950
Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και στελέχη των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης μπροστά στο τραμ | ΕPA

Ουτρέχτη: Εναν Τούρκο αναζητεί η αστυνομία για την αιματηρή ένοπλη επίθεση σε τραμ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 12:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/03/2019 16:20
Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και στελέχη των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης μπροστά στο τραμ
|ΕPA

Ουτρέχτη: Εναν Τούρκο αναζητεί η αστυνομία για την αιματηρή ένοπλη επίθεση σε τραμ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 12:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/03/2019 16:20

Τρία άτομα σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε συρμό του τραμ στην Ουτρέχτη, στις 10.45 τοπική ώρα, το πρωί της Δευτέρας.

Τρεις από τους τραυματίες, βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου της Ουτρέχτης Γιαν φαν Ζάνεν.

Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει, μάλλον με ένα κόκκινο αυτοκίνητο, το οποίο λίγες ώρες αργότερα, βρέθηκε παρατημένο, όπως αναφέρουν τα ολλανδικά ΜΜΕ. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί λίγη ώρα πριν την επίθεση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως αναζητεί τον 37χρονο γεννημένο στην Τουρκία Γκοκμάν Τανίς, ως τον κύριο ύποπτο για την επίθεση και έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία του από κάμερα τραμ. Δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο στην επίθεση να συμμετείχαν περισσότεροι από έναν ένοπλοι.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του υπόπτου, Γκοκμάν Τανίς, που έχει γεννηθεί στην Τουρκία

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Η επίθεση σημειώθηκε στην Καναλενάιλαντ, μια ήσυχη συνοικία στα περίχωρα της Ουτρέχτης, όπου κατοικούν πολλοί μετανάστες.

«Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε σημεία της Ουτρέχτης», δήλωσε ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας (NCTV) Πίτερ Γιάαπ Ολμπερσμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη διευκρινίζοντας πως «βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική επιχείρηση της αστυνομίας για να βρεθεί ο δράστης».

«Πολλά είναι ακόμη ασαφή στο στάδιο αυτό και οι τοπικές αρχές εργάζονται σκληρά για να διαπιστώσουν όλα τα γεγονότα», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι δράστες ήταν τέσσερις, φώναζαν Αλάχου Ακμπαρ (Ο Θεός είναι μεγάλος) και διέφυγαν όλοι μαζί με το κόκκινο αυτοκίνητο.

Η αστυνομία κάλεσε νωρίτερα τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς και τα σχολεία να κλειδώσουν τους μαθητές σε εσωτερικούς χώρους.

Η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στην επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους. Το ίδιο συνέβη και στην έδρα της κυβέρνησης, τη Χάγη, σε αεροδρόμια και άλλες υποδομές της χώρας.

«Πυροβολισμοί ρίχθηκαν μέσα σ’ ένα τραμ και άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Ελικόπτερα βρίσκονται επιτόπου και δεν έχουν γίνει συλλήψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιούστ Λανσάγκε.

Η πλατεία 24ης Οκτωβρίου, στάση του τραμ έξω από το κέντρο της πόλης, αποκλείσθηκε, ενώ επιτόπου βρίσκονται υπηρεσίες επείγουσας βοήθειας.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού

«Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα και είναι ανοικτή προς όλους (…) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ», τόνισε ο ίδιος.

Μαρτυρίες

Ενας άντρας άρχισε να πυροβολεί στο ψαχνό, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ενώ μία άλλη, περιέγραψε πως είδε μία γυναίκα με αίματα στα ρούχα και τα χέρια της, την βοήθησε να μπει μέσα στο αυτοκίνητό του, όπου έχασε τις αισθήσεις της πριν έρθει η αστυνομία.

Ο Νταν Μόλενααρ, ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας, ήταν στο τραμ όταν ο 37χρονος Τούρκος άνοιξε πυρ. Στην αρχή δεν κατάλαβε τι συνέβαινε. Το τραμ είχε σταματήσει σε μια στροφή με τις πόρτες κλειστές. Κοίταξε έξω κι είδε μια γυναίκα στο έδαφος λίγο πιο κάτω στο δρόμο. «Αρχικά νόμισα ότι ήταν κάποιο ατύχημα, ότι την είχαν πατήσει. Συμβαίνουν τέτοια σ’ αυτή τη γραμμή του τραμ», είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό NOS. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι κάποιοι έτρεχαν προς το μέρος της γυναίκας. «Συνέχισα να σκέφτομαι το ίδιο μέχρι που είδα να την απομακρύνουν από εκεί. Ηταν σουρεαλιστικό». Και τότε ο Μόλενααρ είδε τον ένοπλο μ’ ένα πιστόλι να πλησιάζει προς το μέρος τους. «Εκείνη τη στιγμή ήταν που σκέφτηκα: φύγε γρήγορα απ’ εδώ».

Ο κόσμος μέσα στο τραμ προσπαθούσε να ξεφύγει. «Στην αρχή κάποιος προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα κι ευτυχώς άνοιξε. Νομίζω ότι το έκανε ο οδηγός». Οι επιβάτες άρχισαν να πηδούν έξω. «Τότε άκουσα πυροβολισμούς στα αριστερά μου και σκέφθηκα: εδώ πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτό που είδα στην άλλη πλευρά. Και τότε άρχισα να τρέχω πολύ γρήγορα».

Οπως είπε ο αυτόπτης μάρτυς, ο δράστης πλησίασε τα άτομα που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τη λαβωμένη γυναίκα. «Φαινόταν σαν να ήθελε να την ξαναπιάσει ή ίσως αυτούς που την βοηθούσαν». Καθώς έφυγε, είδε κόσμο να κρύβεται πίσω από αυτοκίνητα. «Ηταν σαν αμερικάνικο γουέστερν», είπε. Ο Μόλενααρ δεν θυμάται το πρόσωπο του ενόπλου. «Εδειχνε νέος, φορούσε ένα μπουφάν. Αλλά δεν αναγνώρισα το πρόσωπό του».

 

Το τραμ σταματημένο και αποκλεισμένο από τους αστυνομικούς – Twitter
Η αστυνομία έχει αποκλείσει το σημείο – Twitter
Αστυνομικοί ερευνούν το σταματημένο τραμ – Twitter
Πανοραμική φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης – Twitter
Στελέχη των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης στο σημείο της επίθεσης – EPA
Πάνοπλοι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο σημείο της επίθεσης – EPA
Εφιπποι αστυνομικοί διεξάγουν έρευνες για τον δράστη σε γειτονιά της Ουτρέχτης – Reuters
Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ελέγχουν ένα κτίριο στην Ουτρέχτη – Jacek Magala/ via REUTERS
Αστυνομικός με εκπαιδευμένο σκύλο στο κατόπι του δράστη στην Ουτρέχτη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...