΠΕ στο Λονδίνο Ισαάκ Καριπίδης. Μεταξύ αυτών, ωστόσο, ξεχωρίζουν οι παρακάτω, σύμφωνα με τον ίδιο:

Σάτζιντ Τζάβιντ Πρώην υπουργός Υγείας. Ηταν ο πρώτος που παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη και αυτός που ουσιαστικά πυροδότησε τις εξελίξεις. Ο Σαντζιντ Τζάβιντ, 53 ετών είναι πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών. Έχει υπηρετήσει σε αρκετά υπουργεία. Μεταξύ αυτών και στο Οικονομικών όπου παραιτήθηκε το 2020. Είναι γιος μεταναστών μουσουλμάνων από το Πακιστάν. Δηλώνει θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και στις εσωκομματικές εκλογές του 2019 για την ανάδειξη νέου αρχηγού των Συντηρητικών είχε έρθει τέταρτος.

Μπεν Γουάλας Υπουργός Αμυνας, 52 ετών. Τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε πρόσφατη μάλιστα δημοσκόπηση του YouGov, που διεξήχθη μεταξύ μελών του Συντηρητικού κόμματος, ψηφίστηκε ως ο καταλληλότερος αντικαταστάτης του Μπόρις Τζόνσον. Είναι πρώην στρατιωτικός και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας τον Μάιο του 1999. Το 2005 εκλέχτηκε πρώτη φορά μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου.

Λιζ Τραζ Υπουργός Εξωτερικών, από το Σεπτέμβριο του 2021. Η Λιζ Τραζ, 46 ετών, θεωρείται η αγαπημένη μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος και συχνά πυκνά βρίσκεται στην κορυφή των σχετικών δημοσκοπήσεων. Αυτές τις μέρες βρισκόταν στην Ινδονησία σε επαγγελματικό ταξίδι και επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Οπως υποστηρίζουν όσοι την παρακολουθούν από κοντά φροντίζει πολύ προσεκτικά τη δημόσια εικόνα της. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φωτογραφήθηκε πάνω σε ένα τανκ στην βρετανική βάση στην Εσθονία. Το γραφείο της υποστήριζε ότι αυτό ήταν ένα μήνυμα προς στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Βρετανία θα κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει την Ουκρανία. Οι κακές γλώσσες όμως έλεγαν ότι ήθελε να αντιγράψει την Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς σε πολλά το εν λόγω ενσταντανέ παρέπεμπε στην ιστορική φωτογραφία του 1986, όταν η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε επισκεφτεί βρετανική βάση της Δυτικής Γερμανίας.

Εχει υπερασπιστεί το Brexit και μάλιστα πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις αρχές της εβδομάδας ήταν μια από τους ελάχιστους υπουργούς της κυβέρνησης Τζόνσον που δήλωσε πως εξακολουθεί να τον στηρίζει προτρέποντας μάλιστα τους συναδέλφους της να κάνουν το ίδιο.

Τζέρεμι Χάντ Πρώην υπουργός Εξωτερικών, 55 ετών. Στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού των Συντηρητικών ήρθε δεύτερος μετά τον Μπόρις Τζόνσον. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι έχει πιο σοβαρό και λιγότερο αμφιλεγόμενο προφίλ στην πολιτική ζωή της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης μετά την «τρικυμία» που προκάλεσε ο Μπόρις Τζόνσον. Καθώς απέχει από κυβερνητικό πόστο εδώ και καιρό εκτιμάται ότι έχει πολύ λιγότερη «πολιτική φθορά» από άλλους διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών. Δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός.

Ναντίμ Ζαχάουι Υπουργός Οικονομικών. Ο Νταντίμ Ζαχάουι, 55 ετών κέρδισε τις εντυπώσεις ως υπουργός εμβολίων, καθώς κατάφερε να υλοποιήσει ένα από τα πιο γρήγορα εμβολιαστικά προγράμματα στον κόσμο κατά του κορονοϊού. Είναι πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Βρετανία σε πολύ μικρή ηλικία. Ο παππούς του ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράκ, αλλά την δεκαετία του ‘70 αναγκάστηκε, από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, να φύγει από τη χώρα. Είναι συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov. Εξελέγη στο κοινοβούλιο πρώτη φορά το 2010.

Ρίσι Σουνάκ Πρώην υπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε την Τρίτη. Ο Ρίσι Σουνάκ, 42 ετών, διακρίθηκε για την οικονομική του πολιτική κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς μεταξύ άλλων εφάρμοσε ένα δαπανηρό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας που απέτρεψε τη μαζική ανεργία. Εχει δεχθεί όμως έντονη κριτική τόσο για το φορολογικό καθεστώς της πλούσιας συζύγου του, όσο και για την παραβίαση των αυστηρών κανόνων της καραντίνας, του επιβλήθηκε μάλιστα πρόστιμο όπως και στο Μπόρις Τζόνσον. Τέλος έχει κατηγορηθεί ότι δεν έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής που μαστίζει τους τελευταίους μήνες την Βρετανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...