743
Φωτογραφία από την τραγωδία στα Τέμπη | In Time News / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τέμπη: Εγγυήσεις 600.000 και 10.000 ευρώ σε άλλους δύο κατηγορούμενους για τη σύμβαση 717

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 22:15
Φωτογραφία από την τραγωδία στα Τέμπη
|In Time News / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τέμπη: Εγγυήσεις 600.000 και 10.000 ευρώ σε άλλους δύο κατηγορούμενους για τη σύμβαση 717

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 22:15

Αλλοι δύο κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ απολογήθηκαν την Τρίτη στην Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα για την υπόθεση της μη ολοκλήρωσης του κρίσιμου για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου έργου, με φόντο την τραγωδία των Τεμπών.

Και οι δύο, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή καταβολής, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου, χρηματικής εγγύησης που για τον έναν ορίστηκε στις 600 χιλιάδες ευρώ και για τον έτερο στις 10.000 ευρώ, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Επιπλέον, ορίστηκε και για τους δύο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Μετά και τις απολογίες αυτές, ενώπιον της δικαστικής λειτουργού έχουν ήδη βρεθεί επτά από τους 14 κατηγορουμένους από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή υψηλότατων εγγυήσεων (διαβάστε εδώ και εδώ).

Η διαδικασία των απολογιών αναμενόταν να συνεχιστεί με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους από την θυγατρική του ΟΣΕ.

Θα ακολουθήσουν τέσσερα στελέχη της εμπλεκόμενης δημόσιας Διαχειριστικής Αρχής για την υλοποίηση του προγράμματος για το επίμαχο έργο, ενώ οι τελευταίοι που θα περάσουν το κατώφλι της δικαστικής λειτουργού θα είναι οι πέντε κατηγορούμενοι από την πλευρά της κοινοπραξίας που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου.

Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΟΣΕ: Δεν καταβλήθηκαν τα υπέρογκα ποσά

Διευκρινίσεις για το θέμα των μεγάλου ύψους εγγυήσεων που επιβάλλονται στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΟΣΕ που διακινήθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Ο σύλλογος, που εκπροσωπεί εργαζόμενους μηχανικούς των εταιρειών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και HELLENIC TRAIN, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε πλήθος δημοσιευμάτων, εκπομπών και ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι μηχανικοί της ΕΡΓΟΣΕ που απολογήθηκαν στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, για τη διαχείριση της σύμβασης 717, δεν προφυλακίστηκαν, διότι δήθεν κατέβαλλαν τις υπέρογκες εγγυήσεις.

Στην πραγματικότητα, οι εν λόγω εργαζόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν ελεύθεροι, διότι άσκησαν προσφυγή κατά της απόφασης, αιτούμενοι τη μείωση του ύψους των εγγυήσεων, ενώ αντιμετωπίζονται ως ένοχοι, πριν καν δικαστούν, συνεχίζοντας μάλιστα να εργάζονται υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες».

Ο σύλλογος ζήτησε μάλιστα παρέμβαση από την ΕΣΗΕΑ «προκειμένου να σταματήσει η συκοφάντηση των συναδέλφων μηχανικών της ΕΡΓΟΣΕ από τα ΜΜΕ περί δήθεν καταβολής των υπέρογκων ποσών για τις εγγυήσεις».

Επισήμανε, ακόμη, πως «απόδοση κατηγοριών δε σημαίνει ενοχή» καθώς και ότι «για κάθε πολίτη εξακολουθεί να ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής».

Κατά την ίδια ανακοίνωση, άλλωστε, αποτελεί «παράδοξο» μηχανικοί του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ να κατηγορούνται «για κακουργήματα δια παραλείψεως, που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών, ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι είναι όσοι λάμβαναν τις κρίσιμες αποφάσεις και όριζαν το μέλλον του σιδηροδρόμου». Τα προβλήματα του σιδηρόδρομου, υποστήριξε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΟΣΕ, σχετίζεται με τις «πολιτικές απαξίωσης που συστηματικά τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται».

Αγωγή κατηγορούμενης για τα «ψεύδη» Βελόπουλου για την υπόθεση

Το γεγονός ότι κανένας από τους πέντε κατηγορούμενους για την σύμβαση 717 που απολογήθηκαν στην Ευρωπαία Ανακρίτρια δεν έχει καταβάλει την εγγύηση που του επιβλήθηκε, γνωστοποίησε την Τρίτη, με δήλωσή του, και ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης στην υπόθεση Θρασύβουλος Κονταξής.

Ο κ. Κονταξής ενημέρωσε, μάλιστα, πως έχει κατατεθεί αγωγή σε βάρος του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με αντικείμενο δηλώσεις του στη Βουλή για τους εμπλεκόμενους στην σύμβαση 717.

Ο δικηγόρος ανέφερε στην δήλωση του προς δημοσιογράφους: «Η ελληνική Δικαιοσύνη στην υπόθεση των Τεμπών, παρά τα όποια προβλήματα της, κινήθηκε ταχύτατα, διακριτικά και αποτελεσματικά. Δεν ισχύει το αυτό για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία η οποία, κατά την άποψη μας, στην ουσία ασκεί πολιτική (με εργαλειοποίηση του νόμου, θέση για την οποία θα λάβει, σύντομα, όλες τις νόμιμες απαντήσεις ενώπιον πάσης αρμοδίας Αρχής, του Συμβουλίου της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου). Για τους αυτούς ακριβώς λόγους εκδόθηκε η χθεσινή -1 Απριλίου 2024- ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είναι καταπέλτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Πλείστοι όσοι, λοιπόν, (κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, θεσμικοί φορείς, “επαναστάτες του καναπέ και του Facebook”), επικαλούμενοι τα θύματα και την τραγικότητα της απώλειας τους, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν –ο καθένας για ίδιο όφελος– το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, (τμήμα της οποίας, δυστυχώς, “διψά για αίμα”). Στα πλαίσια αυτά κύριος ονόματι Κ. Βελόπουλος, δημοσιογράφος, βουλευτής και πρόεδρος κόμματος, (ομιλών στο Κοινοβούλιο περί “γλεντιού που αρχίζει”…), παρενέβη στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης, διαδίδοντας ψεύδη, που διασύρουν υπολήψεις κατηγορουμένων, με προφανή κίνδυνο ανεπίγνωστου εγκλωβισμού της Δικαιοσύνης, κατά παραβίαση κάθε έννοιας του τεκμηρίου αθωότητας.

Ως εκ τούτου κατατέθηκε σε βάρος του αγωγή προσβολής προσωπικότητας αλλά και αγωγή παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας από δημόσιο λειτουργό. Ανάλογες αγωγές αλλά και εγκλήσεις θα υποστεί, άμεσα, όποιος διαρρέει και διαστρέφει τμήματα της δικογραφίας, όποιος προσδοκά πολιτικά ή άλλου είδους οφέλη και παρεμβαίνει αθέμιτα στο έργο της Δικαιοσύνης και εκβιάζει δικαστικές κρίσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...