1572
| IntimeNews

Τι είπαν Μητσοτάκης και Τασούλας για την Ελλάδα του 2040

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 19:33

Τι είπαν Μητσοτάκης και Τασούλας για την Ελλάδα του 2040

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 19:33

Με συγχαρητήρια προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στην εναρκτήρια εκδήλωση του forum «Η Ελλάδα το 2040», στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής το πρωί της Δευτέρας.

«Καλούμεθα ως γενεά, ως φορείς, ως παράγοντες, ως πολιτευόμενοι, να πραγματώσουμε τη δική μας εποποιία μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος» τόνισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το Διεθνές Διαδικτυακό Φόρουμ για τις προοπτικές, τη δυναμική και τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας την επόμενη 20ετία διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» από τις 18 ως τις 20 Οκτωβρίου.

Η ομιλία Μητσοτάκη

«Το 1949 κυκλοφόρησε στη Γαλλία ένα βιβλίο με τίτλο η μεγάλη ελπίδα τον 21ο αιώνα. Στόχος του βιβλίου ήταν να σκιαγραφήσει πως θα ήταν ο κόσμος το 2000. Περιείχε, δε, και ορισμένες τολμηρές προβλέψεις, όπως την δυναμική ανάκαμψη της Ευρώπης. Προέβλεψε το ευρωπαϊκό οικονομικό θαύμα τις δεκαετίες του 60, 70, 80. Ο συγγραφέας σήμερα θα ήταν πιο δύσκολο να επαναλάβει την επιτυχία του. Γιατί σήμερα αυτές οι νέες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό αλλάζουν και με μεγάλο ρυθμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

«Υπάρχουν και αντιφάσεις όπως πλούσιες οικονομίες αλλά και μεγάλο δημόσιο χρέος» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Έχουμε υπερπληθυσμό, αλλά στην ήπειρο μας υπογεννητικότητα. Από τη μία πλευρά ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους καθιστά επίκαιρη τη συζήτηση για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας. Όσο όμως πιο γρήγορα θα αναπτύσσονται θα βαθαίνει και το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πρόσβαση σε αυτά και σε όσους δεν θα έχουν. Η πρόσβαση στις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις δεν μπορεί να είναι προνόμιο των ελίτ. Στοίχημα να οικοδομήσουμε τη νέα συμπεριληπτική κοινωνία» συμπλήρωσε.

«Κινούμενοι σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον η στρατηγική της χώρας οφείλει πάντα να έχει εναλλακτικές λύσεις», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στην αρετή της προσαρμοστικότητας. Όσο και εάν πασχίζουμε να προβλέψουμε το μέλλον η διαχείριση του απρόοπτου θα είναι το στοίχημα της εποχής μας» ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτό θα αποτελέσει και την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κράτη που θα προοδεύσουν και σε αυτά που θα μείνουν πίσω».

Εξηγώντας στη συνέχεια της προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «κατευθύνσεις, όπως η καθαρή ενέργεια υπερβαίνουν τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας. Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας είναι μία ακόμη σημαντική κατεύθυνση, εκεί έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Κατεύθυνση Τρίτη, ο μετασχηματισμός της πρωτογενούς παραγωγής και εδώ ο ορίζοντας δράσης ξεπερνά κατά πολύ τον ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας γιατί πολλές από τις προκλήσεις ακόμα σήμερα δεν έχουν απαντηθεί από την τεχνολογία, όπως η απανθρακοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Η ελληνική ναυτιλία θα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε μία ναυτιλία χαμηλών και εν τέλει μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε και για το απίθανο. Τέταρτη κατεύθυνση αυτό που ονομάζουμε τεχνολογική επανάσταση, ήδη το βλέπουμε μέσω της εφαρμογής gov.gr, το βλέπουμε και μέσα από τις επιχειρήσεις και πως αυτή αλλάζει τη σχέση με τα προσωπικά δεδομένα. Πέμπτη κατεύθυνση έχει να κάνει με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τι σχολείο θα έχουμε το 2040; Θα υπάρχει το σχολείο και το πανεπιστήμιο όπως το γνωρίζουμε τώρα; Έκτο πεδίο διερεύνησης οι μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις, αφορούν ειδικά και την γειτονιά μας, τη Μεσόγειο. Και τέλος η μεγάλη πρόκληση του δημογραφικού, συρρικνωνόμαστε, το ξέρουμε το πόσο θα μας το δείξει η απογραφή. Η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα προσέλκυσης κεφαλαίου ωστόσο μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα προσέλκυσης ικανού ανθρώπινου δυναμικού. Πιθανώς η καλά οργανωμένη μετανάστευση να είναι ένα εργαλείο καταπολέμησης των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας. Είναι ανάγκη να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε αλλαγές που ξέρουμε πως έρχονται όσο ανάγκη είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το απρόοπτο. Το ζήσαμε προσφάτως και στην κακοκαιρία «Μπάλλος». Γνωρίζουμε πως τέτοιες καταστάσεις θα είναι συχνότερες. Όπως γνωρίζουμε πως η χώρα θα έλθει αντιμέτωπη με σεισμούς και ενδεχομένως μεγάλους. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα αντισεισμικής προστασίας. Εκεί θα κρίνεται και η επιτυχία των μελλοντικών κυβερνήσεων. Άρα ο μακροχρόνιος προγραμματισμός και η ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων θα είναι το πεδίο, όπου θα δοκιμαστεί η δημόσια πολιτική τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ομιλία Τασούλα

Μία από τις συναρπαστικότερες περιγραφές στους «Παραλλήλους Βίους» του Πλουτάρχου είναι εκείνη της άγριας δολοφονίας του Γάιου Ιουλίου Καίσαρος. Λίγες μέρες πριν τη δολοφονία, κατά τον Πλούταρχο, ο Καίσαρ είχε προειδοποιήσεις, είχε ενδείξεις, δεισιδαιμονικές κυρίως, αλλά είχε.

Στο σημείο αυτό και περιγράφοντας αυτές τις ενδείξεις, ο Πλούταρχος κάνει μία εντυπωσιακή περιγραφή που αφορά τη σχέση του ανθρώπου με το μέλλον, με το αύριο, με την Ελλάδα του 2040 φερ’ ειπείν, και λέει «Ἀλλ’ ἔοικεν οὐχ οὕτως ἀπροσδόκητον ὡς ἀφύλακτον εἶναι τὸ πεπρωμένον», δηλαδή το μέλλον, το πεπρωμένο, ευκολότερα το προβλέπει κανείς παρά λαμβάνει μέτρα γι’ αυτό.

Εδώ είναι και η αξία αυτής της εργασίας, η οποία σήμερα, με πρωτοβουλία της «Ελλάδος 2021», παραδίδεται. Είναι η αξία μιας εργασίας που αφορά το μέλλον της χώρας, από τους κατά τεκμήριο πιο αρμόδιους από την κοινωνία των πολιτών και της επιστήμης να τη διατυπώνουν, η οποία παραδίδεται στα χέρια της Πολιτείας, στα χέρια του Πρωθυπουργού, στα χέρια του Κοινοβουλίου, ώστε το μέλλον να μην είναι ούτε απροσδόκητο αλλά ούτε και αφύλακτο.

Είναι εντυπωσιακό να σκεφθεί κανείς ότι όταν ξεκινούσαμε εδώ, τον Νοέμβριο του 2019, με την πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, ανύποπτοι για το τι θα ακολουθούσε, που εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί, και ομιλώ προφανώς για την πανδημία, είναι εντυπωσιακό ότι όταν ξεκινούσαμε, αποφασίσαμε και ακούστηκε ότι αυτός ο αναστοχασμός για τους δύο αιώνες από την Επανάσταση δεν αφορά μόνο το παρελθόν ή το παρόν, αλλά αφορά και το μέλλον.

Και αυτήν ακριβώς την αναφορά στο μέλλον επιβεβαιώνει αυτό που σήμερα γίνεται εδώ, αυτό που θα γίνει μέχρι την Τετάρτη. Την παρουσίαση δηλαδή μιας προσπάθειας της χώρας, βγαλμένης -επαναλαμβάνω- από κοινωνικούς φορείς, βγαλμένης από ομάδες εργασίας αλλά και διεθνείς προσωπικότητες, που χαράσσουν αυτόν τον οδοδείκτη, αυτόν τον οδικό χάρτη -κατά την έκφραση του συρμού- για την πορεία της χώρας τα επόμενα 20 χρόνια.

Και είναι εντυπωσιακό ότι η πρώτη Λευκή Βίβλος, ουσιαστικά, της χώρας διατυπώθηκε ακριβώς πριν 200 χρόνια, στη Διακήρυξη της Επιδαύρου, αυτήν που τιμήσαμε και εσείς και η Βουλή και οι Τράπεζες και Μουσεία και Δήμοι και Κοινότητες και η Κυβέρνηση και οι πάντες αυτή τη χρονιά των 200 ετών από το ξέσπασμα της Επαναστάσεως του 1821. Να πώς διατυπώθηκε τότε η αξίωση για το μέλλον της Ελλάδος, να ποια ήταν η Λευκή Βίβλος των αγωνιστών του ’21, να τι στόχους έθεταν για το μέλλον:

«Ο πόλεμός μας είναι εθνικός, ιερός, μόνη αιτία η ανάκτησις των δικαίων της προσωπικής ημών ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής, τα οποία όλοι οι ευνομούμενοι λαοί της Ευρώπης τα χαίρουσιν. Θέλοντες να εξομοιωθούμεν με τους λοιπούς συναδέλφους μας Ευρωπαίους Χριστιανούς». Τα δικαιώματα τα ανθρώπινα, η τιμή, η ιδιοκτησία, η ελευθερία, να γίνει η Ελλάδα σαν τις ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης, ήταν η πρώτη Λευκή Βίβλος των αγωνιστών του ’21 που υπεγράφη από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τους παραστάτες της πρώτης Βουλής της Επιδαύρου στις 15 Ιανουαρίου του 1822. Και αυτή η Λευκή Βίβλος, εν πολλοίς με προσκόμματα, με υψωμούς, αλλά και χαμηλώματα, εφόδους προς το μέλλον, αλλά και οπισθοχωρήσεις, υλοποιήθηκε. Και σήμερα είμαστε μπροστά σε μία άλλη πραγματικότητα, πιο σύνθετη, πολύ διαφορετική από το παρελθόν, όπου η μονήρης πορεία ενός λαού και ενός έθνους δεν έχουν τόση σημασία, λόγω της παγκοσμιότητας των προβλημάτων, με πρώτο αυτό που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, όχι πλέον ως κλιματική περιπέτεια ή κλιματική απειλή, αλλά ως κλιματική κρίση.

Και εδώ, μπροστά σε αυτό το φάσμα των προβλημάτων και των προκλήσεων, η χώρα μας καλείται να αποφύγει και το απροσδόκητο και το αφύλακτο.

H συμβολή σας, κυρία Αγγελοπούλου, και όλων εσάς και των δεκαέξι φορέων και των ομάδων εργασίας, αλλά και των σπουδαίων διεθνών παραγόντων, είναι πολύ σημαντική. Είναι πολύ σημαντική και γιατί διατυπώνεται, αλλά και γιατί θα ληφθεί υπ’ όψιν.

Την επόμενη Τρίτη, στην Bundestag, το ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο, ένας συμπατριώτης μου ορκίζεται βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας: ο Χρήστος Πανταζής, νευροχειρουργός, κατάγεται από ένα χωριό των Ιωαννίνων που είναι στις όχθες της λίμνης και λέγεται Αμφιθέα. Η μητέρα του όμως κατάγεται από ένα άλλο χωριό που είναι ψηλά, στο Μιτσικέλι, στο βουνό που δεσπόζει της λίμνης, και το οποίο χωριό, οι Λιγγιάδες, στις αρχές Οκτωβρίου του 1943 δέχθηκε φρικιαστική επίθεση από τη Μεραρχία Εντελβάις. Ογδόντα δύο νεκροί σε αυτό το χωριό από εκείνη την επίθεση, σφραγιασθέντες, καέντες, δολοφονηθέντες. Έξι μέλη της οικογένειας της μητέρας του Χρήστου Πανταζή δολοφονήθηκαν και σφαγιάσθηκαν εκείνη τη μέρα. Η μητέρα του και ο πατέρας του, παρά ταύτα, πήγαν στη Γερμανία τη δύσκολη δεκαετία του 1960. Τα παιδιά τους σπούδασαν, πρόκοψαν, και σήμερα, την επόμενη Τρίτη, ένας Έλληνας στη Γερμανία που νίκησε τη μοίρα του, που νίκησε μια μοίρα ασύλληπτης τραγωδίας, είναι βουλευτής στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Αυτή η εντυπωσιακή επίδοση, ανθρώπινη, ατομική, είναι κάτι που πρέπει να το αναλογισθούμε. Να αισθανθούμε ότι ο άνθρωπος έχει απίστευτες δυνατότητες και απίστευτες επιτεύξεις. Και αυτές οι ατομικές εποποιίες, μπροστά στις οποίες όλοι υποκλινόμεθα, οι εποποιΐες των μικρών μεγάλων, που εν τάχει πέρασαν μέσα από τα μάτια μας, αυτές οι εποποιίες πρέπει να μας εμπνέουν, ώστε να τις μιμηθούμε και σε συλλογικό επίπεδο.

Καλούμεθα ως γενεά, ως φορείς, ως παράγοντες, ως πολιτευόμενοι, να πραγματώσουμε τη δική μας εποποιία μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η συμβολή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με αυτά τα χειροπιαστά συμπεράσματα, με αυτές τις χειροπιαστές υποδείξεις, με αυτές τις χειροπιαστές περιγραφές, θα είναι καθοριστική, ώστε η χώρα μας να μη βαδίσει αφύλακτη και να μη βαδίσει προς τα απροσδόκητο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...