402
Ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει στην Ισπανία να υψώσει τείχος στη Σαχάρα για να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα | REUTERS/Brian Snyder

Τείχος στη Σαχάρα: η αντι-μεταναστευτική συμβουλή του Τραμπ στους Ισπανούς

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2018, 14:18
Ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει στην Ισπανία να υψώσει τείχος στη Σαχάρα για να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα
|REUTERS/Brian Snyder

Τείχος στη Σαχάρα: η αντι-μεταναστευτική συμβουλή του Τραμπ στους Ισπανούς

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2018, 14:18

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε για άλλη μία φορά την πλούσια φαντασία του, που την μπολιάζει ως συνήθως με τόνους αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Οπως αναφέρει ο ξένος Τύπος, ο πλανητάρχης πρότεινε στον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας ως καλύτερη τακτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού κύματος της Μεσογείου, τη δημιουργία τείχους στη… Σαχάρα!.

«Πόσο μεγαλύτερα να είναι τα σύνορα στη Σαχάρα από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού;» αναρωτήθηκε ο  Τραμπ μπροστά στον υπουργό Εξωτερικών Γιοσέπ Μπορέλ (και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), σαν κακομαθημένο παιδάκι που πιστεύει ότι μπορεί να φτιάξει τα πάντα με τα αναρίθμητα σφηνοτουβλάκια του.

Αλλωστε, η υπόσχεση του Τραμπ ότι θα χτίσει «ένα μεγάλο, ωραίο τείχος» στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ήταν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016.

Πέρα από τη διάθεσή του να υψώνει τείχη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι και αγεωγράφητος. Ακόμη κι αν η ισπανική κυβέρνηση αποφάσιζε όντως να κατασκευάσει ένα τέτοιο τείχος που να θυμίζει άλλες εποχές και καθόλου δημοκρατικές πρακτικές, θα έβρισκε κι άλλα εμπόδια: η Ισπανία έχει στην κατοχή της μόνο δύο μικρούς θύλακες στη βόρεια Αφρική, τη Μελίγια και τη Θουέτα, οπότε για να κατασκευάσει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να καταπατήσει τεράστιες εκτάσεις που δεν της ανήκουν.

Ο Μπορέλ αποκάλυψε ουσιαστικά στα μίντια ότι ο Τραμπ είχε προτείνει αυτή τη φαεινή ιδέα στον ίδιο, όταν είχε συνοδεύσει τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίσια σε επίσκεψή τους στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο του 2018.

Η Ισπανία βρέθηκε εφέτος στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού προβλήματος. Με την ιταλική κυβέρνηση να παραμένει κάτι παραπάνω από αφιλόξενη σε ό,τι έχει να κάνει με τους μετανάστες, κατέφυγαν εκεί, χρησιμοποιώντας τη θαλάσσια οδό, περισσότεροι από 33.600 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 1.723 πέθαναν προσπαθώντας να πλησιάσουν τις ισπανικές ακτές.

Ο αριθμός των αφίξεων στην Ισπανία έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Η Ισπανία αντιμετωπίζει πλέον αντίστοιχα προβλήματα με την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές, ούτε κατάλληλες υποδομές για να απορροφήσουν τόσους πολλούς ανθρώπους – χωρίς φυσικά η Ιταλία να συμμερίζεται την ανάγκη να δείξει ένα πιο ανθρώπινο και φιλόξενο πρόσωπο. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν στον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, κατηγορώντας τον ότι κοντεύει να βουλιάξει τη χώρα εξαιτίας του Μεταναστευτικού.

Η λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα παραμένει μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Μία εξίσωση, που σίγουρα δεν μπορεί να λύσει ο Τραμπ, που ξέρει μόνο να διχάζει, είτε μέσα από τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του, είτε μέσα από τα οράματά του για ψηλά και απροσπέλαστα τείχη σε κάθε γωνιά της Γης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...