262
Διαδήλωση Αφροαμερικανών υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό στο Λούισβιλ του Κεντάκι στις 23 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Bryan Woolston

Εκρηξη βίας ξανά στις ΗΠΑ, σε νέες διαδηλώσεις των μαύρων

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 19:28
Διαδήλωση Αφροαμερικανών υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό στο Λούισβιλ του Κεντάκι στις 23 Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Bryan Woolston

Εκρηξη βίας ξανά στις ΗΠΑ, σε νέες διαδηλώσεις των μαύρων

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 19:28

Το διπλό θέμα, της χαλιναγώγησης της πολιτικής βίας αλλά και της τήρησης της εννόμου τάξεως, επέστρεψε στην προεκλογική αντιπαράθεση των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, καθώς στις ΗΠΑ ξέσπασε νέος γύρος διαδηλώσεων και επεισοδίων από πλευράς μαύρων.

Αυτή τη φορά οι Αφροαμερικανοί διαμαρτύρονται όχι μόνο για την εις βάρος τους αστυνομική βία, αλλά και για τη δικαστική απαλλαγή των υπευθύνων για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ από πυρά αστυνομικού. Φυσικά, σημειώνονται έκτροπα.

Οι διαδηλώσεις έγιναν σε πλήθος πόλεων, αλλά στο Λούισβιλ του Κεντάκι τραυματίστηκαν και δύο αστυφύλακες από πυρά πυροβόλων όπλων. Για την υπόθεση υπάρχουν συλλήψεις.

Σύλληψη νεαρού μαύρου στις 23 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Bryan Woolston

Η τελευταία σταγόνα που, για τους μαύρους, ξαναξεχείλισε το ποτήρι της αδικίας ήταν η δικαστική απαλλαγή δύο εκ των τριών κατηγορουμένων για την εκτέλεση της Τέιλορ αστυνομικών, σε ένα περιστατικό του περασμένου Μαρτίου.

Οι ένορκοι απεφάνθησαν ότι η χρήση βίας από πλευράς των αστυνομικών ήταν δικαιολογημένη και καταλόγισαν επικίνδυνη συμπεριφορά μόνο σε έναν από αυτούς, στον 44χρονο Μπρετ Χάνκισον. Η παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου πυροδότησε τα νέα έκτροπα, που ξεκίνησαν από το Κεντάκι.

Στη Νέα Υόρκη ένας μαύρος ανέμισε την αστερόεσσα αντεστραμμένη | REUTERS/Jeenah Moon

Ετσι το περίπλοκο αυτό πρόβλημα που συνθέτουν η εγκληματικότητα, η αστυνομική βία και οι ανακλαστικές αντιδράσεις των μαύρων επιστρέφει στην κεντρική σκηνή της αμερικανικής επικαιρότητας, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ηδη ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπάιντεν μίλησε για ατιμώρητη αστυνομική βία, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί επαναλαμβάνουν το μοτίβο Τραμπ περί αναρχίας που απειλεί την ελευθερία του αμερικανικού έθνους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...