526
Ο Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία του την περιόδο του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Τώρα λέει ότι είχε υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα για «Δημοκρατία του Ιλιντεν» | REUTERS/Ognen Teofilovski

Ζάεφ: Η «Δημοκρατία του Ιλιντεν», ο Τσίπρας και ο καφές με τη Σπυράκη

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2018, 10:20
Ο Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία του την περιόδο του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Τώρα λέει ότι είχε υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα για «Δημοκρατία του Ιλιντεν»
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Ζάεφ: Η «Δημοκρατία του Ιλιντεν», ο Τσίπρας και ο καφές με τη Σπυράκη

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2018, 10:20

Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές, από αυτή που υπεγράφη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αυτό τονίζει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», την πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Μέσα από τις σελίδες των «Νέων», ο Ζάεφ στέλνει ένα μήνυμα στην αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ και όπως αναμενόταν φιλοτεχνεί ένα καλό προφίλ για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος που επέδειξε και για το γεγονός ότι μοιράστηκε μαζί μου το όραμα για ειρηνικά και ευημερούντα Βαλκάνια ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ», δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο οποίος παράλληλα καλεί ξανά τους βουλευτές της χώρας του να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε περίπτωση που εκείνοι της αντιπολίτευσης εμμείνουν στις θέσεις «που απειλούν το μέλλον της χώρας η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές», επαναλαμβάνει.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μήνυμά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντά μεταξύ άλλων: «Είναι πάντα καλό να επιδιώκουμε και να αποδεικνύουμε πως οι πολιτικοί των Βαλκανίων γνωρίζουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να εργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους περιμένουν από εμάς να οικοδομούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες την αξία της νέας πολιτικής και της νέας κοινωνικής εικόνας της χώρας μας: από μια χώρα που μπορούσε να δημιουργεί κρίσεις έχουμε εξελιχθεί σε μια χώρα που συνεργάζεται και αποφασίζει να επιλύσει τα πλέον περίπλοκα ζητήματα. Ελπίζω πως όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δημιουργούμε ενεργά συνθήκες για μια θετική έκβαση της όλης διαδικασίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στις χώρες μας και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον».

Ο καφές με την Σπυράκη

Σε ερώτηση για τη συνάντηση με τη Μαρία Σπυράκη, απάντησε: «Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».

Ακόμη, αποκαλύπτει ότι στις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα “Δημοκρατία του Ιλιντεν” αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Υστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».

Ουσιαστικά ο Ζάεφ επιβεβαιώνει τα όσα είχαν αποκαλυφθεί πριν από δύο εβδομάδες με τα πρακτικά των συζητήσεων των Σκοπιανών, περί συμφωνίας της ελληνικης κυβέρνησης στο όνομα «Δημοκρατία του Ιλιντεν», λύση που «κάηκε» μετά από την υπόδειξη της αντιπολίτευσης ότι αυτό ακριβώς το όνομα είναι η επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού.

Οταν ρωτήθηκε για τις παραχωρήσεις της ΠΓΔΜ στη συμφωνία, απαντά: «Η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News