1092
Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο | InTime

Τσίπρας – Μέρκελ, στο ίδιο πλοίο επιβάτες

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 14:55
Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο
|InTime

Τσίπρας – Μέρκελ, στο ίδιο πλοίο επιβάτες

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 14:55

Σε ένα καράβι που αυτή τη στιγμή μπατάρει χτυπημένο από ισχυρούς ανέμους. Το πηδάλιο του κυβερνήτη μοιράζονται από κοινού η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πάνε κόντρα στον καιρό και να σώσουν το σκαρί.

Με αυτή την εύγλωττη εικόνα παρουσιάζει η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στις Βρυξέλλες, Σεσίλ Ντικουτριέ, την αναγκαστική σχέση που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο και τον έλληνα πρωθυπουργό.

Το δημοσίευμα αναλύει το πώς η προσφυγική κρίση έχει συμβάλει ώστε να είναι πλέον «δεμένες οι τύχες» των δύο ηγετών. «Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αστεία εάν δεν ήταν τραγική. Η προσφυγική κρίση, που η Ευρώπη δεν καταφέρνει να ξεπεράσει δίνοντας την αξιοθρήνητη εικόνα μιας ανήμπορης και τυφλής ηπείρου, πλησίασε δραστικά την Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι τύχες της γερμανίδας καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού, είναι από εδώ και στο εξής, εν μέρει συνδεδεμένες».

Ή θα βουλιάξουν ή θα γίνουν ήρωες

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις σκληρές διαπραγματεύσεις του 2015, κατά τις οποίες η κυρία Μέρκελ αρνήθηκε να αλλάξει την πολιτική της για τη λιτότητα, υποχρεώνοντας τον κ. Τσίπρα «να λυγίσει», η συντάκτης καταλήγει, ότι «σήμερα βρίσκονται στο ίδιο καράβι. Ή θα βουλιάξουν και οι δύο μαζί ή θα καταφέρουν να φθάσουν σε λιμάνι και μια μέρα θα χαιρετίσουμε τους δύο ευρωπαίους ήρωες, που ήταν οι μόνοι που κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά τα χρώματα και την τιμή της Ενωσης».

Η αρχική κίνηση της καγκελαρίου να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους σύρους πρόσφυγες, χαιρετήθηκε από τους πάντες, θυμίζει η συντάκτης. Σήμερα, όμως, κανείς δεν την υποστηρίζει πλέον, εκτός από την Κομισιόν. Οι υπόλοιποι ηγέτες ενέδωσαν στην λαϊκή πίεση και πήγαν με το μέρος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν που εδώ και μήνες ζητά την απομόνωση της Ελλάδας. Ακόμα και η Γαλλία στρέφει αλλού τα μάτια, ο Φρανσουά Ολάντ αποφεύγει να υποστηρίξει δυνατά το Βερολίνο, ενώ ο Μανουέλ Βαλς, έφθασε μάλιστα να καταγγείλει ανοιχτά την πολιτική της (Μέρκελ).

Η Μέρκελ έχει αποδυναμωθεί

Η καγκελάριος έχει αποδυναμωθεί και στο εσωτερικό της χώρας της με τη δημοτικότητά της να κατρακυλά, ενώ όλο και λιγότεροι Γερμανοί συντάσσονται με το πιστεύω της ότι «θα τα καταφέρουν». Για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα πραγματικά ακροδεξιό κόμμα, το AFD, άρχισε να ριζώνει στη Γερμανία και η Μέρκελ «κινδυνεύει να περάσει στην Ιστορία, παρά τα δέκα χρόνια της αδιαμφισβήτητης ηγεμονίας της, ως η ηγέτιδα που προκάλεσε την αποτυχία της Ευρώπης από υπερβολική αφέλεια» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

«Για να αποφύγει αυτήν την ατίμωση» τονίζει η Ντικουτριέ «και για να πετύχει ( η Μέρκελ) το αρχικό της σχέδιο (μετεγκατάσταση των προσφύγων παντού στην Ευρώπη, συμφωνία με την Τουρκία για περιορισμό των ροών και ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων Σένγκεν) η καγκελάριος, έχει ανάγκη τον Τσίπρα».

Ο έλληνας πρωθυπουργός, θα πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των «hot spots» και να αποτρέψει το χάος στην Ελλάδα – τη στιγμή που 70.000 άτομα θα μπορούσαν να εγκλωβισθούν στη χώρα εξ’ αιτίας του κλεισίματος των συνόρων με τα Σκόπια. «Εάν κρατήσει» λέει η συντάκτης, «τότε ίσως οι μετανάστες συνειδητοποιήσουν ότι δεν αξίζει να κινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο για να αποκλεισθούν σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας είναι 25%. Οι ροές θα μειωθούν δραστικά και οι ευρωπαϊκές χώρες θα τηρήσουν τελικά τις δεσμεύσεις τους για να ελαφρύνουν την Ελλάδα υποδεχόμενες πρόσφυγες και αυτές».

Εσωτερικά προβλήματα -Δεμένες τύχες

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει και άλλες δυσκολίες: Υποχρεωμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας δεν του έχουν απομείνει παρά δυο ψήφοι πλειοψηφίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εχει, επομένως, ανάγκη από μια ισχυρή πολιτική υποστήριξη και μια μαζική οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια. Και η κυρία Μέρκελ δραστηριοποιείται με ενέργεια για το θέμα αυτό: υψώνει τους τόνους στα μίντια, αλλά και στις Βρυξέλλες σπρώχνοντας την Κομισιόν να βρει επειγόντως χρήματα για την Αθήνα.

«Θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο κάποιος άλλος έλληνας ηγέτης;» αναρωτιέται η συντάκτης για να απαντήσει η ίδια «σίγουρα όχι». Αλλωστε, η Ανγκελα Μέρκελ έχει, εκ των πραγμάτων, αναπτύξει μια γνωριμία με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «και μπόρεσε να δοκιμάσει το πολιτικό θάρρος και την εντιμότητα του σαραντάχρονου», εκτιμά η συντάκτης.

Ο εφιάλτης του Βερολίνου 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «το μέλλον της Μέρκελ εξαρτάται επίσης από την ικανότητα του Τσίπρα να επιβάλλει την πολύ σκληρή μεταρρύθμιση για τις συντάξεις που απαιτούν οι πιστωτές. Εάν αυτή η μεταρρύθμιση δεν περάσει έως το τέλος της άνοιξης, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναβρεθεί σε κατάσταση ημι-χρεοκοπίας. Κάτι τέτοια θα ήταν εφιάλτης για το Βερολίνο : τι θα πει η Καγκελάριος στους βουλευτές του κόμματός της (…) ότι δεν θα δουν τα χρήματα που τους έπεισε με τόσο κόπο, να δανείσουν την Ελλάδα; Οτι απέτυχε διπλά στο μεταναστευτικό και στη διάσωση της Ευρωζώνης;

Και από τη δική του πλευρά ο Τσίπρας, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει από το να βασισθεί στη μοναδική σύμμαχο που του έχει απομείνει (…) είναι καταδικασμένος να συμβάλλει ώστε να πετύχει το σχέδιο Μέρκελ.

Από τη στιγμή που θα περάσει η μεταρρύθμιση των συντάξεων, ο κ. Τσίπρας έχει επίσης ανάγκη την καγκελάριο και για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του τεράστιου χρέους, που έχει υποσχεθεί στους Ελληνες.

Αυτή η επαναδιαπραγμάτευση θα του επιτρέψει να δικαιολογήσει εκ των υστέρων, ενώπιον των επικριτών του, τους λόγους συνεργασίας με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

«Στην προσφυγική κρίση, το γάλλο-γερμανικό ζευγάρι λάμπει με την απουσία του» υπογραμμίζει η συντάκτης. Και ενώ Μέρκελ αγωνίζεται, το Παρίσι προσποιείται ότι η κρίση περιορίζεται στο Καλαί. «Η ειρωνεία της ιστορίας είναι τελικά ότι, στην πραγματικότητα, το γερμανό-ελληνικό ζευγάρι είναι το μόνο που εκ των πραγμάτων προσπαθεί σήμερα, να αποφύγει η Ευρώπη τον πνιγμό και να κρατήσει ψηλά το κεφάλι (έξω από το νερό)» καταλήγει η Le Monde.

Μέρκελ: «Δεν αποθαρρύνονται οι μετανάστες»

Προς επίρρωση των παραπάνω, έρχεται η νέα συνέντευξη της κυρίας Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme, στην οποία παραδέχεται πως οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες.

«Οποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα», λέει η γερμανίδα καγκελάριος.

Για μια ακόμα φορά η Αγκελα Μέρκελ ασκεί κριτική στη μονομερή απόφαση της Βιέννης να κλείσει, ντε φάκτο, τα σύνορά της στις ροές προσφύγων. Στη συνέντευξή της τονίζει ότι «όποιος κλείνει σύνορα δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγική κρίσης. Η στάση αυτή εγκυμονεί, μακροπρόθεσμα, κινδύνους για τη γερμανική οικονομία». Σε άλλο σημείο η καγκελάριος υπογραμμίζει: «Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι “λύσεις“ που περιλαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλούνται άλλες χώρες να επωμιστούν».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα η καγκελάριος επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα στην τύχη της». Ταυτόχρονα ωστόσο επέκρινε την Αθήνα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2015 χώρους (hot spot) για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων. «Ομως αυτό δεν έγινε όπως συμφωνήθηκε», κατέληξε με νόημα η Ανγκελα Μέρκελ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News