406
O Μπολσονάρο είναι στις ΗΠΑ, ωστόσο μπήκε στο στόχαστρο του καρναβαλιστή – σύνθεση φωτογραφιών | REUTERS (Marco Bello/File Photo και Ricardo Moraes)

Βραζιλία: Καρναβάλια, πλημμύρες και ολίγος… Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 12:07
O Μπολσονάρο είναι στις ΗΠΑ, ωστόσο μπήκε στο στόχαστρο του καρναβαλιστή – σύνθεση φωτογραφιών
|REUTERS (Marco Bello/File Photo και Ricardo Moraes)

Βραζιλία: Καρναβάλια, πλημμύρες και ολίγος… Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 12:07

Τα καρναβαλικά «δρώμενα» της Βραζιλίας επέστρεψαν δριμύτερα μετά το κορονοϊκό lockdown του 2021 και τη σχετικώς «μετρημένη» περσινή καρναβαλοπανήγυρη. Οι διάφορες «σχολές σάμπα» παρέλασαν και πάλι στο «σαμπαδρόμιο» του Ρίο, το εθιμικό κέφι ζωντάνεψε, ωστόσο συγχρόνως έπεσαν και μερικοί πυροβολισμοί στην παραλία και σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι – το ένα ήταν παιδάκι.

Τρία κοντινά καρέ με καλλονές, από την παρέλαση των καρναβαλιστών στο «σαμπαδρόμιο» του Ρίο (REUTERS/Ricardo Moraes)

Tην ίδια ώρα η Πολιτεία Σάο Πάολο πνίγηκε από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες, όπως μεταδίδεται, κατέστρεψαν την παράκτια περιοχή – ο απολογισμός, τραγικός: 40 νεκροί και 37 αγνοούμενοι, χιλιάδες άστεγοι.

Εναέριο καρέ από την πλημμυροπαθή Πολιτεία του Σάο Πάολο (Felipe Augusto via Facebook/via REUTERS)

Σε αυτό το κλίμα των αβυσσαλέων αντιθέσεων –χαρακτηριστικό γνώρισμα της Βραζιλίας–, με τη χαρά να πλημμυρίζει τις φαβέλες, χωρούσε βέβαια και ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο πρώην πρόεδρος που ηττήθηκε από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (ή σκέτο Λούλα).

Ο λαϊκιστής, όπως χαρακτηρίζεται, δεξιός πολιτικός παραμένει ακόμη στις ΗΠΑ όπου κατέφυγε μετά την ήττα του, ωστόσο δήλωσε ότι θα επανακάμψει στα πάτρια για να πολεμήσει τη διακυβέρνηση Λούλα. Στα σόσιαλ μίντια οι οπαδοί του Μπολσονάρο εμφανίζονται έτοιμοι να υποδεχθούν τον αρχηγό τους, ο οποίος, λέει, θα επιστρέψει τον Μάρτιο για να ηγηθεί της αντιπολίτευσης.

Προτού οι ΗΠΑ τον διώξουν από την επικράτειά τους (διότι δεν πρόκειται να ανανεώσουν τη βίζα του) θα συμμετάσχει με τον φίλο του Ντόναλντ Τραμπ στη «μεγαλύτερη εκδήλωση της διεθνούς Δεξιάς», όπως είπε ο γιος του Μπολσονάρο, Εντουάρντο.

Η Διεθνής της Δεξιάς 

Τι πρόκειται να γίνει; Από την 1η έως την 4η Μαρτίου οι δύο πρώην πρόεδροι και οι αντίστοιχοι «στρατοί των υποστηρικτών τους» θα πρωταγωνιστήσουν στο συνέδριο της Πολιτικής Συντηρητικής Δράσης (CPAC), δηλαδή στον κατεξοχήν χώρο ζύμωσης των ιδεών της αμερικανικής Δεξιάς.

Την ίδια ώρα, από το Ρίο, η πρώην Πρώτη Κυρία της Βραζιλίας Μισέλ Μπολσονάρο μπαίνει και αυτή στον πολιτικό στίβο, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες της ότι επιθυμεί «να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας καλύτερης Βραζιλίας».

Η κυρία Μπολσονάρο θα ηγηθεί, λέει, του γυναικείου τμήματος του κόμματος του συζύγου της, δηλαδή του Φιλελευθέρου Κόμματος, και θα οργανώσει συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα επιβαίνων ελικοπτέρου εποπτεύει την περιοχή που έπληξαν οι πλημμύρες (Ricardo Stuckert/Handout via REUTERS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...