569
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο πρόεδρς της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η γερμανίδα καγκελάριος, ο καναδός πρωθυπουργός και η... Ιβάνκα | REUTERS/Michael Kappeler, Pool

Η Ιβάνκα στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ στο τραπέζι των… ηγετών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2017, 11:20
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο πρόεδρς της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η γερμανίδα καγκελάριος, ο καναδός πρωθυπουργός και η... Ιβάνκα
|REUTERS/Michael Kappeler, Pool

Η Ιβάνκα στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ στο τραπέζι των… ηγετών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2017, 11:20

Η Ιβάνκα Τραμπ πέταξε μαζί με τον πατέρα της και τον σύζυγό της στο Αμβούργο για τη συνεδρίαση της ομάδας των G20. Συνηθισμένο πλέον. Η Ιβάνκα Τραμπ συμμετείχε σε εκδηλώσεις της συνόδου κορυφής, μίλησε σε πάνελ στο πλευρό της Κριστίν Λαγκάρντ, βγήκε φωτογραφίες με την Ανγκελα Μέρκελ, αντάλλαξε δυο κουβέντες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κανένα πρόβλημα, κάθε ηγέτης δικαιούται να φέρει μαζί του στη σύνοδο κορυφής μέλη του προσωπικού του, και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στη γερμανική πόλη και στη σύνοδο κορυφής ως σύμβουλος του προέδρου. Ολόκληρο γραφείο έχει στον Λευκό Οίκο.

Η Ιβάνκα Τραμπ έκατσε στο τραπέζι των ηγετών των G20. Βρήκε την ευκαιρία, όταν αποχώρησε από το τραπέζι ο πατέρας της για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της Ινδονησίας. Με γρήγορα αντανακλαστικά, εντόπισε την άδεια θέση και τρύπωσε ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Σι Τζιπίνγκ, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και την Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα που συζητούσαν για την αφρικανική μετανάστευση και την υγεία.

Ε, το παρατράβηξε. Ξεπέρασε τα όρια της ουδέτερη ζώνης -όσο ουδέτερη μπορεί να είναι- της εμφάνισής της ως συμβούλου του προέδρου σε μία πολιτική εκδήλωση. Στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα social media, οι χρήστες του Διαδικτύου δεν είδαν τη σύμβουλο του προέδρου αλλά την κόρη του προέδρου. Και στη θέση του προέδρου ξαφνικά φαντάστηκαν έναν επιχειρηματία -αυτό είναι το πραγματικό προφίλ του Ντόναλντ Τραμπ- που παίρνει σε επαγγελματικά δείπνα την κορούλα του, επίσης επιχειρηματία, για να τη δικτυώσει με τα κατάλληλα πρόσωπα.

«Νεποτισμός», «ανάρμοστο», «δικτατορία», σχολίαζαν χρήστες στο Twitter υπενθυμίζοντας ότι η Ιβάνκα Τραμπ δεν είναι εκλεγμένη σε καμία θέση και αμφισβητώντας το κατά πόσο μπορεί να μετέχει σε μία υψηλόβαθμη συνάντηση ηγετών η ιδιοκτήτρια εταιρείας μόδας.

2017-07-08T100034Z_1757198633_RC1BC03CA870_RTRMADP_3_G20-GERMANY
Η κόρη του αμερικανού προέδρου, πριν αρχίσει ένα από τα συνέδρια της συνόδου του G20 (REUTERS/Ludovic Marin/POOL)

«Δεν βγάζει νόημα», σχολίασε, μιλώντας στο MSNBC η Μαξίν Γουότερς, μέλος του Κογκρέσου που εκπροσωπεί την Καλιφόρνια. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκπροσωπεί εμάς ως αρχηγός του ελεύθερου κόσμου, και εκείνος κάνει πολιτικά παιχνίδια, ώστε να αναδείξει την κόρη του σε μία πολύ σημαντική συνεδρίαση, για την οποία η ίδια δεν γνωρίζει τίποτε».

Εκτός του ότι δεν «βγάζει νόημα», δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο, όπως ανέφερε ανταποκριτής στο BBC.

2017-07-08T073112Z_2023751846_RC18BBB753C0_RTRMADP_3_G20-GERMANY
Ιβάνκα Τραμπ, πρόεδρος εταιρείας μόδας και Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, σε πάνελ για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα (REUTERS/Carlos Barria)

«Είναι εντελώς ανάρμοστο. Με ποια ακριβώς εμπειρία και ιδιότητα βρίσκεται η Ιβάνκα Τραμπ στο ίδιο τραπέζι με ηγέτες του κόσμου όπως η Τερέζα Μέι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν; Κυριολεκτικά, ένα μέτρο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για ένα δείγμα της εγγενούς διαφθοράς σε αυτήν την κυβέρνηση», τόνισε η Ζερλίνα Μάξουελ, πρώην στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Και το καλύτερο. Τη φωτογραφία της Ιβάνκα Τραμπ στο τραπέζι των ηγετών ανάρτησε στο Twitter η Σβετλάνα Λουκάζ, μέλος της αντιπροσωπείας της ρωσικής κυβέρνησης. Λίγο αργότερα διέγραψε την ανάρτηση. Αλλα η πολιτική σχολιαστής Ανα Ναβάρο πρόλαβε να σχολιάσει: «Οι Ρώσοι ήξεραν ότι η φωτογραφία αυτή θα προκαλούσε αντιδράσεις. Και ότι θα πυροδοτούσε συζητήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ».

Πάντως η Ιβάνκα είχε μία πολύ σημαντική υποστηρίκτρια -σύμμαχο του πατέρα της. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να ρίξει τους τόνους. «Οι εκπρόσωποι (του προέδρου) αποφασίζουν, όταν απουσιάζει ο πρόεδρος, ποιος θα τον αντικαταστήσει στην καρέκλα. Η Ιβάνκα ήταν μέρος της ομάδας των ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι εργάζεται στον Λευκό Οίκο και ότι συμμετέχει σε ορισμένες πρωτοβουλίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...