494
| REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση: 19 βαθμοί θέρμανση, 25 βαθμοί ψύξη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 19:35

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση: 19 βαθμοί θέρμανση, 25 βαθμοί ψύξη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 19:35

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες. Τα πράγματα είναι περίπου όπως τα φανταζόμασταν όλοι, πιθανώς και κάπως χειρότερα. Στις «κατευθυντήριες γραμμές» του ευρωπαϊκού κέντρου προς τις περιφέρειες της Ενωσης περιλαμβάνονται οδηγίες στα κράτη-μέλη για τη λελογισμένη θέρμανση και την ψύξη των δημοσίων κτιρίων τους, αλλά και για τη λειτουργία των βιομηχανιών. Η βασική ιδέα γύρω από την οποία κινούνται οι προτάσεις ενεργειακής λιτότητας είναι η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δηλαδή η σύμπνοια των εταίρων – κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο, μια και η Ουγγαρία ήδη «τραβάει την ουρά της απέξω» κάνοντας «εθνική πολιτική» και θυμίζοντας τα φαινόμενα με τις απαγορεύσεις εξαγωγής υγειονομικών μασκών στην αρχή της πανδημίας.

Η Κομισιόν επιθυμεί «συντονισμένη δράση» στο Ενεργειακό, όμως ήδη η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ενέργειας από τον Αύγουστο, ώστε να εξασφαλίσει με καύσιμα τη δική της επικράτεια της εν όψει χειμώνα. Η Κομισιόν, βέβαια, ανησυχεί μήπως οι Ρώσοι μειώσουν ή διακόψουν αιφνιδίως τη ροή του φυσικού αερίου. Οι «κατευθυντήριες γραμμές» της δεν θα ενθουσιάσουν τους οικολόγους, αφού επιστρέφουν πανηγυρικά στο προσκήνιο οι γαιάνθρακες (λιγνίτες) και τα πυρηνικά εργοστάσια. Η Κομισιόν αναφέρεται ρητώς σε «παράταση ζωής» των πυρηνικών σταθμών και των λιγνιτικών μονάδων και σε «χαλάρωση» των περιβαλλοντικών ορίων πάνω στα οποία έχτισε την «πράσινη οικονομία» της. Στο κείμενο υπάρχει ωστόσο το παρηγορητικό επίθετο «προσωρινώς»

Η «αλληλεγγύη» που πρέπει να επιδείξουν τα μέλη σε όλα τα παραπάνω σημαίνει «διασυνοριακή συνεργασία». Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στο έκτακτο συμβούλιό τους που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου. Πάντως, ήδη από τον περασμένο Μάιο η Ενωση βρίσκεται σε «φάση εγρήγορσης». Τα κράτη-μέλη έχουν προτείνει στους πολίτες τους την εθελοντική μείωση της ζήτησης και επιδίδονται σε καμπάνιες που απευθύνονται τόσο στις οικογένειες όσο και στις επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ενωσης ενθαρρύνουν τους υπηκόους τους να μειώσουν τη χρήση του θερμοσίφωνα και των κλιματιστικών. Η Κομισιόν θέλει από τα μέλη του κλαμπ να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια, εξαιρουμένων μόνο των γηροκομείων και των νοσοκομείων. Τα σχολεία υπόκεινται στον γενικό κανόνα. Παράλληλα οι ευρωπαίοι βιομήχανοι καλούνται από το ευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό να αλλάξουν τα καύσιμα των μονάδων τους…

Η πρόταση της Κομισιόν για τα δημόσια κτίρια είναι η εξής: πρέπει να περιορίσουν τη θέρμανσή τους στους 19 βαθμούς (και ας επικρατεί παγετός) και την ψύξη τους στους 25 βαθμούς (και ας επικρατεί καύσωνας). Στους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας η Κομισιόν υπόσχεται «αποζημιώσεις» σε περίπτωση που θα μειώσουν οικειοθελώς τη ζήτησή τους για ενέργεια (διακινδυνεύοντας την παραγωγή τους), αλλά και «κίνητρα» ώστε να αποφασίσουν αλλαγές στην ενεργειακή τροφοδοσία τους. Σε ό,τι αφορά τους παρόχους φυσικού αερίου, τους Ρώσους, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά: η Gazprom έχει από ημερών γνωστοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την «ασφαλή λειτουργία» του Nord Stream 1 μετά τις 22 Ιουλίου, όταν θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του. Από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων εξαρτώνται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό περί τις 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...