563
| Reuters

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στην Ουτρέχτη

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 20:11

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στην Ουτρέχτη

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 20:11

Επειτα από ανθρωποκυνηγητό αρκετών ωρών, η αστυνομία στην Ολλανδία κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη.

Πρόκειται για τον Γκοκμάν Τανίς, έναν 37χρονο Τούρκο που θεωρείται πως είναι ο άνθρωπος που άνοιξε πυρ μέσα σε τραμ στην ολλανδική πόλη, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Οπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε εφόδους προκειμένου να εντοπίσει τον δράστη της επίθεσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως τα κίνητρα της επίθεσης. Οι Αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, αλλά παράλληλα εξετάζουν και άλλα σενάρια.

Συγγενείς του Τανίς δήλωσαν στο Anadolu ότι η επίθεση αφορούσε «οικογενειακά ζητήματα». Ο δράστης, ανέφεραν, πυροβόλησε έναν συγγενή του και στη συνέχεια όσους προσπάθησαν να βοηθήσουν το θύμα. Παρόμοια πληροφορία μετέδωσε και η εφημερίδα Algemeen Dagblad, που επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που επιχείρησαν να τη βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τανίς έχει απασχολήσει πολλές φορές την αστυνομία, τόσο για μικρά όσο και για πιο σοβαρά αδικήματα. Ο 37χρονος, που έχει γεννηθεί στην Τουρκία, μεταξύ άλλων είχε εμπλακεί και σε επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht.

Στο μεταξύ, ντόπιος επιχειρηματίας που γνωρίζει τον Τανίς υποστήριξε ότι ο 37χρονος ήταν ύποπτος για σχέσεις με τον ISIS. Μιλώντας στο BBC ο επιχειρηματίας τόνισε ότι ο Τανίς που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, στο παρελθόν είχε πολεμήσει στην Τσετσενία. Πρόσθεσε ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. «Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης» σημείωσε.

Αν ο γιος μου είναι φονιάς, να τιμωρηθεί!

Αν και ομολογεί ότι έχει να μιλήσει με το παιδί του 11 χρόνια και ότι δεν έχει ιδέα ποιος πραγματικά είναι ο γιος του σήμερα, ο πατέρας του συλληφθέντος για τους φόνους στο τραμ δήλωσε σε τουρκικά Μέσα της ότι, ναι, ο γιος του πρέπει να τιμωρηθεί – εφ’ όσον είναι ο φονιάς. «Αν το έκανε, πρέπει να τιμωρηθεί» λέει ο Μεχμέτ Τανίς.

Ο πατέρας Τανίς είπε ότι επέστρεψε στην Τουρκία το 2008, αφ’ ότου δηλαδή χώρισε με τη σύζυγό του. Εκείνη έμεινε στην Ευρώπη μαζί με τον γιο τους. Ο πατέρας Τανίς ξαναπαντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην επαρχία της Καισάρειας.

«Δεν έχω μιλήσει, δεν έχω καμία επαφή με τον γιο μου εδώ και 11 χρόνια. Δεν έχουμε μιλήσει από το 2008» εκμυστηρεύεται. «Δεν είχε επιθετική συμπεριφορά. Ομως στο μεταξύ πέρασαν 11 χρόνια. Τι έγινε, τι βίωσε; Δεν γνωρίζω τίποτα»...

Ερντογάν: Ερευνούμε και εμείς

Κατά το πρακτορείο Reuters, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του ερευνούν επίσης το περιστατικό και εξετάζουν αν πρόκειται για περίπτωση τρομοκρατίας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος, επιβάτες του τραμ, δήλωσαν πως δεν πίστεψαν ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι πρόκειται για πράξη εκδίκησης ή κάτι παρεμφερές, μια πράξη ενός τρελού με πιστόλι» είπε κάποιος Ντάαν Μόλενααρ.

Το χρονικό 

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στις 11.45 το πρωί (ώρα Eλλάδας) με στόχο επιβάτες συρμού τραμ της πόλης στον σταθμό της πλατείας 24ης Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...