521
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ τελικά δεν θα είναι υποψήφιος | Photo by Monica Schipper/Getty Images/Ideal Images

Ο Μπλούμπεργκ φοβήθηκε τον Τραμπ (για το καλό μας)

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2016, 09:49
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ τελικά δεν θα είναι υποψήφιος
|Photo by Monica Schipper/Getty Images/Ideal Images

Ο Μπλούμπεργκ φοβήθηκε τον Τραμπ (για το καλό μας)

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2016, 09:49

Βάζοντας τέλος στην σεναριολογία που δεν κράτησε μεν αρκετά, αν και κάποιοι θα ήθελαν να δουν να γίνεται πραγματικότητα, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται τελικά να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Είναι ένα ρίσκο που δεν θα πάρω, γράφει στο μέσο που ίδρυσε, το πρακτορείο Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Το επιχείρημά του είναι αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον: Δεν επιθυμεί να είναι αυτός που θα στρώσει το χαλί για την είσοδο του Ντόναλντ Τραμπ ή του Τεντ Κρουζ στο Λευκό Οίκο, σημειώνει δείχνοντας ίσως μια έμμεση προτίμηση προς την Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μπλούμπεργκ διευκρινίζει ότι με τρεις υποψήφιους το Νοέμβριο κανένας δεν θα μπορούσε να έχει την πλειοψηφία του κολεγίου των εκλεκτόρων. Αυτό θα μετέθετε την ευθύνη εκλογής νέου προέδρου στο Κογκρέσο (το οποίο να σημειωθεί ότι δεν διαλύεται πριν από την προεδρική εκλογή). Με δεδομένο ότι και στα δύο σώματα αυτή τη στιγμή έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι, ο νέος πρόεδρος αναπόφευκτα θα προέρχονταν από αυτήν την παράταξη!

«Αγαπώ την χώρα μου πάρα πολύ για να έχω ρόλο στην εκλογή ενός υποψήφιου που θα σκοτεινιάσει το μέλλον μας», γράφει εννοώντας τον Ντόναλντ Τραμπ

Στο άρθρο του μιλά έχοντας κατά νου τον Ντόναλντ Τραμπ και τον διχαστικό του λόγο – τον αναφέρει και ονομαστικά εξάλλου.

«Αγαπώ την χώρα μου πάρα πολύ για να έχω ρόλο στην εκλογή ενός υποψήφιου που θα αποδυναμώσει την ενότητά μας και θα σκοτεινιάσει το μέλλον μας», γράφει εξηγώντας τους λόγους που τον κρατούν μακριά από τη μάχη.

Το Politico σημειώνει ότι η ρητορική του δημοκρατικού υποψήφιου Μπέρνι Σάντερς κατά της επιρροής των τραπεζών και γενικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πολιτική ζωή επίσης ήταν λόγος για να μην είναι υποψήφιος. Προς επίρρωσιν, τη Δευτέρα ο Σάντερς είπε ότι είναι εντέλει κακό για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ ότι αυτοί που αισθάνονται ότι θέλουν να κατέβουν στις εκλογές είναι αυτοί που έχουν πολλά χρήματα. (Ο Μπλούμπεργκ δεν τον αναφέρει καθόλου στο άρθρο του).

Η υποψηφιότητα που πάγωσε

Τον Φεβρουάριο δημοσίευμα στους Financial Times ανέφερε για πρώτη φορά ότι ο Μπλούμπεργκ σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος – κάτι που ο ίδιος δεν διέψευσε τότε. Είχαν αρχίσει πλέον οι πρώτες αναμετρήσεις στις προκριματικές εκλογές και ήταν σαφές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ασταμάτητος, παρά τα χαρακτηριστικά μη εκλεξιμότητας που θεωρείται ότι έχει – τα ίδια ίσως χαρακτηριστικά που για τους ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς του είναι αυτά που τον κάνουν εκλέξιμο.

Με τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να αρχίσει να συμμετέχει σε αναμετρήσεις να μειώνεται, ο Μπλούμπεργκ είχε στα χέρια του και έρευνες που έδειχναν ότι μόνο ένας στους πέντε δημοκρατικούς και ένας στους δέκα ρεπουμπλικάνους έχουν θετική εικόνα για αυτόν.

Τα στατιστικά δεν του έδιναν ελπίδες (θα ήταν τεράστια έκπληξη αν έκανε την ανατροπή το Νοέμβριο).

Η απόφασή του είναι σημαντική ανακούφιση για τους διεκδικητές του χρίσματος και στα δύο στρατόπεδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τεντ Κρουζ, όποιος από τους δύο είναι τελικά υποψήφιος, αλλά και η Χίλαρι Κλίντον θα έβλεπαν την απήχησή τους να μειώνεται σε περίπτωση που τον Νοέμβριο ο αγώνας θα γίνονται από τρεις υποψήφιους. Από την άλλη, ένας υποψήφιος με σημαντική οικονομική επιφάνεια μπορεί να αποδειχτεί δύσκολος αντίπαλος σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δωρεές..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...