375
Ο όμιλος Μαρινόπουλος περνά εξ ολοκλήρου στην κυριότητα του Σκλαβενίτη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος από τις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2016, 10:39
Ο όμιλος Μαρινόπουλος περνά εξ ολοκλήρου στην κυριότητα του Σκλαβενίτη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος από τις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2016, 10:39

Η υπόθεση διάσωσης της Μαρινόπουλος δείχνει να φτάνει σε αίσιο τέλος. Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πιστρωτριών τραπεζών, του Σκλαβενίτη και του ομίλου Μαρινόπουλου προβλέπει πως ο τελευταίος περνά εξ ολοκλήρου στην κυριότητα του Σκλαβενίτη, μεταβιβάζεται, δηλαδή, το 100% και σχηματίζεται νέα εταιρεία, που θα λάβει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ.

Οριστικοποιήθηκαν έτσι οι διαπραγματεύσεις του τελευταίου μήνα, που ακολούθησαν μετά το αίτημα για την υπαγωγή του ομίλου στο άρθρο 99. Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% στις απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ, που έχουν οι προμηθευτές της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας λιανεμπορίου, ενώ όσοι έχουν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα αποπληρωθούν στο ακέραιο. Στο ακέραιο θα αποπληρωθούν επίσης το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι απαιτήσεις των οποίων είναι 49,1 και 51,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η συμφωνία επικυρώθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank – είχε επικυρωθεί από τη Eurobank– ενώ σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται και η έγκριση από τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής τράπεζας και της τράπεζας Πειραιώς.

Το θέμα έχει ήδη περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές Εθνικής και Πειραιώς και θα ήταν έκπληξη να υπάρξει σε αυτή τη φάση της διαδικασίας κάποια αρνητική εξέλιξη.

Από το συνολικό δάνειο των 360 εκατ. ευρώ που θα δοθεί με ευνοϊκό επιτόκιο, τα 40 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό η νέα εταιρεία, που θα αλλάξει ριζικά μορφή, εγκαταλείποντας ό,τι παραπέμπει στην εποχή του Μαρινόπουλου.

Εκτός από τη συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών, τα ενδιαφερόμενα μέρη φέρονται να έχουν εξασφαλίσει και τη συναίνεση των προμηθευτών, στους οποίους οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 722,8 εκατ. ευρώ. Ο φόβος του να χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους σε περίπτωση κατάρρευσης του Μαρινόπουλου, αποτελεί το βασικότερο κίνητρο για την αποδοχή του «κουρέματος» της τάξεως του 50% για όσους έχουν απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στελέχη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση υπογραμμίζουν ότι πέρα από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της συμφωνίας, το κρίσιμο θέμα η ταχεία αποκατάσταση της αξιοπιστίας της επιχείρησης, κάτι που φαίνεται ότι εξασφαλίζεται με την ανάληψη του μάνατζμεντ από τον Σκλαβενίτη.

«Η νέα διοίκηση θα πρέπει να υλοποιήσει με ταχύτατο ρυθμό το business plan, που θα φέρει ξανά τον κόσμο στα καταστήματα, σημειώνουν χαρακτηριστικά, κάτι που η εμπειρία της απορρόφησης του Βερόπουλου από το My Market, δείχνει ότι είναι εφικτό», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News