453
Η Ελενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης στη Βουλή. Θα συνεχίσουν εκεί έως ότου (και αν) εκλεγούν ευρωβουλευτές | ΙΝΤΙΜΕNEWS/CreativeProtagon

Επανήλθαν με τροπολογία οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για Κουντουρά – Δανέλλη

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 18:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/03/2019 08:10
Η Ελενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης στη Βουλή. Θα συνεχίσουν εκεί έως ότου (και αν) εκλεγούν ευρωβουλευτές
|ΙΝΤΙΜΕNEWS/CreativeProtagon

Επανήλθαν με τροπολογία οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για Κουντουρά – Δανέλλη

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 18:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/03/2019 08:10

Οι τροπολογίες πάντα είχαν κάτι το φωτογραφικό. Τώρα απλώς θα έχουν τη φωτογραφία της Ελενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη. Διότι το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση κατέθεσε ειδική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορούν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να έχουν παραιτηθεί από τη βουλευτική τους έδρα.

Ως εκ τούτου, η κυρία Κουντουρά και ο κ. Δανέλλης θα μπορούν να διεκδικήσουν την τύχη τους στις ευρωεκλογές, όπως επιθυμούν διακαώς, χωρίς να παραιτηθούν και χωρίς να χρειαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία να χάσει το μαγικό «151» -αν παραιτούνταν θα ορκίζονταν βουλευτές από τους ΑΝΕΛ και από το Ποτάμι αντίστοιχα.

Η ρύθμιση αυτή για την υπουργό Τουρισμού και τον πρώην βουλευτή του Ποταμιού η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, μαρτυρά και τα σχέδια Τσίπρα για τις εθνικές εκλογές.

Ουσιαστικά, η τροπολογία «καίει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, και ενισχύει το επίσημο σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι, ανάλογα με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Διότι τέτοια μεθόδευση δεν θα είχε καμία χρησιμότητα εφόσον διαλύετο η Βουλή για εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου.

Το πρόβλημα με τους δυο υποψηφίους -και ενδεχομένως και άλλους που θα προκύψουν στην συνέχεια- ήταν ότι σε περίπτωση που παραιτούνταν για να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα έχανε την πλειοψηφία των 151 εδρών. Αφού, η μεν κυρία Κουντουρά προέρχεται από τους ΑΝΕΛ και σε περίπτωση παραίτησης την έδρα θα κατελάμβανε ο πρώτος επιλαχών από το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε με τον Σπύρο Δανέλλη, αφού την έδρα του θα κατελάμβανε ο πρώτος επιλαχών από το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού. Ετσι όμως, η κυβέρνηση θα έχανε την δεδηλωμένη γιατί στην περίπτωση της Ελενας Κουντουρά ο πρώτος επιλαχών είναι ο Ντίμης Αργυρόπουλος, ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ που παραμένει πιστός στον Πάνο Καμμένο, ενώ στην περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη, την θέση του καταλαμβάνει η Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη, πιστή στο Ποτάμι.

Η ρύθμιση αίρει το σχετικό κώλυμα. Οι δύο βουλευτές θα μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ευρωβουλευτές χωρίς να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Οι πληροφορίες για τις αλχημείες του Μαξίμου με σκοπό την «ασφαλή» ένταξη της υπουργού Τουρισμού αλλά και του κ. Δανέλλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επιβεβαιωθεί πριν περίπου 10 ημέρες δια στόματος του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Σε δηλώσεις του στον News 24/7, o υπουργός είχε αποκαλύψει ότι ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση για το ασυμβίβαστο υποψηφίου ευρωβουλευτή και βουλευτή.

Ο κ. Βερναρδάκης διευκρίνιζε τότε ότι «εξετάζεται η κατοχύρωση της δυνατότητας για όσους βουλευτές πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές, να μπορούν να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους ιδιότητα εφόσον εκλεγούν»…

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωνε πως «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε θεσμικές ιδιοτροπίες»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...