354
Ο Τραμπ μαζί με την Μελάνια στέκονται πίσω από το φέρετρο, φορώντας μάλιστα μάσκα | Alex Brandon/Pool via REUTERS

«Vote him out!» – Ο Τραμπ αποδοκιμάστηκε όταν πήγε να πενθήσει την Γκίνσμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 10:21
Ο Τραμπ μαζί με την Μελάνια στέκονται πίσω από το φέρετρο, φορώντας μάλιστα μάσκα
| Alex Brandon/Pool via REUTERS

«Vote him out!» – Ο Τραμπ αποδοκιμάστηκε όταν πήγε να πενθήσει την Γκίνσμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 10:21

Τι το ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ να πάει να σταθεί δίπλα στο φέρετρο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, της ανώτατης δικαστικού η οποία πρέσβευε αξίες που ο ίδιος θέλει να ξεθεμελιώσει με κάθε τρόπο;

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ όφειλε, ως εκ της θέσεώς του, να πάει να αποδώσει τιμές στην εμβληματική νομικό που κόσμησε το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά άκουσε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να τον αποδοκιμάζει.

«Vote him out!» φώναζαν οι εκατοντάδες ανώνυμοι πολίτες που είχαν σπεύσει και εκείνοι να πενθήσουν την αγαπημένη RBG, την οποία ο Τραμπ θέλει να αντικαταστήσει με συνοπτικές διαδικασίες για να βάλει ένα πρόσωπο δικής του επιλογής και να μετατρέψει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από φάρο της αμερικανικής δημοκρατίας, σε φάρο του συντηρητισμού.

Φορώντας μαύρη μάσκα και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, που ήταν επίσης ντυμένη στα μαύρα, ο Τραμπ στάθηκε σιωπηλός για μερικά λεπτά πίσω από το φέρετρο της Γκίνσμπεργκ που ήταν καλυμμένο με την αμερικανική σημαία στα σκαλιά του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η παρουσία του Τραμπ στο λαϊκό προσκύνημα για την Γκίσνμπεργκ ήταν μια τολμηρή κίνηση εκ μέρους του, αφού δεν συνηθίζει να τιμά κατ’ αυτόν τον τρόπο προσωπικότητες με διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τις δικές του.

Στον δρόμο, όμως, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του. Οπως σημειώνουν αμερικανικά ΜΜΕ, αν και το πλήθος δεν ήταν μεγάλο, η αντίδρασή του είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην Ουάσινγκτον. «Είναι κακό για τη δημοκρατία μας να έχει έναν πρόεδρο που έχει συμπεριφερθεί έτσι στους πολίτες ώστε να αποδοκιμάζεται» ανέφερε αναλυτής στο CNN.

«Τιμήστε την επιθυμία της» φώναζαν ορισμένοι, αναφερόμενοι στην τελευταία επιθυμία που εξέφρασε η δικαστής, να μην αντικατασταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι την ορκωμοσία ενός νέου προέδρου, τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Τραμπ ωστόσο αμφισβητεί ότι όντως η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ εξέφρασε μια τέτοια επιθυμία, όπως μεταφέρθηκε από την εγγονή της και μάλιστα ειρωνεύτηκε ότι «μοιάζει με ανακοίνωση» της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Το Σάββατο ο Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει το όνομα της υποψήφιας που θα προτείνει για τη θέση που έμεινε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο διορισμός θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.