551
Ο Νίκος Δένδιας με τον βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα αλ-Χαλίφα, τη Δευτέρα | Twitter

Συνάντηση Δένδια με τον βασιλιά του Μπαχρέιν

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 13:50
Ο Νίκος Δένδιας με τον βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα αλ-Χαλίφα, τη Δευτέρα
|Twitter

Συνάντηση Δένδια με τον βασιλιά του Μπαχρέιν

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 13:50

Δεκτός από τον βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ισα αλ-Χαλίφα, έγινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τη Δευτέρα, στη Μανάμα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας, επέδωσε επιστολή-πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στον βασιλιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μπαχρέιν το Σάββατο. Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην αραβική χώρα, συναντήθηκε επίσης, με τους ομολόγους του του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Υεμένης, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Α.Α. Γκέιτ, τον σύμβουλο Eθνικής Aσφαλείας του Ισραήλ, τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν και τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σαουδική Αραβία, με παράλληλη διαπίστευση στο Μπαχρέιν.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον κ. Δένδια ο ομόλογός του στο Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ Αλζαγιάνι, Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o κ. Δένδιας, η επίσημη επίσκεψή του στο Μπαχρέιν αποτελεί μια ευκαιρία προώθησης των διμερών σχέσεων, σε πολιτικό και οικονομικό τομέα. Επίσης, διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Μπαχρέιν σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις και κοινή προσήλωση στην αντιμετώπισή τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις.

Ακόμα, συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Κουβέιτ, με παράλληλη διαπίστευση στο Μπαχρέιν, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής κοινότητας στη χώρα.

Επίσης, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Μπαχρέιν, με τον οποίο συζήτησε για τις ευκαιρίες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και προώθησης επενδύσεων, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Ο κ. Δένδιας συμμετείχε τέλος, στο ετήσιο φόρουμ «Manama Dialogue», όπου διαμήνυσε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής, με βάση στον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένων του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι η στέρεα βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, υπογράμμισε.

«Στενότατες οι σχέσεις των δύο χωρών»

Τις «στενότατες σχέσεις» της Ελλάδας με το Μπαχρέιν, αλλά και τις «παρόμοιες θέσεις» που έχουν οι δύο χώρες στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ανέδειξε σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών του με αξιωματούχους της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά επιτυχημένη τη συζήτηση με τον ομόλογό του, τονίζοντας πως ανοίγει διαδρόμους οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Τελειώνει σήμερα η επίσκεψή μου στο Μπαχρέιν, κατά τη διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο “Manama Dialogue”, να εκφράσω τις απόψεις της χώρας μας, να γίνω δεκτός από τον Βασιλιά και να συζητήσω με τον συνάδελφό μου, τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν. Με το Μπαχρέιν μάς συνδέουν στενότατες σχέσεις. Το Μπαχρέιν είναι μια χώρα η οποία έχει σταθεί πάντα δίπλα μας στους διεθνείς οργανισμούς, στηρίζει την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είναι χώρα η οποία καταδίκασε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Επίσης, είναι μια χώρα που έχει παρόμοιες θέσεις με εμάς στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας. Μια εξαιρετικά επιτυχημένη συζήτηση, μια συζήτηση η οποία ανοίγει διαδρόμους και οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων από το Μπαχρέιν στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στο Μπαχρέιν. Πάντα χαρά μου να επισκέπτομαι χώρες που έχουν απέναντι στην πατρίδα μας τα φιλικά αισθήματα που έχει το Μπαχρέιν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...