1352
Ελικόπτερο τύπου Agusta Bell σε παλαιότερη πτήση | .

Θρίλερ με το ελικόπτερο Agusta Bell

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2016, 10:47
Ελικόπτερο τύπου Agusta Bell σε παλαιότερη πτήση
|.

Θρίλερ με το ελικόπτερο Agusta Bell

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2016, 10:47

Eίναι μια δύσκολη και θλιμμένη Πέμπτη. Η πτώση του ελικοπτέρου Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού στο νησάκι Κίναρο έχει βυθίσει στο πένθος το Πολεμικό Ναυτικό και τις οικογένειας των τριών αξιωματικών που επέβαιναν σε αυτό. Παράλληλα, όμως, έβαλε την Ελλάδα σε ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ με την Τουρκία που εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά προκλητική, αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία της ελληνικής πλευράς για τις έρευνες διάσωσης. Συγκεκριμένα, τρεις ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν από τα ξημερώματα της Πέμπτης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάτι αποδεικνύει εμπράκτως ότι τα νερά του Αιγαίου είναι -δυστυχώς- διαφιλονικούμενα.

Μετά την έκδοση ΝΟΤΑΜ από τις ελληνικές αρχές στις 4:05 τα ξημερώματα για έρευνα και διάσωση στην περιοχή γύρω από τη νησίδα Κίναρο η Αγκυρα εκδίδει ΝΟΤΑΜ με την οποία απαιτεί να αναφέρονται σε εκείνη όλα τα μέσα και οι αρχές που εμπλέκονται στην έρευνα και διάσωση του ελληνικού ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με παρατηρητές του υπουργείου Αμυνας η εν λόγω ενέργεια της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς του διεθνούς ναυτικού δικαίου που σημειωτέον δεν έχει υπογράψει η Τουρκία. Η έρευνα και η διάσωση στο Αιγαίο, τονίζουν, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

Με αυτή την ενέργεια, σημειώνουν οι ίδιοι παρατηρητές,  η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει τα οριοθετημένα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας τα οποία έχουν αναγνωριστεί απ’ όλους τους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, FRONTEX) εκμεταλευόμενη το προσφυγικό και τη μελέτη του ΝΑΤΟ για περιπολίες στο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι μετά την τουρκική ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και παραπομπή των συμμετεχόντων πλοίων στις ελληνικές Αρχές, εξεδόθη νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ, με την οποία ακυρωνόταν η ΝΟΤΑΜ από τις τουρκικές αρχές.

Τσίπρας: «Βαθύτατη οδύνη»

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Σήμερα είναι μία ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ελληνες Αξιωματικοί, εν καιρώ ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων, εκτελώντας την υπηρεσία τους, το καθήκον τους, τον όρκο που έδωσαν όταν κατατάχθηκαν στις Eνοπλες Δυνάμεις. Επεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η Κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας, είναι σε αυτές τις οικογένειες, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους. Σε αυτούς, λοιπόν, τους ήρωες θέλω να αφιερώσουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία ουσιαστικά αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης» σημείωσε…

Επί του παρόντος έχουν εντοπιστεί οι σοροί των δύο ανδρών του πληρώματος. Στο μεταξύ, η επιχείρηση του στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνδρομή βατραχανθρώπων και ανδρών της ΕΜΑΚ, ανδρών της 31ης Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και αλεξιπτωτιστών του στρατού.

Μια μαρτυρία για το τραγικό συμβάν προήλθε από τη μοναδική κάτοικο του νησιού Κίναρο, την Ειρήνη Κατσοτούρχη. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, είπε συγκινημένη: «Είδα τα συντρίμμια, υπάρχει άνθρωπος απανθρακωμένος μέσα. Νοτιοδυτικά είναι. Τα συντρίμμια βλέπω και ένα παιδί… Εναν άνθρωπο. Δεν μπορώ να μιλήσω. Σε χαράδρα είναι. Έχουν πάει άνθρωποι κάτω είναι. Εχει ένα δρομάκι. Εγώ τα βρήκα, που να μην τα έβρισκα».

Το χρονικό της τραγωδίας 

Στις 2:45, τα ξημερώματα της Πέμπτης, χάθηκε το σήμα του ελικοπτέρου Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το θρίλερ για τον εντοπισμό των τριών αξιωματικών που επέβαιναν σε αυτό. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι άκρως αρνητικές. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, τις οποίες πάντως το υπουργείο Αμυνας δεν επιβεβαιώνει, λίγο μετά τις 11 το πρωί βρέθηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών  χειριστών. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία σε κίνηση απύθμενης αναλγησίας και με το γνωστό της προκλητικό ύφος εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναζήτηση των αξιωματικών στην περιοχή.

Οπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όλα ξεκίνησαν στις 2:45 (ξημερώματα Πέμπτης) όταν χάθηκε το σήμα του Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού από τα ραντάρ.

Και οι τρεις αξιωματικοί που επέβαιναν σε αυτό (δύο υποπλοίαρχοι πιλότοι και ένας χειριστής ραντάρ) επισήμως δηλώνονται αγνοούμενοι, είναι όμως νεκροί, σύμφωνα με αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν οι σοροί τους. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έγραψε στο Twitter για τις πληροφορίες περί ανεύρεσης σορών: «Ολα όσα γράφονται για ανεύρεση σορών είναι ψεύδη, ειδικές δυνάμεις τώρα προσεγγίζουν τουλάχιστον σεβαστείτε τις οικογένειες των αξιωματικών».

Οι τρεις αξιωματικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο ήταν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πάναμας και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου. Οπως ενημέρωσε επισήμως το ΥΠΕΘΑ, έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, είπε για το τραγικό συμβάν: «Δεν μπορώ καν να δώσω συλλυπητήρια, γιατί η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

f466_2
Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς»

Οπως αναφέρθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση, το ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε στις 02:45 και στις 04:40 εντοπίστηκε από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης θερμικό ίχνος του, πάνω στην νήσο Κίναρο, σε απόκρημνο σημείο. Στις 07:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου στο απόκρημνο αυτό σημείο του νησιού. Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell επάνω στη νησίδα Κίναρο.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή, το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, και εκτιμάται ότι ίσως πετούσε χαμηλά. Ωστόσο, επί του παρόντος ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν στο ελικόπτερο σημειώθηκε κάποια αιφνίδια βλάβη, η οποία υποχρέωσε το ΑΒ212 να χάσει απότομα ύψος. Το κέλυφος του ελικοπτέρου που κατέπεσε είναι κατασκευής 1984.

kinaros-stigma-
O χάρτης της περιοχής που έπεσε το ελικόπτερο

Η τελευταία φορά που το Agusta Bell έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν πλοία του ΠΝ, ένα C-130 και ένα Σούπερ Πούμα καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες με φωτοβολίδες απέβησαν άκαρπες.

Η ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού που εστάλη στις 6:28 το πρωί έχει ως εξής: «Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου.  Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.  Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα.  Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας».

Πρόκληση από την Τουρκία

Τη στιγμή που έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός για τον εντοπισμό των αξιωματικών και του ελικόπτερου και η επιχείρηση στο κεντρικό Αιγαίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Τουρκία βρήκε την ώρα να προκαλέσει για άλλη μια φορά. Με NOTAM που εξέδωσαν οι Τούρκοι αμφισβητούν την επιχείρηση-έρευνα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου Agusta Bell!

notam
Η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, θα ακυρώσει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και θα επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο.

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, και ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΝΔ: «Απαράδεκτη η ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας»

Απαράδεκτη και απολύτως αβάσιμη χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος την τουρκική ΝΟΤΑΜ, μετά την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού. Για τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένη αρμοδιότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Η σημερινή νέα τουρκική αμφισβήτηση προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Βέβαια, δεν είναι άγνωστη πρακτική για την Τουρκία» σημείωσε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...