417
Στις ιταλικές περιφερειακές εκλογές ο λαός περιόρισε τις φιλοδοξίες του Ματέο Σαλβίνι | REUTERS/Alessandro Garofalo

Ιταλία: Υπάρχουν αντισώματα για τη λαϊκιστική νόσο Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 17:34
Στις ιταλικές περιφερειακές εκλογές ο λαός περιόρισε τις φιλοδοξίες του Ματέο Σαλβίνι
|REUTERS/Alessandro Garofalo

Ιταλία: Υπάρχουν αντισώματα για τη λαϊκιστική νόσο Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 17:34

Κανένας σεισμός δεν έγινε νοτίως των Αλπεων. Στις ιταλικές περιφερειακές εκλογές η ακροδεξιά του Σαλβίνι δεν εισέπραξε τίποτε, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη καταστροφή που έφερε ο κορονοϊός στη χώρα. Αντιθέτως, ο ιταλικός λαός έδωσε παράταση ζωής και μια κάποια ελπίδα στα μετριοπαθή κόμματα και στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Συνεπώς, ο λαϊκισμός ηττήθηκε, εφ’ όσον δεν ενισχύθηκε. Και στην Ευρωπαϊκή Ενωση επήλθε ανακούφιση, αφού οι Βρυξέλλες περίμεναν κλυδωνισμούς της κυβερνητικής συμμαχίας. Η παραπάνω αποτίμηση των τελευταίων ιταλικών εκλογικών αποτελεσμάτων ανήκει στο γαλλικό Μέσο Le Monde και προβάλλεται στο κύριο άρθρο του.

Πέρα από το «αριστερό προπύργιο της Τοσκάνης» που δεν άλωσε, ο Σαλβίνι δεν μπόρεσε να επιτύχει και αλλού κάτι σπουδαίο, αν και οι κάλπες αυτήν την περίοδο έμοιαζαν με δοκιμασία για την κυβέρνηση συνασπισμού των «πεντάστερων» και του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία έχει επικεφαλής της τον Κόντε.

Μόνο η περιφέρεια Μάρκε, με πρωτεύουσα την Ανκόνα, άλλαξε διακυβέρνηση, ακολουθώντας δεξιόστροφη πορεία. Αλλά ήταν και βεριτάμπλ δεξιόστροφη: νίκησαν οι Fratelli d´Italia («Αδελφοί της Ιταλίας»), οι οποίοι πλασάρουν στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό την περίπτωσή τους ως συνέχεια, κατά κάποιον τρόπο, του νεοφασιστικού Κοινωνικού Κινήματος των Τζόρτζο Αλμιράντε και Πίνο Ράουτι, του ιστορικού εχθρού του ΚΚ Ιταλίας του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της Ιταλίας, ψηφίζει | EPA/ANGELO CARCONI

Αν εξαιρεθεί η περίπτωση του Μάρκε, οι ψηφίσαντες Ιταλοί προτίμησαν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στα πρόσωπα ή ακόμη και στις παρατάξεις (όπως έκαναν στην Τοσκάνη). Πάντως εκεί το κόμμα του Σαλβίνι δεν τα πήγε και άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς το «κόκκινο» παρελθόν της περιφέρειας της Φλωρεντίας. Ωστόσο δεν τα κατάφερε να επικρατήσει – και αυτό συνιστά ήττα.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκας, ψηφίζει | Reuters

Το γαλλικό Μέσο κρίνει ότι οι Ιταλοί μάλλον επιβράβευσαν την περιφερειακή διαχείριση της δημόσιας υγείας και, έτσι, δεν ενίσχυσαν τους λαϊκιστές ή τους ακροδεξιούς, κόμματα και οργανώσεις που προσπάθησαν να καρπωθούν τον φόβο και την ύφεση που διέσπειρε στην ιταλική κοινωνία ο κορονοϊός. Η κυβέρνηση χειρίστηκε καλά την πανδημία είναι το συμπέρασμα που εξάγεται, αφού το ποσοστό δημοσκοπικής δημοφιλίας του Κόντε είναι πάνω από 60% εδώ και έξι μήνες: «Είναι τόσο υψηλό, που πολλοί από τους ευρωπαίους ομολόγους του Κόντε ζηλεύουν».

Υπάρχει και ένα μήνυμα που στέλνουν οι ιταλικές κάλπες σε άλλα μέρη της Ευρώπης: ο ακροδεξιός λαϊκισμός ηττήθηκε, και αυτό συνιστά προειδοποίηση για τα πάσης φύσεως πολιτικά κινήματα που θα μπορούσαν να αποτολμήσουν τη χρήση ενός αναλόγως εμπρηστικού λόγου, με αντιευρωπαϊκές κορώνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...