429
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας στην τηλεοπτική του παρέμβαση στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» | MegaTV

Σύψας: Τα σχολεία έχουν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 10:09
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας στην τηλεοπτική του παρέμβαση στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega»
|MegaTV

Σύψας: Τα σχολεία έχουν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 10:09

Η θετική εικόνα από το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια των άλλων τάξεων του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου, επέτρεψε στους ειδικούς να πάρουν την απόφαση για το άνοιγμα και των δημοτικών σχολείων, τόνισε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας.

Τα σχολεία έχουν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας και τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες, επισήμανε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Mega.

«Η εικόνα που είχαμε από το άνοιγμα των σχολείων ήταν πάρα πολύ καλή. Η καμπύλη της επιδημίας δεν επηρεάστηκε», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «είναι ο καλύτερος καιρός τώρα, που έχουμε χαμηλή επιδημία, τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτό το νέο περιβάλλον. Είναι καλύτερα τώρα παρά το φθινόπωρο».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας, ο καθηγητής είπε ότι «η επιδημία έπεσε απότομα όταν έγινε lockdown. Τα σχολεία είχαν μια πολύ χαμηλότερη συνεισφορά στον έλεγχο της επιδημίας. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από την επιδημία από ό,τι κινδυνεύουν οι ενήλικες».

Για το άνοιγμα των συνόρων, ο κ. Σύψας σημείωσε πως είναι αναγκαίο, ωστόσο δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε. «Η χαλάρωση είναι μια πολύ κακή ιδέα. Σε άλλες χώρες οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Σε καμία περίπτωση χαλάρωση, τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τον κανόνα της απόστασης», είπε.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο ιός είναι ακόμα εδώ και μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου κλείσιμο περιοχών και επιχειρήσεων, αν τα πράγματα ξεφύγουν.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το άνοιγμα του τουρισμού είναι αναγκαίο, ενώ αποτελεί κοινή γνώση ότι θα υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα. Ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και αυτή είναι ο ελεγχόμενος τουρισμός. «Αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουμε να έχουμε και τουρισμό και οικονομική δραστηριότητα και σχετική ασφάλεια απέναντι στον ιό», είπε.

Το σχέδιο για τα νησιά και για τα καταλύματα, σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα του ιού, είναι έτοιμο, ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για τις πισίνες των ξενοδοχείων και τα εστιατόρια όπου τρώνε οι επισκέπτες, πρόσθεσε.

Τα γυμναστήρια είναι μέρη που ευνοούν τη διασπορά του ιού, γι’ αυτό και θα καθυστερήσουν να ανοίξουν. «Δεν είναι προτεραιότητα στο άνοιγμα της κοινωνίας. Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, θα ανοίξουν με κανόνες ασφαλείας».

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη και για το άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης, πάντα με κανόνες ασφαλείας, ενώ για το νέο κύμα της πανδημίας ανέφερε ότι θα εμφανιστεί στα τέλη του φθινοπώρου. «Εφόσον θα έρθει, θα είμαστε πολύ περισσότερο έτοιμοι», τόνισε.