605
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μία ακόμη παράσταση, αυτή τη φορά από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής | INTIMEnews

Τσακαλώτος: Οταν η φυματική σαρανταποδαρούσα συνάντησε τους «φρουιζελέδες» των Βρυξελλών, τον Σάκη Μουστακίδη και τον Τζον Στόκτον!

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 15:01
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μία ακόμη παράσταση, αυτή τη φορά από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής
|INTIMEnews

Τσακαλώτος: Οταν η φυματική σαρανταποδαρούσα συνάντησε τους «φρουιζελέδες» των Βρυξελλών, τον Σάκη Μουστακίδη και τον Τζον Στόκτον!

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 15:01

Σε μία ακόμη «ιστορική» ομιλία του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεπέρασε τη δυσκολία έκφρασης που έχει στα ελληνικά (του) με μία σειρά από ευφυολογήματα και πιασάρικες ατάκες και απάντησε σε όλα όσα του καταλογίζει η ΝΔ για τον Προϋπολογισμό και την πορεία της οικονομίας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ανέσυρε και πάλι στην επιχειρηματολογία του την περίφημη φυματική σαρανταποδαρούσα, για να δείξει πόσο χαμηλός είναι ο πήχης που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά τους οικονομικούς στόχους.

«Στόχος μας ήταν να είμαστε εντός των στόχων, όχι η υπεραπόδοση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι είναι θετική η υπεραπόδοση»

Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε του θηριώδους υπερεπλεονάσματος που πέτυχε η κυβέρνηση μέσω της υπερφορολόγησης, της στάσης πληρωμών από το Δημόσιο και της αντιαναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθεί (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός εμφάνισε το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου πρωτογενές πλεόνασμα – τέρας 6,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 1,6 δισ. ευρώ).

Με αφορμή μάλιστα το περιεχόμενο ερώτησης που του έθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, τον παρoμοίωσε με τον παλιό αστέρα του ΝΒΑ  (και ρέκορντμαν στις ασίστ) Τζον Στόκτον, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, με τα ερωτήματα που του κάνει, τού δίνει τις καλύτερες ασίστ!

Θυμήθηκε μάλιστα και έναν αντίστοιχο παραλληλισμό που είχε κάνει παλαιότερα για άλλον βουλευτή της αντιπολίτευσης που τότε του είχε θυμίσει τον παλαίμαχο πασαδόρο του Ολυμπιακού και της Εθνικής στο βόλεϊ, Σάκη Μουστακίδη (που σέρβιρε με παροιμιώδη ικανότητα την μπάλα τους συμπαίκτες του για να καρφώσουν)!

«Εσείς φταίτε που δεν βγήκαμε στις αγορές»

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε κατά τα άλλα τις κατηγορίες περί θριαμβολογίας της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων, λέγοντας ότι πλέον αντιμετωπίζει την πραγματικότητα ως «ήρεμη δύναμη», ενώ υποστήριξε ότι για την αδυναμία εξόδου στις αγορές φταίνε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ!

«Γιατί να θριαμβολογούμε; Μας έχετε φτιάξει το πλαίσιο για να συνεχίσουμε ως ήρεμη δύναμη», παρατήρησε αυτάρεσκα αφού διάβασε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων που επέκριναν την κυβέρνηση για το θέμα των συντάξεων.

Τα σχόλια του αντιπολιτευόμενου Τύπου αποτέλεσαν αφορμή και για μία ακόμη επιθετική απάντηση του κ. Τσακαλώτου ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε:

«Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η ΕΕ αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης και βγαίνουν τα ΜΜΕ σας και λένε για ευρωπαίους φρουιζελέδες.
Τι θέλετε; Να χτυπά την ελληνική κυβέρνηση η ΕΕ; Θέλετε οι εκλογές να μην έχουν νόημα, να μην έχουμε κοινωνικό κράτος αλλά πολιτική λιτότητας;».

 «Ο κ. Σταϊκούρας ρωτά αν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και αν ήταν αχρείαστο το 3ο πρόγραμμα. Απαντώ πως έχουμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό», τόνισε και για τα περί αυξημένης εποπτείας έριξε το φταίξιμο αποκλειστικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ:

«Εμείς φτάσαμε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ; Γι αυτό έχουμε ενισχυμένη εποπτεία. Δεν νομίζω να πιστεύουν οι δανειστές και ο λαός ότι εμείς ευθυνόμαστε για το χρέος. Ούτε Κύπρος, Πορτογαλία είχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Ανάλογη ήταν και η απάντησή του για το ποιος φταίει που η χώρα δεν μπορεί, ακόμα, – και παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια- να βγει με αξιώσεις στις αγορές.

«Εχουμε βγει 2,5 φορές στις αγορές. Εσείς δεν είχατε τις προϋποθέσεις για να βγείτε στις αγορές! Εσείς συζητάγατε για πιστοληπτική γραμμή στήριξης», υποστήριξε και έσπευσε να δικαιολογηθεί για τη σημερινή κατάσταση αδυναμίας, λέγοντας ότι τα επιτόκια είναι υψηλά για… «διάφορους λόγους».

«Αν βγούμε ξανά στις αγορές δεσμεύεστε να παραδεχθείτε ότι πετύχαμε; Δεν σας βγήκαν οι συντάξεις. Αν βγούμε στις αγορές θα παραδεχθείτε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα;» διερωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και απαντώντας τέλος στις κατηγορίες ότι το υπερπλεόνασμα επιτεύχθηκε μέσω εσωτερικής στάσης πληρωμών και υπερφορολόγησης, ισχυρίστηκε ότι το απόθεμα χτίστηκε από την εκταμίευση του καλοκαιριού και από άλλες εκταμιεύσεις. «Έχετε δίκιο πάντως», παραδέχθηκε,  «ότι θέλει προσοχή η διαχείρισή του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...