1123
Στιγμιότυπο από διαδήλωση ακραίων υποστηρικτών της «φυλετικής καθαρότητας» στις ΗΠΑ | .

Οι εντιμότατοι ακροδεξιοί φίλοι του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 14:19
Στιγμιότυπο από διαδήλωση ακραίων υποστηρικτών της «φυλετικής καθαρότητας» στις ΗΠΑ
|.

Οι εντιμότατοι ακροδεξιοί φίλοι του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 14:19

Ομόδοξοι, φαιοί, επικίνδυνοι, γραφικοί. Ολες οι… φυλές της ακροδεξίας πτέρυγας ανά τον κόσμο – με τις όποιες διαφοροποιήσεις τους – συντάσσονται στον κοινό αγώνα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Η ρητορική του αμερικανού πολυεκατομμυριούχου ευνοεί τέτοιου είδους ταυτίσεις. Με μια ποικιλία σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων που ξεφεύγουν από την πολιτική μενταλιτέ των Ρεπουμπλιακών και διαρρηγνύουν κάθε σχέση με το «πολιτικά ορθό», ο Τραμπ έχει αλλάξει τους όρους της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ και έχει ρίξει μπόλικους τόνους γκρίζου χρώματος στην αστερόεσσα που κοσμεί πάντα τα πάνελ στα οποία βγάζει τους λόγους του.

Ο Ντέιβιντ Ντιουκ, πρώην ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και εσχάτως ο ακροδεξιός καθηγητής και σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν, συνθέτουν τη «συνομοταξία των πρόθυμων ακροδεξιών». Μπορεί ο Τραμπ να προσπαθεί με εύσχημο τρόπο να αποφύγει τη σύμπραξη μαζί τους, ωστόσο η προσπάθειά του δεν είναι επιτυχής. Ουδείς τον πιστεύει. Ακόμη και οιν παραδοσιακοί Ρεπουμπλικανοί βλέπουν με θλίψη το κόμμα τους να διολισθαίνει σε ακραίες απόψεις και συμπεριφορές, οι οποίες θα ενταθούν σε περίπτωση που ο Τραμπ λάβει το χρίσμα. Πολλώ δε μάλλον αν γίνει και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά, ας δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά:

Τραμπ και Κου Κλουξ Κλαν

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ με τον πρώην ηγέτη της περιβόητης οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ; Μήπως ο πολυεκατομμυριούχος υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για το προεδρικό χρίσμα, κάνει ένα επικίνδυνο ρεσάλτο προς την πλευρά των ακραίων; Ή, ακόμη χειρότερα, υπάρχουν αποδείξεις ότι εντός των ΗΠΑ υπάρχουν ακόμη ρατσιστικά «σταγονίδια» που εκπορεύονται από τη συγκεκριμένη οργάνωση, παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν υφίσταται;

Ο Τραμπ προσπάθησε αρχικά να αρνηθεί να καταδικάσει τον Ντέιβιντ Ντιουκ όταν ο τελευταίος βγήκε δημόσια να υποστήριξε την υποψηφιότητά του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στo CNN, ο Τραμπ απέφυγε με εύσχημο τρόπο να καταδικάσει τον Ντιουκ λέγοντας πως δεν τον γνωρίζει, επομένως να έχει να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι από τη δήλωση υποστήριξης του πρώην ηγέτης της ρατσιστικής οργάνωσης.

Δεν πέρασαν πολλές ώρες και άλλαξε ρότα. Τόσο μέσω του προσωπικού του λογαρισμού στο Twitter, όσο και σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, προσπάθησε να αμυνθεί λέγοντας πως παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του στο CNN και ότι, πράγματι, αποδοκιμάζει τη στήριξη που του προσφέρει ο Ντέιβιντ Ντιουκ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ βρέθηκε σε ένα δίλημμα. Οπως αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος Vοx, κλήθηκε να αποφασίσει αν θα παραμείνει στην ουδέτερη άποψη για τον Ντιουκ ελπίζοντας πως έτσι θα προσεταιριστεί τις ψήφους των ακραίους στοιχείων που θάλλουν στην ενδοχώρα των ΗΠΑ ή θα αναγκαστεί να προβεί σε μια ευθεία και κατηγορηματική αποδοκιμασία, η οποία θα κατευνάσει τα μετριοπαθή μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ παίζει πάλι ένα κυνικό παιχνίδι πολιτικού πραγματισμού που ξεπερνάει τα όρια και ουσιαστικά παίζει με τη φωτιά.

Screen_Shot_2014-06-20_at_11.29.18_AM
Αποκαλυπτικός χάρτης που δείχνει την εξάπλωση της ΚΚΚ σε πάρα πολλές πολιτείες των ΗΠΑ

Screen_Shot_2014-12-30_at_12.34.47_PM.0_2.0.0Από την άλλη, αυτό που αποδείχθηκε μετά την ιστορία με τον Ντιουκ, είναι κάτι που σχεδόν οι Αμερικανοί το γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν να το παραδεχθούν δημόσια. Η ΚΚΚ (Κου Κλουξ Κλαν) δεν είναι μια οργάνωση εν υπνώσει, πολλώ δε μάλλον «τελειωμένη». Υπάρχει και μάλιστα σε αρκετά σημεία των ΗΠΑ.

Ο αναλυτής Αντριου Προκόπ, το 2014, είχε επισημάνει στο Vox ότι υπάρχει ανάλυση που δείχνει ότι τουλάχιστον 41 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ενεργό θύλακα της ΚΚΚ, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 160 τμήματα της οργάνωσης. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.000-8.000 μέλη στην οργάνωση.

Από το 2014 και μέχρι σήμερα (σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών), υπάρχει η αίσθηση ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των υποστηρικτών. Μια τελευταία έκθεση αναφέρει πως έχουν βρεθεί 190 οργανώσεις της ΚΚΚ σε όλη τη χώρα, κάτι που σύμφωνα με τους ψυχρούς αριθμούς αντιστοιχεί σε αύξηση 18% στην επιρροή της.

Η αναλυτής Τζόναθαν Τσάιτ, με άρθρο του στο περιοδικό των New York Times, σημείωνε τα εξής για το θέμα: «Η πολιτική λογική του Τραμπ είναι παράδοξη. Ναι, είναι αλήθεια ότι οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι αντιδρούν στα ρατσιστικά μηνύματα, ταυτόχρονα όμως είναι πεπεισμένοι για την αθωότητά τους ως προς το ρατσιστικό ζήτημα. Τουτέστιν, δεν θα ήθελαν με τίποτα να ταυτιστούν με την ΚΚΚ».

Τραμπ και Λεπέν 

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, τάχθηκε χθες δημόσια υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί το τρέχον διάστημα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Εάν ήμουν Αμερικανός, θα ψήφιζα τον Ντόναλντ Τραμπ… ο Θεός να τον φυλάει!», έγραψε στο Twitter ο 87χρονος ευρωβουλευτής και συνιδρυτής του FN.

Ο αμερικανός μεγιστάνας, φαβορί πλέον στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, έχει κάνει πολλές αμφιλεγόμενες δηλώσεις, για τη μετανάστευση όπως και για το Ισλάμ. Μια από τις προτάσεις του που είχαν προκαλέσει τον μεγαλύτερο θόρυβο ήταν αυτή που προέβλεπε την επιβολή μιας «προσωρινής» απαγόρευσης στους μουσουλμάνους να εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις και εκπαραθυρώθηκε από το Εθνικό Μέτωπο πέρυσι με πρωτοβουλία της ίδιας του της κόρης, της Μαρίν Λεπέν, αφού επανέλαβε την άποψή του πως το Ολοκαύτωμα ήταν «λεπτομέρεια της ιστορίας».

To CNN, σε σχετικό άρθρο του αναφέρει πως δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έντυπωση η ταύτιση απόψεων των δύο ανδρών σε μια σειρά από θέματα, όπως αυτό της μετανάστευσης. Ουσιαστικά, αμφότεροι αρδεύουν από το ίδιο «ξερό» πηγάδι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Τραμπ και Ντούγκιν 

Ο τρίτος της… παρέας των ακραίων που έσπευσε να ταχθεί υπέρ του Τραμπ ήταν ο ρώσος ακροδεξιός και σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν. Ναι, είναι ο ίδιος… Ντούγκιν που φέρεται να έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και να συναγελάζεται με διάφορα άλλα ακραία κόμματα της Ευρώπης. Ο αμερικανικός ιστότοπος Vox, αναφέρει πως ο ρώσος καθηγητής, με άρθρο του σε ρωσική ιστοσελίδα, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Τραμπ λέγοντας πως πρέπει να τον ψηφίσουν οι Αμερικανοί για να δούμε στη συνέχεια τι θα γίνει. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τον Τραμπ «ηγέτη».

Στη συνέχεια του άρθρου του, δεν αρνείται ότι έλκεται εντόνως από την πολιτική φυσιογνωμία του Τραμπ: «Ναι, είναι σκληρός, τραχύς, λέει αυτό που σκέφτεται, είναι αγενής και συναισθηματικός, αλλά και προφανώς ειλικρινής. Το γεγονός ότι είναι δυσεκατομμυριούχος δεν έχει σημασία. Είναι διαφορετικός, ένας άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας στις ΗΠΑ. Ανήκει σε εκείνη την παραδοσιακή Αμερική που βρίσκεται μακριά από τη γυαλάδα της παγκόσμιας ελίτ. Μερικές φορές είναι αηδιαστικός και βίαιος, αλλά αυτή είναι η αληθινή Αμερική. Από την άλλη είναι αξιόπιστος. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να αλλάξει τα πάντα, αλλά δεν έκανε τίποτα. Η Χίλαρι Κλίντον είναι ένα γερασμένο πρόσωπο. Αρα, ο μοναδικός που μπορεί να επαναφέρει τα φυσικά σύνορα των ΗΠΑ είναι μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει ο Ντούγκιν.

Συμπέρασμα: όταν έχεις φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...