313
Η Ουμπολρατάνα σε εκδήλωση το 2010 | REUTERS/Bobby Yip

Ταϊλάνδη: «Φρένο» του βασιλιά στην πριγκίπισσα υποψήφια πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2019, 12:51
Η Ουμπολρατάνα σε εκδήλωση το 2010
|REUTERS/Bobby Yip

Ταϊλάνδη: «Φρένο» του βασιλιά στην πριγκίπισσα υποψήφια πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2019, 12:51

Μία ημέρα μόνο κράτησε ο πολιτικός σεισμός της καθόδου στην πολιτική μιας πριγκίπισσας, η οποία διεκδικούσε την πρωθυπουργία της Ταϊλάνδης στις εκλογές του Μαρτίου.

Το κόμμα Thai Raksa Chart, με το οποίο θα ήταν υποψήφια για την πρωθυπουργία η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα, αδελφή του βασιλιά Βαζιραλονγκόρν, απέσυρε το Σάββατο την υποψηφιότητά της, μετά την αντίθεση που εξέφρασε σε αυτήν ο βασιλικός οίκος.

Ο 66χρονος βασιλιάς Βαζιραλονγκόρν ανέφερε σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι η υποψηφιότητα της μεγαλύτερης αδελφής του είναι «ακατάλληλη» και ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα όσον αφορά τη συμμετοχή των μελών της βασιλικής οικογένειας στην πολιτική.

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναλάβει ποτέ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.

Σε μια χώρα όπου η κριτική στον βασιλιά είναι απαγορευμένη δια νόμου, η συμμόρφωση με την επιθυμία του μονάρχη ήταν μονόδρομος για το μικρό κόμμα. Η Εκλογική Επιτροπή δεν είχε αποφασίσει ακόμη για την τελική έγκριση των υποψηφιοτήτων, θα ήταν όμως απίθανο τα μέλη της να αγνοήσουν τη δήλωση του βασιλιά.

Η 67χρονη πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα Ραζακάνια Σιριβαντάνα Μπαρναβάντι προκάλεσε πολιτικό σοκ στην Ταϊλάνδη, ανακοινώνοντας χθες Παρασκευή ότι θα είναι υποψήφια στις εκλογές της 24ης Μαρτίου για τη θέση του πρωθυπουργού με το ψηφοδέλτιο κόμματος του οποίου ηγείται η παράταξη του δισεκατομμυριούχου και εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Θακσίν Σιναουάτρα.

Χθες ήταν η τελευταία ημέρα για τη δήλωση υποψηφιοτήτων από τα κόμματα.

Ο κύριος αντίπαλός της στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, αν γινόταν αποδεκτή η υποψηφιότητα, θα είναι πιθανώς ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Σαν-Ο-Σα, ο οποίος ήταν επικεφαλής του στρατού και ηγήθηκε του πραξικοπήματος του 2014. Σήμερα ο Πραγιούτ ηγείται της χούντας που κυβερνά τη χώρα.

Η Ουμπολρατάνα απαρνήθηκε τους βασιλικούς της τίτλους το 1972 όταν παντρεύτηκε έναν Αμερικανό συμφοιτητή της στο MIT, τον Πίτερ Τζένσεν. Εζησε στις ΗΠΑ για περισσότερα από 26 χρόνια προτού το ζευγάρι πάρει διαζύγιο το 1998. Εξακολουθεί πάντως να θεωρείται μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...