366
Η πριγκίπισσα σε εμφάνισή της στο Φεστιβάλ των Καννών το 2008 | REUTERS/Christian Hartmann/File Picture

Πολιτικός σεισμός στη Ταϊλάνδη: Μια πριγκίπισσα υποψήφια πρωθυπουργός κατά της χούντας

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 11:50
Η πριγκίπισσα σε εμφάνισή της στο Φεστιβάλ των Καννών το 2008
|REUTERS/Christian Hartmann/File Picture

Πολιτικός σεισμός στη Ταϊλάνδη: Μια πριγκίπισσα υποψήφια πρωθυπουργός κατά της χούντας

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 11:50

Ολική ανατροπή στα πολιτικά δεδομένα έφερε στην Ταϊλάνδη η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αδελφής του βασιλιά της χώρας ότι θα είναι υποψήφια για την πρωθυπουργία στις εκλογές.

Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το κόμμα Ράκσα, η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα Ρατζακάνια Σιριβαντάνα Μπαρναβάντι κατέρχεται στις εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο. Επιθυμία της, όπως είπε το κόμμα, να βγάλει τους Ταϊλανδούς από τη φτώχεια.

Η 67χρονη Ρατζακάνια είναι το μεγαλύτερο από τα παιδιά του πρώην βασιλιά και μεγαλύτερη αδελφή του μονάρχη Μάχα Βατζιραλόνγκορν. Αποποιήθηκε τον βασιλικό τίτλο το 1972 όταν παντρεύτηκε έναν αλλοδαπό, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Σχετίζεται πολιτικά με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Τακσίν Σιναουάρτα, ο οποίος το 2006 είχε εκδιωχθεί με πραξικόπημα.

Η εκλογική επιτροπή δεν έχει αποφασίσει αν θα γίνει δεκτή η υποψηφιότητα, ωστόσο το κόμμα δεν αναμένει να υπάρξουν νομικά προβλήματα.

Αντίπαλός της θα είναι  ο πρώην πραξικοπηματίας και επικεφαλής της χούντας Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει την «διατήρηση της  ειρήνης και της τάξης».

Είναι η πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη που αναμειγνύεται στην πολιτική ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, η οποία παραδοσιακά έχει έναν ενωτικό ρόλο εκτός πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ τρώει νουντλς σε εστιατόριο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης (Dailynews via REUTERS )

Η  πριγκίπισσα, η οποία είναι και ηθοποιός, έχει ένα προφανές πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων. Οι νόμοι της χώρας πρακτικά απαγορεύουν κάθε κριτική στον βασιλιά και την βασιλική οικογένεια. Αν και δεν εμπίπτει και η ίδια στην αυστηρή απαγόρευση, η καταγωγή μάλλον θα αποτρέψει κάθε ανοιχτή κριτική.

Η ανακοίνωση αναδιατάσσει το προεκλογικό σκηνικό λιγότερο από δύο μήνες από τις εκλογές, γράφει ο Guardian. Με την ανακοίνωση το ως χθες μικρό κόμμα Ράκσα φαίνεται ότι θα έχει το προβάδισμα.

Τι θα φέρει όμως αυτή η υποψηφιότητα; Δεν είναι σαφές για την ώρα, γράφει ο Guardian, αν θα ενώσει ή θα διχάσει ακόμη περισσότερο την ήδη πολωμένη πολιτική σκηνή στη χώρα, βάζοντας από τη μία πλευρά την βασιλική οικογένεια και από την άλλη τη χούντα. Αυτό, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα φανεί από τη συμμετοχή άλλων δυνάμεων στην κυβέρνηση που θα προκύψει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως μέλος της δημοφιλούς βασιλικής οικογένειας, η πριγκίπισσα Ρατζακάνια έχει στα μάτια του λαού περισσότερη νομιμότητα από τους πραξικοπηματίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...