967
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τσίπρας: «Ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα»

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2018, 13:34
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τσίπρας: «Ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα»

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2018, 13:34

Το μήνυμα ότι μετά το τέλος των μνημονίων τα δύσκολα έχουν τελειώσει για τη χώρα και ότι είναι η ώρα των πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση θέλησε να μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως επισήμανε, «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και τώρα έρχεται επιτέλους η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας και τη σκληρή περίοδο της κρίσης και της επιτροπείας».

Επισήμανε ότι από την 21η Αυγούστου και έπειτα, με τα λήξη του δανειακού προγράμματος, «ανοίξαμε μια νέα σελίδα, με στόχο να αποδείξουμε πια ότι όχι μόνο η Ελλάδα εκτός μνημονίων, αλλά και η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα, και της ισότητας, δεν είναι ουτοπία».

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες από έγιναν από τη ΔΕΘ, ο κ,. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα τις φέρει σύντομα στη Βουλή και θα νομοθετήσει τα μέτρα. Αυτό «θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους», επισήμανε.

«Καλό είναι όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο, όταν πρέπει να μιλήσουμε», τόνισε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας  του.

Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιλαμβάνει μέτρα αλλά μόνο αντίμετρα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την ρητορική της αλλά και σε μέσα ενημέρωσης.

«Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα», είπε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο», είπε και τόνισε σε υψηλούς τόνους: «Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του “τέταρτου μνημονίου” που μας λένε ότι υπογράψαμε ένα ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα».

Τόνισε ακόμη ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση, που θα έρθει και αυτή στη Βουλή.

Επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη

Εξαπέλυσε δε ευθεία επίθεση κατά της ΝΔ λέγοντας ότι το πρόγραμμα του κόμματος έχει όλα αυτά που μας έφεραν στην κρίση. «Το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα», είπε.

«Η ΝΔ όχι μόνο συνεχίζει την αμετανόητη υπεράσπιση των πεπραγμένων της καταστροφικής κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά υπόσχεται να συνεχίσει από εκεί που αυτή σταμάτησε.

» Ξηλώνοντας, δηλαδή, κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, γυρίζοντας την Ελλάδα στη μέγγενη της αέναης λιτότητας. Ταυτόχρονα όμως, κρατά ψηλά και τη σημαία του νεοσυντηρητισμού και του ακροδεξιού φανατισμού. Είναι λοιπόν σαφές, ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν.

» Δηλαδή, η Ευρώπη του νεοφονταμενταλισμού, των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη φρούριο, που βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς τη διάλυση της».

Για τη στάση της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών ενόψει των ευρωεκλογών του 2019: «Από την πλευρά της Αριστεράς, δεν είναι η ώρα ούτε για παράλληλους μονολόγους, ούτε για φθηνούς βοναπαρτισμούς. Αλλά και από την πλευρά των Σοσιαλιστών, έχει έρθει η ώρα της μεγάλης απόφασης. Ή θα συνεχίσουν την συντηρητική τους μετάλλαξη και άρα θα γίνουν χαλάκι για την άνοδο της ακροδεξιάς. Ή θα τιμήσουν τις ιστορικές τους ρίζες και θα δώσουν τη μάχη στο πλάι των προοδευτικών δυνάμεων».

Οι ευρωεκλογές του 2019 θα είναι μια μάχη ταυτοτικού χαρακτήρα, για την Ευρώπη και το μέλλον της, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και παρατήρησε πως η ευρωπαϊκή Δεξιά δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, διότι ένα κομμάτι της επιμένει μονότονα να υπερασπίζεται πολιτικές που υπονόμευσαν και υπονομεύουν τη συνοχή και την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ ένα άλλο τμήμα της προσδένεται στο άρμα της ακροδεξιάς.

Ας μας κάνει η ΝΔ πρόταση μομφής…

Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει, δήλωσε ο Πρωθυπουργός προκρίνοντας αυτή τη φορά την ολοκλήρωση της τετραετίας, σε αντίθεση με τις δηλώσεις στη ΔΕΘ, πριν από ένα μήνα, όπου είχε αφήσει ανοιχτό για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, πέταξε το γάντι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας τον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή σε βάρος της κυβέρνησης. (Μπορεί να το πράξει από τον Δεκέμβριο).

«Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

«Μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία οι Πρέσπες»

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο Πρωθυπουργός επανήλθε στις θέσεις για την «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» της Ελλάδας.

Η χώρα μας «επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας, δεν αναζητά, όμως, προστάτες», τόνισε και πρόσθεσε ότι «έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με την Κύπρο, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας, όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν «πρέπει να γνωρίζουν -και θα το πω με ειλικρίνεια- δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News