547
Ο Ντόναλντ Τουσκ (αριστερά) και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Τουσκ σε Τσίπρα: «Είμαστε μακριά από ένα οικονομικό success story»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 11:44
Ο Ντόναλντ Τουσκ (αριστερά) και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου
|ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Τουσκ σε Τσίπρα: «Είμαστε μακριά από ένα οικονομικό success story»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 11:44

Συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Τετάρτης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα αρχίσουμε τις συζητήσεις σήμερα με μία καλύτερη διάθεση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» είπε ο κ. Τουσκ. Ωστόσο σημείωσε ότι «είμαστε ακόμη μακριά από ένα οικονομικό success story». Αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «λόγω της αποφασιστικότητας και της θέσης ευθύνης που επιδεικνύετε είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε αυτή την απαιτητική διαδικασία».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός απέναντι στην Ελλάδα, αποκαλώντας την «δεύτερο σπίτι του για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους» και χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ως «εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης».

210000
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αριστερά) και ο Πρωθυπουργός κάνουν χειραψία για τους φωτογράφους έξω από το Μαξίμου (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS)

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η επίσκεψη του κ. Τουσκ λαμβάνει χώρα «σε μία ζωτικής σημασίας στιγμή, μερικές ημέρες μετά τη διακήρυξη της Ρώμης που επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της ενότητας στην Ευρώπη».

Εκτός από την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι δύο πολιτικοί θα συζητούσαν και για τις τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης και το Brexit καθώς και για το Μεταναστευτικό.

209994
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις που έκαναν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αριστερά) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ο κ. Τουσκ έγινε δεκτός στο Προδρικό Μέγαρο, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε θέματα ευρωπαϊκής συνοχής. «Η ΕΕ πρέπει να γίνει ισχυρή και ελκυστική, διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά προς τον τελικό της προορισμό, την ενοποίησή της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην θεσμική της εμβάθυνση και ολοκλήρωση», είπε ο ίδιος.

209988
Ντόναλντ Τουσκ (αριστερά) και Προκόπης Παυλόπουλος μιλούν για ζητήματα ευρωπαϊκής συνοχής (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Μίλησε για τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, για λάθη που δεν οφείλονται αποκλειστικά στη χώρα και επεσήμανε ότι η Ελλάδα ακολουθεί αταλάντευτα τον ευρωπαϊκό της δρόμο. «Ολοι ομολογούν πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της», τόνισε προσθέτοντας ότι αυτό «πρέπει να συνυπολογισθεί αναλόγως στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».

Ο κ. Τουσκ από την πλευρά του ανέφερε ότι «είμαι ευτυχής που μπορώ να πω σήμερα ότι νιώθω πως έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των Εταίρων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Και νιώθω ότι πραγματικά αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των διαδικασιών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο».

Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε» κάνοντας λόγο για την αφοσίωση που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός στον συγκεκριμένο σκοπό και στην διάθεσή του να κάνει κάποιες θυσίες.

«Εγώ είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, ωστόσο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...