604
Χτυπημένο από στοχευμένα πυρά κτίριο της Οδησσού – οι βόμβες-βαρέλια δεν βρίσκουν ακριβή στόχο, όμως προξενούν μεγάλες καταστροφές | REUTERS/Igor Tkachenko

Βόμβες-βαρέλια α λα Συρία θα πέσουν και στην Ουκρανία;

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 20:04
Χτυπημένο από στοχευμένα πυρά κτίριο της Οδησσού – οι βόμβες-βαρέλια δεν βρίσκουν ακριβή στόχο, όμως προξενούν μεγάλες καταστροφές
|REUTERS/Igor Tkachenko

Βόμβες-βαρέλια α λα Συρία θα πέσουν και στην Ουκρανία;

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 20:04

Οι λεγόμενες βόμβες-βαρέλια έχουν κόστος ασήμαντο για πολεμικό όπλο, όμως είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε έμψυχα και άψυχα, ακόμη και όταν η γόμωσή τους δεν είναι απαγορευμένη, όταν δηλαδή δεν περιέχουν χλωριούχα χημικά. Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ κατηγορήθηκε (από τη Διεθνή Αμνηστία και από τους Δυτικούς) ότι έριξε τέτοιες βόμβες, εμπλουτισμένες και με χημικά, εναντίον αντιπάλων του το 2015, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και της τζιχαντιστικής λαίλαπας του ISIS.

Αυτές οι βόμβες-βαρέλια ρίπτονται πάντα από κάποιο ιπτάμενο μέσο και αποσκοπούν σε ευρύτερο πλήγμα, καθώς δεν είναι εφικτή η απόλυτη εστίασή τους. Είναι βόμβες ιδανικές για πλήγματα σε αστικές περιοχές ανεξαρτήτως μεγέθους και για την κατατρομοκράτηση των κατοίκων. Το όνομά τους το έλαβαν από το σχήμα τους, αφού κυριολεκτικώς σε ένα κανονικό βαρέλι τοποθετούνται τα εκρηκτικά υλικά, μαζί φυσικά με τα απαραίτητα συνοδευτικά τους (καρφιά, μπουλόνια, γυαλιά, κ.λπ. – ή και τα χημικά).

Το σενάριο ότι ενδέχεται να πέσουν τέτοιες βόμβες-βαρέλια και στην Ουκρανία διακίνησε το βρετανικό Μέσο Guardian, σημαίνοντας τον σχετικό συναγερμό. Αφετηρία του δημοσιεύματος ήταν η πληροφορία του συντάκτη, του Μάρτιν Τσούλοφ, διακεκριμένου με δημοσιογραφικό «Βραβείο Οργουελ», ότι σύροι τεχνικοί του στρατού, περί τα 50 άτομα, βρίσκονται στη Ρωσία ώστε να συνεργαστούν με τους στρατιωτικούς συμβούλους του Πούτιν.

«Επίκειται επίθεση με χημικά»

Η ερμηνεία που έδωσε ο Τσούλοφ στην είδηση περί Σύρων αφορά «επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά». Οι ίδιοι οι Ρώσοι, πάντως, λένε ότι δεν διαθέτουν χημικά όπλα. Προ ημερών, μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Το Guardian μνημόνευσε τις κατηγορίες κατά του Ασαντ, ότι «γέμισε τα βαρέλια με χλώριο και τα έριξε εναντίον αμάχων σε περιοχές που ελέγχονταν από την αντιπολίτευση, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους και πανικό». Και αμέσως παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ διαφορετική, αφού ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αντιαεροπορική άμυνα».

Προς επίρρωση της άποψης των Βρετανών, ένας μη κατονομαζόμενος «ευρωπαίος αξιωματούχος» δήλωσε ότι «ακριβώς λόγω της ουκρανικής αεράμυνας δεν έριξαν μέχρι τώρα βαρέλια οι Ρώσοι». Το Guardian έγραψε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία βάλλει συνεχώς με βόμβες διασποράς (που μεταφέρουν –διασπείρουν– τα πλήγματα και στα πέριξ του στόχου σημεία), «ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να αποφασιστεί και η χρήση βομβών-βαρελιών με στόχο την τρομοκράτηση του κόσμου».

Τι λένε οι κατάσκοποι

Υποβολείο του βρετανικού σκεπτικού είναι οι μυστικές υπηρεσίες «των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες πιστεύουν ότι μέχρι στιγμής περίπου 1.000 σύροι στρατιώτες έχουν προσφερθεί εθελοντικώς να πολεμήσουν στη Ρωσία, διότι το Κρεμλίνο τους έχει υποσχεθεί μηνιαίους μισθούς που κυμαίνονται μεταξύ 1.500 και 4.000 δολαρίων».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, το βρετανικό Μέσο έγραψε ότι «η συριακή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τέσσερα κύρια κέντρα στρατολόγησης, στη Δαμασκό, στη Λαττάκεια, στη Χάμα και στη Χομς, όπου οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται βάσει σύμβασης με τον Ομιλο Wagner», δηλαδή με την ιδιωτική εταιρεία ενοικίασης μισθοφόρων. Με την ευκαιρία, κατηγόρησαν τους άνδρες της Wagner ότι «διέπραξαν θηριωδίες στην Μπούτσα, εκεί όπου σφαγιάστηκαν έως και 1.000 άνθρωποι μέσα σε λίγες ημέρες, στις αρχές Απριλίου».

Ο Τσούλοφ τόνισε ότι στην Ουκρανία επιχειρούν περί τους 500 άνδρες της Wagner. «Ολοι τους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες της Βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Αφρικής. Η χρήση αυτών των μισθοφόρων και πολιτοφυλάκων επιτρέπει στη Μόσχα να έχει στο μέτωπο ‘‘παράτυπους’’ ενόπλους, κατάλληλους για βρώμικη δουλειά». Τις τους θέλει όλους αυτούς ο Πούτιν; «Για να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό. Προσπαθεί να κερδίσει τον  ψυχολογικό πόλεμο, αφού δεν μπορεί να κερδίσει τον κανονικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...