415
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της ακρόασης για τον διορισμό του στην αντιπροεδρία της Κομισιόν | Alexandros Michailidis / SOOC

«Συμμαχία» Κώστα Αρβανίτη με ακροδεξιούς για να μη γίνει ο Σχοινάς αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2019, 13:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/10/2019, 20:10
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της ακρόασης για τον διορισμό του στην αντιπροεδρία της Κομισιόν
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Συμμαχία» Κώστα Αρβανίτη με ακροδεξιούς για να μη γίνει ο Σχοινάς αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2019, 13:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/10/2019, 20:10

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς περίμενε ότι θα είχε μια δύσκολη ακρόαση για τον διορισμό του ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Ο ίδιος ο τίτλος είχε προκαλέσει εξάλλου σειρά αντιδράσεων από την στιγμή της ανακοίνωσης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτό όμως που δεν περίμενε ήταν ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς —στην οποία μάλιστα ως εισηγητής είχε κορυφαίο ρόλο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης— θα συμμαχούσε με ακροδεξιούς για να μην γίνει ο ίδιος ο πρώτος έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Οπως αποκάλυψε το Σάββατο το protothema.gr ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν αντιμετώπισε μια «ανίερη» συμμαχία Αριστεράς και Ακροδεξιάς για να μπλοκάρουν την υποψηφιότητά του.

Μετά την ακρόαση, στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα του τι είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, συναντήθηκαν οι συντονιστές των αρμοδίων ομάδων για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την υποψηφιότητα.

Εκεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ εμφανίζεται να «συμμάχησε» με την Ακροδεξιά για να εμποδίσει τον διορισμό του κ. Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φέρεται μάλιστα να δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι ο κ. Σχοινάς (πάντα κατά την κρίση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) «δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του». Αφετέρου, τον κατηγόρησε ότι ακολουθεί την εθνική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών. Τρίτον, είπε ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σχοινάς δεν ανέφερε τίποτε για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ.

Η υποψηφιότητα του κ. Σχοινά τελικά εγκρίθηκε, παρά τις (μη δεσμευτικές) αντιρρήσεις από Φιλελεύθερους και Σοσιαλδημοκράτες για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός της Ακροδεξιάς θέλησαν να απορρίψουν την υποψηφιότητά του.

Διαφορετική ήταν η στάση του Τουρκοκύπριου Νιαζί Κιζιλγιουρέκ που εξελέγη στην Κύπρο με το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγησε μάλιστα ότι ως εκλεγμένος στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να καταψηφίσει έναν έλληνα υποψήφιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η στάση του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ανάγκασε τελικά τον κ. Αρβανίτη να αλλάξει την ψήφο του και να καταλήξουν από κοινού στην αποχή από την ψηφοφορία.

Τι λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του protothema.gr, το βράδυ του Σαββάτου εκδόθηκε ανακοίνωση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή, στην οποία τονίστηκε ότι η στάση των εισηγητών της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE NGL) -δηλαδή των κ.κ. Αρβανίτη και Κιζιλγιουρέκ- ως προς την υποψηφιότητα του κ. Σχοινά ήταν κοινή προς την αποχή ακριβώς για να μην ταυτιστούν με τους ακροδεξιούς που καταψήφισαν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...