638
Ανυποχώρητος στις απαιτήσεις του κατά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος της Ρωσίας | Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Τι ζητά ο Πούτιν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2025, 18:45
Ανυποχώρητος στις απαιτήσεις του κατά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος της Ρωσίας
|Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Τι ζητά ο Πούτιν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2025, 18:45

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αλάσκα και η συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήταν «ειλικρινής και ουσιαστική».

Τόνισε ότι η Μόσχα «σέβεται τη θέση των ΗΠΑ» και επιθυμεί επίσης την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα. Ο Πούτιν συγκάλεσε το Σάββατο σύσκεψη στο Κρεμλίνο για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής στην Αλάσκα.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο TASS, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται ότι «πολλές δυνάμεις θα αντιταχθούν στον διάλογό τους», ωστόσο «το βασικό είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση» και ότι απαιτείται «συστηματική δουλειά».

Την ίδια ώρα οι Financial Times υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους, επικαλούμενοι καλά πληροφορημένες πηγές, ότι ο ρώσος πρόεδρος απαίτησε η Ουκρανία να αποχωρήσει από την ανατολική ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας, αλλά δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορούσε να παγώσει τις υπόλοιπες γραμμές του πολεμικού μετώπου αν ικανοποιηθούν οι βασικές του απαιτήσεις.

Οι FT επισημαίνουν ακόμη ότι ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει εγκαταλείψει τις βασικές του απαιτήσεις για να «επιλυθούν τα βαθύτερα αίτια» της σύγκρουσης, κάτι που ουσιαστικά θα τερμάτιζε την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας στη σημερινή της μορφή και θα ανέτρεπε την ανατολική διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί σε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού, εφόσον ικανοποιηθεί ότι τα «βαθύτερα αίτια» έχουν αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% του Ντονέτσκ, αλλά η δυτικότερη αλυσίδα πόλεων παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο και είναι κρίσιμη για την στρατιωτική επιχείρηση και την άμυνά της κατά μήκος του ανατολικού μετώπου. Ολο το Λουχάνσκ, εκτός από ένα μικρό δυτικό τμήμα, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τους Financial Times άνθρωποι που γνωρίζουν τις σκέψεις του Ζελένσκι είπαν ότι δεν θα δεχόταν να παραδώσει το Ντονέτσκ, αλλά θα ήταν ανοιχτός στο να συζητήσει το ζήτημα της επικράτειας με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα. Ο Ζελένσκι θα ήταν επίσης ανοιχτός στο να συζητήσει το θέμα σε τριμερή συνάντηση με τον Τραμπ και τον Πούτιν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι εδαφικές απαιτήσεις του Πούτιν φαίνεται να έχουν σκληρύνει από τον Απρίλιο, όταν είχε πει στον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παγώσει ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου εάν αντιμετωπίζονταν τα «βαθύτερα αίτια».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε στους Financial Times: «Διεξήχθη μια πολύ σημαντική και ουσιαστική συνομιλία που θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά μια συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί, αλλά, φυσικά, η ουσία όσων συζητήθηκαν δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί».

Μετά την επιστροφή του στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε σε ομάδα ανώτατων αξιωματούχων του Κρεμλίνου ότι το ταξίδι ήταν «έγκαιρο και πολύ χρήσιμο», σύμφωνα με πλάνα που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση. Ο Πούτιν ανέφερε ότι «εξήγησε τους λόγους της κρίσης» στον Τραμπ και ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την ειρήνη θα έπρεπε να τους αντιμετωπίσει.

Ο Τραμπ προσήλθε στη συνάντηση της Παρασκευής απειλώντας με σοβαρές συνέπειες εάν ο Πούτιν δεν συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός. Έφυγε όμως από τη σύνοδο με άδεια χέρια και μετέφερε αντ’ αυτού τις απαιτήσεις του Πούτιν για εδαφικές παραχωρήσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα το Σάββατο, ο Τραμπ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός από τον Πούτιν, συμβουλεύοντας τον Ζελένσκι να «κάνει μια συμφωνία» με τη Ρωσία.

«Καθορίστηκε από όλους ότι ο καλύτερος τρόπος να τερματιστεί ο φρικτός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι να προχωρήσουμε απευθείας σε μια Συμφωνία Ειρήνης, η οποία θα έθετε τέλος στον πόλεμο, και όχι σε μια απλή Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός, οι οποίες συχνά δεν τηρούνται», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social έπειτα από τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Εάν όλα πάνε καλά, θα προγραμματίσουμε τότε συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...