235
Η Κατερίνα Βελλίδη ως εκδότρια στο γραφείο της |

Θεσσαλονίκη: Απεβίωσε η εκδότρια Κατερίνα Βελλίδη

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 10:57
Η Κατερίνα Βελλίδη ως εκδότρια στο γραφείο της
|

Θεσσαλονίκη: Απεβίωσε η εκδότρια Κατερίνα Βελλίδη

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 10:57

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, η «σιδηρά κυρία της Μακεδονίας», όπως καθ΄υπερβολήν την αποκαλούσαν, Κατερίνα Βελλίδη – θυγατέρα του εμβληματικού εκδότη Ιωάννη Βελλίδη (1909-1978), ιδιοκτήτη της  εφημερίδας «Μακεδονία» και ιδρυτή της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη».

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί την Παρασκευή στις 11:00 στον ιερό ναό Αγίου Φωτίου, στην Θεσσαλονίκη. 

Η Κατερίνα Βελλίδη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1947.

Σπούδασε στις Σχολές Μωραΐτη και Χιλ στην Αθήνα και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης καθώς και στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Παντρεύτηκε τον Σταμάτη Γεωργίου, διπλωματικό υπάλληλο στην Ελβετία, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της, το 1978, η διεύθυνση του συγκροτήματος της «Μακεδονίας» και της «Θεσσαλονίκης» πέρασε αρχικά στη μητέρα της, Αννα Βελλίδη, και μετά το 1980 στην ίδια. Το καλοκαίρι του 1996 το αποκαλούμενο και  Συγκρότημα Βελλίδη ανέστειλε την λειτουργία του λόγω χρεών. Οι εφημερίδες του επανεκδόθηκαν αργότερα υπό άλλες ιδιοκτησίες χωρίς να βρουν ποτέ ξανά τη δεσπόζουσα θέση τους και το πανελλαδικό κύρος με το οποίο τις είχαν κληροδοτήσει στην εκλιπούσα ο πατέρας και η μητέρα της.

Η Κατερίνα Βελλίδη ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος «Ιωάννης & Αννα Βελλίδη» που ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων ομάδων και τη στήριξη άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της χώρας. Το Ιδρυμα έχει συνδράμει στην κατασκευή και ίδρυση του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ενώ έχει συνεισφέρει οικονομικά στο Σύλλογο «ΕΛΕΠΑΠ» και στην «ΑΕΛΙΑ», καθώς και για τη θεραπεία άπορων ασθενών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...